Jun 152018
 

Годишната награда на Business lady club в категория “здравеопазване” за успешно управление на специализирано лечебно заведение,високи стандарти и социална ангажираност-най-голям принос на българската жена в обществото и бизнеса-е връчена на д-р Хитова на специална церемония.

Jun 082018
 

Как да си направим козметични подобрения без никой да разбере

Как да си направим козметични подобрения без никой да разбере - картинка 1

Ако се чудите дали да се подложите на инжекционна процедура като ботокс или филър, то може да се направи и без да си личи драматично, бъдете сигурни!

Всички сме ги виждали: жени с подпухнали лица, статични мимики и свръх уголемени устни, които седят непропорционално на лицето. Може да нямат нито една бръчка, но са далеч от това да изглеждат млади – по-скоро странни.

Такъв тип “направен” образ е напълно предотвратим, стига да подходите интелигентно към себе си и да намерите правилния дерматолог.

Но как да промените бъдещето на вашето лице без да наистина никой да забележи нищо, освен факта, че изглеждате по-здрави, свежи и щастливи.
Ето няколко неща, които си струва да обмислите:

 

1. Изгладете бръчките си от мръщене – без лицето ви да изглежда неетествено.

Процедурите с ботокс се променят, така че да не трябва задължително да замените мимическите си бръчки със стреснато на вид лице или лъскаво чело. Нищо не си личи повече от гладко, напомпано с ботокс чело на опънато лице!

Ботокс се инжектира в мускулите, отговорни за лицеви изражения –  строгия вид или усмихнатите очи.

Големите дози могат да замразят тези мускули изцяло, но това изглежда неестествено.

За излъчване тип “никой не знае, че имате ботокс” се целете в “sprinkle botox” или “baby botox”, който се поставя на малки дози чрез множество малки инжекции. Това балансира свръх-активните мускули на лицето без да вреди на мимиките му.

Или поискайте по-ниски дози от обичайните.

За най-естествен резултат трябва да се третира цялото лице. Ако инжектирате само една зона, това води до компенсация от страна на околните мускулчета и причинява неестествени изражения на лицето.

 

2. Изгладете назолабиалните бръчки – без да изглеждате странно.

Назолабиалните бръчки могат да бъдат изгладени – добре или зле – с филъри. Всичко е въпрос на техника…

Но не бъдете твърде фиксирани върху тези бръчки – те са си естествено там.

Ако кожата беше изцяло опъната в тази зона, без вдлъбнатини, бихте изглеждали повече като риба, а не човек.
Никога не допускайте някой да ви инжектира директно там, без да обработи околните зони. Поставянето на филър директно в тези зони е последна мярка и трябва да се прилага само, ако е необходимо. Добрият дерматолог няма да ви го предложи като първа процедура. Изглежда неестествено, понеже не третира естеството на проблема.

Назолабиалните бръчки са причинени от изгарянето на мазнини в зоната на скулите, което създава гънки около устата, понеже гравитацията тегли кожата надолу.
Първата стъпка е да оформите и придадете здрав вид на скулите, което позволява на кожата да се изглади в тези линии

3. Уплътняване на изтънени устни – без “патешка уста”

Никой не иска изтънените му устни да се превърнат в патешки такива, затова правилният доктор и доза са задължителни.

Не прекалявайте с инжектирането.

За постигането на плавен, 100% естествен резултат, трябва да се замени това, което е изгубено – нито повече, нито по-малко (носете си снимки, за да покажете как са изглеждали устните ви преди).

Друг явен признак на зле извършената процедура е този грозен остър ръб между края на устната и кожата. Кога сте виждали естествени млади устни с такъв ръб? Тогава защо искате да го създадете?

За да намалите развалянето на контурите и да ги докарате до естествена визия е необходимо също и да замените изгубената плътност на кожата около устните.

4. Омекотете хлътването – без да ви подпухва лицето

Лицевите филъри имат лошата репутация, че превръщат жените в хамстери, но ако са поставени добре, никога няма да си личи.

Всички губим мазнина от лицето си докато остаряваме и черепите ни също се смаляват с възрастта. Затова кожната “опаковка” остава твърде голяма и започва да хлътва. Целта на филърите не е да създаде пухкави бузи, които никога не сте имали, а просто да възвърне лицевия обем така, че кожата отново да ви пасва.

Това е като да окачите палто на простор, вместо на закачалка. Изглаждащият и повдигащият ефект понякога са по-добри дори и от хирургическа намеса, тъй като не разтягате кожата, за да я напаснете към свитото лице.

Имайте предвид, че всеки може да купи и инжектира филър. Затова е задължително да посетите опитен специалист, който да ви обясни точно каква процедура ще правите и какъв продукт ще използвате, за да я направите.

Правете си само временни филъри от хиалуронова киселина, която е разградима в случай, че не харесате резултата. Постоянните филъри крият висок риск от усложнения и дори първоначалният ефект да ви удовлетворява, с времето може да започнат да ви променят лицето.

Как да се спасим от “козметичните каубои”

– Не ходете при козметичката си да ви инжектира и не си запазвайте “промоции” от интернет.

– Поинтересувайте се за курсовете, на които е бил потенциалният ви лекар и опита, който има…и за неговото лице. Много специалисти изглеждат твърде “направени”.

– Направете си пълен лицев анализ първо. Безплатна първоначална консултация е добро начало и я използвайте за въпроси.

– Пазете се от лекари, които ви дават огледало и ви показват вашите несъвършенства. Изисквайте вие и намерете общо решение с дерматолога пред вас. Трудно е човек да погледне на себе си обективно. Добър специалист ще ви погледне от различни ъгли и ще ви обясни кое какво е.

– Уверете се, че процедурите ще ви бъдат правени в стерилна обстановка. Лекарят ви би трябвало да дезинфекцира старателно кожата и да носи ръкавици по време на процедурата.

– Очаквайте лицето Ви да бъде маркирано преди да ви инжектира. Това не значи, че докторът е несигурен, а е знак, че е методичен.

Уважавайте себе си, бъдете разумни, намерете мястото си – това е вашето лице, все пак!

Автор: Д-р Мариела Хитова, клиника “Евро Дерма”

May 292018
 

Лятото чука на вратата и опасностите за нашата кожа стават все повече. Как да се грижим за красотата и здравето си? Какви са ценните съвети и новите процедури в дерматологичната медицина – в предаването “Околосветско” по Bulgaria ON AIR гостува един от добрите дерматолози у нас Мариела Хитова.

Новото оръжие в борбата за идеална кожа е пиновата мезотерапия. Процедурата идва от Азия и за разлика от обикновената мезотерапия, е доста по-фина и прецизна. В зависимост от зоната, върху която се работи, продължителността варира от 5 до 15 минути.

В сравнение с другите мезотерапии, възстановяването се случва по-бързо, защото убожданията се усещат по-леко. След спиновата мезотерапия се препоръчва приемането на течности и избягването на активен спорт, за да не се изпотява лицето. Кои процедури са подходящи за лятото и как да предпазваме кожата си от предизвикателствата, пред които ни изправя сезонът?

“Не препоръчвам никакви инвазивни процедури през лятото. Ефектът от спиновата мезотерапия не е толкова добър през този сезон, а микротравмите могат да доведат до различни възпаления”, посочи дерматологът.

През лятото слънцето е силно, кожата се поти, а това може да има неблагоприятно въздействие върху нея. Как да се предпазим?

“Използвайте термални води, леки хидратиращи кремове и не пренебрегвайте фотозащитата”, посъветва експертът Мариела Хитова.

Източник

May 292018
 
Един от най-добрите професионални гримьори Кирил Чалъков направи демонстрация, съобразно кожата на всяка  пациентка, с перфектната грижа за лице и фон дьо тен DERMABLEND от Vichy. Изключително полезна и забавна презентация, прекрасен краен резултат за пациентки с проблемна кожа,много настроение и хубави емоции.
Mar 282018
 

ИЗТОЧНИК

Сигурно не се и замисляте, когато изтръгвате малките черни досадници, но липсата на косми е сравнително нова мода в Европа…

През целия си живот повечето  жени харчат хиляди левове за обезкосмяване. Около 60% от мъжете редовно си махат космите също. Независимо дали се използват кола, восък, конци, машинки, ток или лазер – това се прави. Премахването на нежеланото окосмяване е станало обсесия и луксозна индустрия. Но в историята на Eвропа това е значително нова тенденция.

Continue reading »

Mar 282018
 
Солариумите са забранени за младежи до 18 г. в САЩ и ЕС

Всички са чували за злокачествения рак на кожата – меланом, но вероятно не знаят достатъчно, за да са в безопасност и да се предпазят. Защото това е една измамна болест. А е сред най-често срещаните при младежите.

 

Според Американската асоциация по дерматология меланомът е най-честият рак при 25-29-годишните и вторият по честота при тези  на 15-29 г. Тъжната статистика, по общо експертно мнение, се дължи на солариумите. Затова те са забранени в САЩ, Австралия и повечето Европейски страни за младежи до 18 години.

Няколко неща трябва да знаете, твърди дерматологът д-р Мариела Хитова, от клиника „Евродерма“ в София .

Снимка: личен архив

1. Меланомът поразява хора от всички типове кожа

Истина е, че хората с повече пигмент имат по-малък риск за кожен рак поради по-високата протекция от слънцето, но това не означава те да не използват фотопротектори.
Базалният и сквамозният кожен рак са най-често свързвани със слънчевата експозиция. Те се срещат по-рядко при хора с по-тъмен цвят. При тях те са локализирани предимно по длани и ходила.

2. Той може да не се развие върху съществуваща бенка

Идеята, че лошите бенки стават меланом и не трябва да се пипат, е абсолютно погрешна.
Отстранявайки подозрителна бенка, вие се предпазвате от израждането ѝ в меланом.

3. Той може да се появи у хора с много малко или липсващи бенки

Да, промяната в белези като цвят, форма, големина при съществуващи бенки ни кара да мислим за меланом и то при повече на брой рискът е по-голям, но меланом се появява на и на други места.

4. Може и да не е бенка

Меланомът може да изглежда като малка синина, която не изчезва или като тъмно петно под нокътя.
Боб Марли е диагностициран с меланом под нокътя на крака през юли 1977. Той пренебрегва препоръките и отказва ампутация. Почива от метастази в белите дробове и мозъка на 36 години през май 1981 г.

5. Той може да се появи на места, които не се излагат на слънце

Например между пръстите, под мишниците, по гениталиите.

6. Той е с по-висок процент при възрастни

Меланомът е честа диагноза сред бейби бумърите, които не са имали достъп до фотопротекция в детството. Тогава всички са лежали на плажа без нищо или намазани с олио.
За хората на 50-60 г., които са имали много висока слънчева експозиция в младостта, меланомът е проява на генна мутация на меланоцитите.

Снимка: Guliver / iStock

7. Това е най-злокачественият от всички карциноми

Според статистиката всеки час в света един човек умира от меланом.

8. Може да се лекува, когато е хванат рано

Има директна връзка между ранната диагноза и шанса за оцеляване.
5-годишно наблюдение върху пациенти, които са диагностицирани и лекувани преди меланомът да се разпространи в лимфните възли (3 стадий), показва 98% преживяемост.

Това се дължи до голяма степен на повишените умения на дерматолозите да разпознават най-ранните форми на повърхностен меланом, преди той да е навлязъл към дермата.
Вече съществуват и изследвания на определени генетични маркери, които прогнозират вероятността за метастази на меланома.

9. Не са само слънцето и солариумът

Хората с фамилна история за меланом трябва да бъдат много по-внимателни. Данните сочат, че ако имате роднина по първа линия с меланом, то това увеличава риска ви с 10-15%.
Трябва да знаете ваша специфична кожна карциномна история – важно е дали баба ви на 80 е имала базален карцином или брат ви на 50 – меланом. Разликата е огромна.

10. Скрининг

Проверявайте бенките си два пъти годишно при вашия дерматолог. Уверете се, че той е достатъчно квалифициран за дерматоскопия. Потърсете дигитален дерматоскоп – така ще имате вашата история на бенките запазена в базата данни при дерматолога ви, а също и снимки за вашата собствена документация.
Обикновено прегледите е добре да се правят пролет и есен.

Важно е да знаете, че се непрекъснато се провеждат безплатни скринингови прегледи – не ги пропускайте като възможност.
В клиника ЕвроДерма има дигитална мониторна дерматоскопска система последно поколение, както и обучени и сертифицирани дерматолози, които дават най-подходящи решения като поведение за вашите бенки.

Д-р Хитова консултира в клиника „Евродерма“ след предварително записване на тел. 0884 342 246

Continue reading »