Aug 082018
 

Той е за една публика, която притежава лукса да има повече свободно време за четене през лятото.Своеобразен артефакт на новото поколение – дигитално грамотно, но ориентирано към аналогови ценности, ценящо занаятчийството, умното предприемачество и вниманието към детайла.Поколение, за което много информация и много новини – това е вече досадно и ненужно.

А вътре потърсете разговора с д-р Хитова:някои неща ще ви учудят,а други ще ви накарат да се замислите!

Jul 212018
 

За поредна година д-р Хитова е избрана в класацията на в-к “24 часа” за един от “Лекарите,на които вярваме”. Удовлетворение е да получиш признанието на пациентите и медиите. В издадената книга за събитието има и интервю за отпечатъка на околната среда върху кожата. Continue reading »

Jul 212018
 

Хигиената на бебето в 7 стъпки

Какво да правим и какво да избягваме, съветва д-р Мариeла Хитова
20 юли 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Във всеки етап от развитието на бебето, съветници, „опитни“ роднини и приятели засипват младата майка със съвети. Още по-изобилна е информацията от интернет.
Някои от предписаните грижи са крайно остарели, други са безполезни, а трети са направо вредни.

Ето съветите на дерматолога д-р Мариела Хитова от клиника „Евродерма“ в София. 

Тя е обобщила съветите си в 7 стъпки, които са важни.
Някои от препоръките ѝ ще ви се сторят познати, но си заслужава да запомните детайлите.

Jun 152018
 

Годишната награда на Business lady club в категория “здравеопазване” за успешно управление на специализирано лечебно заведение,високи стандарти и социална ангажираност-най-голям принос на българската жена в обществото и бизнеса-е връчена на д-р Хитова на специална церемония.

Jun 082018
 

Как да си направим козметични подобрения без никой да разбере

Как да си направим козметични подобрения без никой да разбере - картинка 1

Ако се чудите дали да се подложите на инжекционна процедура като ботокс или филър, то може да се направи и без да си личи драматично, бъдете сигурни!

Всички сме ги виждали: жени с подпухнали лица, статични мимики и свръх уголемени устни, които седят непропорционално на лицето. Може да нямат нито една бръчка, но са далеч от това да изглеждат млади – по-скоро странни.

Такъв тип “направен” образ е напълно предотвратим, стига да подходите интелигентно към себе си и да намерите правилния дерматолог.

Но как да промените бъдещето на вашето лице без да наистина никой да забележи нищо, освен факта, че изглеждате по-здрави, свежи и щастливи.
Ето няколко неща, които си струва да обмислите:

 

1. Изгладете бръчките си от мръщене – без лицето ви да изглежда неетествено.

Процедурите с ботокс се променят, така че да не трябва задължително да замените мимическите си бръчки със стреснато на вид лице или лъскаво чело. Нищо не си личи повече от гладко, напомпано с ботокс чело на опънато лице!

Ботокс се инжектира в мускулите, отговорни за лицеви изражения –  строгия вид или усмихнатите очи.

Големите дози могат да замразят тези мускули изцяло, но това изглежда неестествено.

За излъчване тип “никой не знае, че имате ботокс” се целете в “sprinkle botox” или “baby botox”, който се поставя на малки дози чрез множество малки инжекции. Това балансира свръх-активните мускули на лицето без да вреди на мимиките му.

Или поискайте по-ниски дози от обичайните.

За най-естествен резултат трябва да се третира цялото лице. Ако инжектирате само една зона, това води до компенсация от страна на околните мускулчета и причинява неестествени изражения на лицето.

 

2. Изгладете назолабиалните бръчки – без да изглеждате странно.

Назолабиалните бръчки могат да бъдат изгладени – добре или зле – с филъри. Всичко е въпрос на техника…

Но не бъдете твърде фиксирани върху тези бръчки – те са си естествено там.

Ако кожата беше изцяло опъната в тази зона, без вдлъбнатини, бихте изглеждали повече като риба, а не човек.
Никога не допускайте някой да ви инжектира директно там, без да обработи околните зони. Поставянето на филър директно в тези зони е последна мярка и трябва да се прилага само, ако е необходимо. Добрият дерматолог няма да ви го предложи като първа процедура. Изглежда неестествено, понеже не третира естеството на проблема.

Назолабиалните бръчки са причинени от изгарянето на мазнини в зоната на скулите, което създава гънки около устата, понеже гравитацията тегли кожата надолу.
Първата стъпка е да оформите и придадете здрав вид на скулите, което позволява на кожата да се изглади в тези линии

3. Уплътняване на изтънени устни – без “патешка уста”

Никой не иска изтънените му устни да се превърнат в патешки такива, затова правилният доктор и доза са задължителни.

Не прекалявайте с инжектирането.

За постигането на плавен, 100% естествен резултат, трябва да се замени това, което е изгубено – нито повече, нито по-малко (носете си снимки, за да покажете как са изглеждали устните ви преди).

Друг явен признак на зле извършената процедура е този грозен остър ръб между края на устната и кожата. Кога сте виждали естествени млади устни с такъв ръб? Тогава защо искате да го създадете?

За да намалите развалянето на контурите и да ги докарате до естествена визия е необходимо също и да замените изгубената плътност на кожата около устните.

4. Омекотете хлътването – без да ви подпухва лицето

Лицевите филъри имат лошата репутация, че превръщат жените в хамстери, но ако са поставени добре, никога няма да си личи.

Всички губим мазнина от лицето си докато остаряваме и черепите ни също се смаляват с възрастта. Затова кожната “опаковка” остава твърде голяма и започва да хлътва. Целта на филърите не е да създаде пухкави бузи, които никога не сте имали, а просто да възвърне лицевия обем така, че кожата отново да ви пасва.

Това е като да окачите палто на простор, вместо на закачалка. Изглаждащият и повдигащият ефект понякога са по-добри дори и от хирургическа намеса, тъй като не разтягате кожата, за да я напаснете към свитото лице.

Имайте предвид, че всеки може да купи и инжектира филър. Затова е задължително да посетите опитен специалист, който да ви обясни точно каква процедура ще правите и какъв продукт ще използвате, за да я направите.

Правете си само временни филъри от хиалуронова киселина, която е разградима в случай, че не харесате резултата. Постоянните филъри крият висок риск от усложнения и дори първоначалният ефект да ви удовлетворява, с времето може да започнат да ви променят лицето.

Как да се спасим от “козметичните каубои”

– Не ходете при козметичката си да ви инжектира и не си запазвайте “промоции” от интернет.

– Поинтересувайте се за курсовете, на които е бил потенциалният ви лекар и опита, който има…и за неговото лице. Много специалисти изглеждат твърде “направени”.

– Направете си пълен лицев анализ първо. Безплатна първоначална консултация е добро начало и я използвайте за въпроси.

– Пазете се от лекари, които ви дават огледало и ви показват вашите несъвършенства. Изисквайте вие и намерете общо решение с дерматолога пред вас. Трудно е човек да погледне на себе си обективно. Добър специалист ще ви погледне от различни ъгли и ще ви обясни кое какво е.

– Уверете се, че процедурите ще ви бъдат правени в стерилна обстановка. Лекарят ви би трябвало да дезинфекцира старателно кожата и да носи ръкавици по време на процедурата.

– Очаквайте лицето Ви да бъде маркирано преди да ви инжектира. Това не значи, че докторът е несигурен, а е знак, че е методичен.

Уважавайте себе си, бъдете разумни, намерете мястото си – това е вашето лице, все пак!

Автор: Д-р Мариела Хитова, клиника “Евро Дерма”

May 292018
 

Лятото чука на вратата и опасностите за нашата кожа стават все повече. Как да се грижим за красотата и здравето си? Какви са ценните съвети и новите процедури в дерматологичната медицина – в предаването “Околосветско” по Bulgaria ON AIR гостува един от добрите дерматолози у нас Мариела Хитова.

Новото оръжие в борбата за идеална кожа е пиновата мезотерапия. Процедурата идва от Азия и за разлика от обикновената мезотерапия, е доста по-фина и прецизна. В зависимост от зоната, върху която се работи, продължителността варира от 5 до 15 минути.

В сравнение с другите мезотерапии, възстановяването се случва по-бързо, защото убожданията се усещат по-леко. След спиновата мезотерапия се препоръчва приемането на течности и избягването на активен спорт, за да не се изпотява лицето. Кои процедури са подходящи за лятото и как да предпазваме кожата си от предизвикателствата, пред които ни изправя сезонът?

“Не препоръчвам никакви инвазивни процедури през лятото. Ефектът от спиновата мезотерапия не е толкова добър през този сезон, а микротравмите могат да доведат до различни възпаления”, посочи дерматологът.

През лятото слънцето е силно, кожата се поти, а това може да има неблагоприятно въздействие върху нея. Как да се предпазим?

“Използвайте термални води, леки хидратиращи кремове и не пренебрегвайте фотозащитата”, посъветва експертът Мариела Хитова.

Източник

May 292018
 
Един от най-добрите професионални гримьори Кирил Чалъков направи демонстрация, съобразно кожата на всяка  пациентка, с перфектната грижа за лице и фон дьо тен DERMABLEND от Vichy. Изключително полезна и забавна презентация, прекрасен краен резултат за пациентки с проблемна кожа,много настроение и хубави емоции.