Mar 062018
 

д-р Бояна Бежанска, д-р Мариела Хитова
Клиника ЕвроДерма, гр. София

Меланомът е особено агресивен рак на кожата, който започва като мутации в меланоцитите – това са клетките, отговорни за пигментацията и оцветяването на кожата сред хората. Тези клетки присъстват в стратум базале на епидермиса. Мутиралите клетки растат абнормно и образуват тумори. Причината е необратимото увреждане, причинено на ДНК на клетките, покриващи кожата, най-вече поради излагане на ултравиолетова радиация. Злокачественият меланом е неоплазма на меланоцитите.Въпреки че някога е бил считан за рядко заболяване, годишната честота се увеличава драстично през последните няколко десетилетия.

Етиология и епидeмиология

Генетична предиспозиция

Много гени са включени в развитието на меланома, включително CDKN2A (p16), CDK4, RB1, CDKN2A (р19), PTEN/MMAC1 и ras. CDKN2A (р16) изглежда особено важен както за спорадични, така и за наследствени меланоми. Този тумор-супресорен ген се намира на лента 9p21, а неговата мутация играе роля при различни ракови заболявания.

Ултравиолетова светлина

Най-честата причина за меланома е излагането на ултравиолетова светлина. Ултравиолетовите лъчи (UVA) с дължината на вълната 320-400 nm и ултравиолетовото В (UVB) лъчение 290-320 nm потенциално са канцерогенни и всъщност могат да работят съвместно, за да предизвикат меланома.

UVR изглежда е ефективен индуктор на меланома чрез много механизми, включително потискане на имунната система на кожата, индуциране на меланоцитно клетъчно делене, производство на свободни радикали и увреждане на меланоцитната ДНК.

По този начин хората, които работят в самолети, също имат по-голям риск от развитие на рак на кожата поради повишената експозиция на ултравиолетова светлина.

Паркинсонова болест

Ретроспективните анализи на случаите от клиниката в Мейо установяват, че пациентите с Паркинсонова болест (ПБ) имат около четирикратен повишен риск от меланом, а пациентите с меланом имат подобен риск от развитие на ПБ. Лекарите могат да обмислят консултиране на пациенти с меланом за ПБ риск и прилагане на наблюдение на кожния и очния меланом при пациенти с ПБ.

Слънчево изгаряне

Острите, интензивни и периодични слънчеви изгаряния на мехури, особено в области от тялото, които само от време на време се излагат на слънце, са най-големият рисков фактор за развитието на индуциран от слънцето меланом. Този, свързан със слънцето рисков фактор, е различен от този при раковите заболявания на плоскоклетъчен и базалноклетъчен тип, които са свързани с продължително дългосрочно излагане на слънце.

Високорискови фактори за кожния меланом са:

 • Промяна на бенка.
 • Диспластични бенки при фамилен меланом.
 • Повече от 50 бенки с диаметър 2 mm или по-голям.

Умеренорискови фактори за кожния меланом:

 • Един член на семейството с меланом.
 • Предишна история на меланом.
 • Спорадични диспластични невуси.
 • Вроден невус.

Нискорискови:

 • Пациентите с много лунички и червени коси.
 • Пациенти със светла коса и светли очи.
 • Растеж

Меланомите имат две фази на растеж: хоризонтална и вертикална. По време на хоризонталната фаза на растеж злокачествените клетки растат по линията на епидермиса. С течение на времето повечето меланоми преминават към вертикалната фаза на растеж, при която злокачествените клетки нахлуват в дермата и развиват способността си да метастазират.

Клинично лезиите се класифицират според тяхната дълбочина, както следва:

 • Тънки: 1 mm или по-малко
 • Умерени: 1-4 mm
 • Дебели: >4 mm

Хистологични видове меланом

Има пет различни форми или хистологични типове меланом:

 • Суперфициални меланоми
 • Нодуларни меланоми
 • Lentigo maligna melanomas
 • Акрални летигинозни меланоми
 • Мукозни лентигинозни меланоми

Географското разпространение е важ­но за скрининга на меланома. Счита се, че меланомът засяга белите хора 20 пъти повече от афро-американците. Проучванията показват, че предимно народите от Северна и Северозападна Европа, Австралия, Нова Зеландия и Израел са засегнати повече от меланома. Високи инциденти обаче се срещат и в Северна и Латинска Америка, Океания и Южна Африка. Куинсланд (Австралия) показва най-високата честота с 57 случая на 100 000 и много висока смъртност, следван от Израел с честота 40 случая на 100 000 годишно.

Меланомът е много по-лесен за лечение, ако се диагностицира рано, докато растежът е ограничен до външния слой на кожата или епидермиса. Ако не бъде открит навреме, може да нахлуе в по-дълбоки слоеве и да се разпро­страни в други части на тялото (метастази).

Едно ново клинично проучване в Кливланд подчертава значението на ранното откриване и лечение на меланома – най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Използвайки Националната база данни за рака изследователите от Института по дерматология и пластична хирургия на Кливландска клиника проучват 153 218 възрастни пациенти, диагностицирани с меланом в стадий I-III от 2004 до 2012 г., и установяват, че общата преживяемост намалява при пациенти, чакащи повече от 90 дни за хирургично лечение. Освен това забавянето на операцията след първите 29 дни отрицателно повлиява общата преживяемост за меланома в стадий I, макар и не за стадии II или III. Изследването, публикувано тази година онлайн в списанието на Американската академия по дерматология показва, че колкото по-рано са били лекувани пациентите, толкова по-голям е шансът им да оцелеят, особено за първи стадий на меланома.

Европейската академия по дерматология и венерология всяка година провежда кампания Евромеланома за скрининг на бенки, в която клиниката ни участва – така насърчава всички редовно да изследват кожата си за признаци на рак на кожата, включително и за ABCDE алгоритъма на меланома:

АСИМЕТРИЯ: Едната половина от бенката, дали е различна от другата половина?

ГРАНИЦИ: Бенката има ли неравномерна, издълбана или лошо определена граница?

ЦВЯТ: Има ли повече от един цвят в бенката, като нюанси на кафяво, черно, бяло, червено или синьо?

ДИАМЕТЪР: Бенката дали е по-голяма от 6 mm (размера на молив за гуми)? Меланомите обикновено са по-големи от 6 mm при диагностициране, но те могат да бъдат и по-малки.

ЕВОЛЮЦИЯ: Има ли бенка или друго петно върху кожата, което изглежда различно от останалото, т.нар. „грозно пате”? Бенката или другото петно дали се променят по размер, форма или цвят с течение на времето?

Всеки, който забелязва нови, променящи се или подозрителни петна по кожата си, сърбеж или кървене, трябва да бъде прегледан от дерматолог и обучен да използва дерматоскоп за поставяне на диагноза.

Тази година излезе още едно друго много интересно проучване, където екип от Италия и Гърция е събрал и анализирал данни от проучвания на пациенти с меланом (20 126 бр.). Основната констатация на изследването е, че мнозинството (70.9%) от меланомите се развиват от нови лезии, а само малка част (29.1%) възниква от съществуващ невус.

Авторите пишат: “Този резултат да­ва допълнителни доказателства, че повечето меланоми не произхождат от злокачествена трансформация на клетки на невуса, а de novo”.

Още едно интересно проучване идва от Австралия и е представено на ІХ-ия Световен конгрес по меланома от октомври тази година. Меланомът е най-честият рак при млади австралийци на възраст между 15 и 39 години. Установено е, че 90% от всички меланомни ДНК мутации при млади пациенти са причинени от ултравиолетовото (UV) радиационно индуцирано увреждане. Като се има предвид колко млади са били (някои на възраст 15 и 16 години), това е изненадващо откритие. Никой не е мислил, че е минало достатъчно време, за да натрупат толкова много щети в гените, но това показва колко опасна е интензивната слънчева експозиция по време на ранните години.

Проучване, проведено от Международната агенция за ракови изследвания показва също, че хората, които започват да използват солариуми и слънчеви лампи преди 30-годишна възраст, са със 75% по-голям риск от развитие на рак на кожата (меланом).

Групата изследва наследствените гени, които могат да бъдат отговорни за податливостта на тези младежи към UV увреждане и да доведат до ранно настъпване на болестта. Изследванията разкриват, че младите пациенти с меланом са удвоили процента на мутациите на BRAF и PTEN в сравнение с общата популация. Затова в голяма част от САЩ, Европа, Австралия солариумите са забранени за младежи до 18-годишна възраст.

В заключение: Слънцезащитата остава основна превенция особено при популации, които имат увеличен риск от меланом. Задължителна проверка на всички петънца и бенки от обучен на дерматоскоп специалист се прави на 1 година при всички пациенти, на 6 месеца при пациенти с по-голям риск.

В ЕвроДерма пациентите имат възможността да бъдат прегледани с най-ново поколение дигитален дерматоскоп Dynamify, където суспектните лезии се съхраняват и описват като данни и се сравняват в еволюция и могат да бъдат предоставени на пациента и хирурзите в електронен вариант. Откриването на меланом в ранните стадии е животоспасяващо.

Преглеждайте се редовно и не подценявайте меланома – най-злокачественият възможен карцином в тялото

Feb 072018
 

Източник

Белезникави или виолетови следи по кожата – това са така наречените стрии, от които много жени се оплакват. Те загрозяват най-често бедрата, корема и гърдите. Малко са методите, с които може да се прикрият, а на пръсти се броят тези, които ги заличават.

На какво се дължат стриите, в кои периоди на живота се получават най-лесно, могат ли да се премахнат и кои методи са ефективни разказва дерматологът д-р Мариела Хитова от клиника ЕвроДерма.

„Обмяната на вещества в кожата през по-голямата част на живота е относително постоянна. Това гарантира нейната здравина и еластичност.


Снимка: Guliver / iStock

Има обаче определени период – през пубертета – заради бърз растеж, по време на бременността – под влияние на хормоните, при рязко увеличаване на теглото, когато тя е податлива и образува стрии.

Бременността също е рисков период. Вероятността от поява на стрии е най-голяма между четвърти и шести месец.

Функцията на еластичните и колагеновите влакна в кожата е да придават еластичност и якост на тъканите. Синтезът им е многоетапен процес, който протича в специални за целта клетки. Когато в тялото настъпят изменения, продукцията на подобни клетки намалява и влакната постепенно започват да се разреждат. Губейки необходимата опора в тези места, епидермисът значително изтънява. Така се получават деформациите, наречени стрии.

Те са бели или виолетови линии по кожата. Образуват са най-вече в областите, подложени на по-голямо разтягане и свиване – коремната стена, бедрата, мишниците, гърдите, седалището, долната част на гърба.

Появяват се поради преразтягане на кожата при рязко покачване на тегло, бърз растеж или бременност. Но също много често под влияние на хормони (кортикостероиди), кожата губи своята еластичност и дори по-дискретни промени на теглото водят до образуване на стрии: повърхностните слоеве на дермата изтъняват, нарушава се целостта им, а на повърхността епидермисът атрофира.

Да се обясни защо нивото на влакната намалява не е лека задача.
Смята се, че част от катаболитните хормони при човека – глюкокортикостероидите, са главната причина.
Така например, когато ръстът се увеличава (през пубертета), тяхното количество в кръвта е значително и се намесва в синтезата на влакната.

Снимка: Guliver / iStock

В началото стриите са плоски, паралелни на линиите на разтягане, характеризиращи се с изтъняване на кожата, розов оттенък, понякога придружен от сърбеж.
Постепенно те растат на широчина и дължина. Цветът им се променя към по-тъмен, до виолетов. Заради по-доброто кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят.
С течение на времето, след около 3-4 месеца, стават бели.

Стари и нови стрии се различават по цвят

Трябва да се прави разлика между нови и стари стрии.
Старите стрии остават белезникави, хлътнали спрямо околната кожа, с неравен контур. Поради липсата на мелатонин в клетките, те не потъмняват при излагането на слънце и дори стават по- контрастни на фона на придобития тен.
Нови стрии се образуват заради атрофия на кожата. Втората причина е прекаленото разтягане на кожата.

Въпросът за лечението на стриите е сравнително противоречив. Като цяло стриите може да се заличат с времето, най-често това не се случва.

Какво може да се направи?

Кремове

Избирайте тези, които съдържат ретин А, какъвто е например третиноинът. В напредналите стадии кремовете не са от голяма полза.

Снимка: Guliver / iStock

Лазерна терапия

Лазерите повишават синтеза на нов колаген на мястото на увредения.

– При червени или лилави стрии лазерната васкуларна терапия, която третира отеклите и възпалени кръвоносни съдове на кожата на стриите, помага за образуването на нови кожни клетки и подобрява колагеновия синтез.
Необходими са три до шест процедури. Терапията обаче не изглажда стриите, а само заличава червения им цвят, който се дължи на микроскопични кръвоизливи.
Процедурите имат терапевтичен ефект именно върху тези малки кръвоносни съдове.

Фракционално лазерно CO2

Това е новаторски подход в лечението на стриите.
За разлика от повечето  инвазивни методики, за този се твърди, че не може да доведе до влошаване на белезите.
Фракционният лазер е ефективен за намаляване на стари стрии. Той действа на малки участъци от кожата, пигментира стриите и те леко се сливат с тена на кожата. Възможно е да се наложи да се направят няколко курса.

Фракционираната радиочестота

При нея микротравмите са на принципа на радиочестотната аблация и термалното стимулиране. Възстановяването е по-бързо.

Терапията с колаген (инжекционно или апаратно)

Тя значително подобрява състоянието на стриите.
Фракционираният физиорегулативен ГУНА колаген е единственият, който може да проникне през епидермалните слоеве и да се наслои в местата, където е необходимо да се попълнят празнините.

Микродермабразио

Това е механичен диамантен пилинг, който премахва и всмуква горния епидермален слой,като по този начин подпомага изравняването на кожната структура.
Състоянието на кожата определено се подобрява. Когато обаче става въпрос за широки и дълбоки стрии, не може да се очаква напълно заличаване.
За съжаление, веднъж появили се и остарели, стриите остават постоянен естетичен проблем. Терапевтичните методи показват по-висока ефективност при младите червени стрии в сравнение с белите. Усилията следва да бъдат насочени най-късно в периода, когато стриите са розови.

Може ли да се предпазим

Най-добре е да се предпазим от тези белези, а не да търсим методи за лечение. Това разбира се не е възможно на 100%.
Всички знаем, че всяка крайност причинява вреди.
Стриите също са резултат от крайност във физиологията. Именно поради това, смело може да се твърди, че предотвратяването на промените в теглото, е най-добрата превантивна мярка срещу стрии.

– Кожата задължително трябва да бъде и много добре хидратирана.
Тук трябва да се отбележи, че генетиката играе изключително важна роля и поради това някои хора по рождение са по-предразположени към стрии.

– Така или иначе редовните упражнения, приемът на витамини, балансираният хранителен режим и приемът на повече течности , използването на овлажняващи кремове е важно условие за здрава и красива кожа.
В клиника ЕвроДерма има всички възможности за терапия на стрии. Ще ви бъде изготвена индивидуална програма.

Д-р Мариела Хитова консултира след предварително записване на тел. 0884 342 246

Dec 082017
 

Д-р Симон Уриан(Simon Ourian)  е безспорен топ козметичен дерматолог в Бевърли хилс (Beverly Hills) – собственик на клиника Епион(Epione).Като резултат от практиката си той създава инструмента Вибрата (My Vibrata),базирайки се на  Теорията за контрола на вратата -неболезненото приложение заключва вратите за болезненото такова- т.е.болката се неглижира от дразнения ,които активират неноцицептивни нерви.Така Вибрата  действа като тактилен вибрационен стимул,който потиска чувството за болка при инжектиране.Освен това спомага за оформянето на филъра при инжектирането му.

Този уред вече е на разположение за всички мои пациенти!

Nov 282017
 

Най-новата технология за работа в зоната на околоочния контур –

премахване на излишната кожа на клепача, изглаждане на бръчките и

цялостно освежаване събрана с прецизност в един апарат!.. Д-р Хитова,

имаше възможността

лично да работи и да се убеди в ефикасността на процедурите, които

могат да бъдат извършвани с PlasmAge.

Continue reading »

Oct 312017
 

Д-р Хитова бе една от избраните участници в hands on обучението с проф.Беноа Хендрикс, организирано от Елана бюти с продуктите на Restylane. Te разполагат с най-широкото портфолио на хиалуронови продукти,разрешени за употреба в целия свят.

Short CV Benoit Hendrickx bg

Oct 312017
 

Добавки, които наистина са антиейджинг

или Как Фонтанът на младостта е по-близо, отколкото си мислим

Автор: д-р Мариела Хитова

Докато чакаме Фонтанът на младостта да бъде опакован в хапче, ние можем да си помогнем с въвеждането на няколко храни в дневния режим.

Л-аргинин

Ако страхотният секс и тонусът на тялото са начело във вашия списък, това е за вас. Тази АК е известна с влиянието си върху хипофизата, която регулира отделянето на растежния хормон. Той подпомага метаболизма и усилва възможността да се изгарят мазнините, докато се усилва мускулният тонус. Подобрява кръвната циркулация, която увеличава либидото. Започва се от два грама на ден и се стига до шест.

Астрагал

Той удължава теломерите – крехките чупливи краища на ДНК, които се скъсяват при стареенето. Удължаването на теломерите се асоциира със здраве – кардиоваскуларно, имунно, ментално. Вземайте 25-50 мг на ден. Търсете астрагалозиди – екстрахирани от астрагала деривати.

Какаови флавоноиди

Естествено намиращите се антиоксиданти в шоколада дават сила на вашия мозък и сърце. Те действат директно на мозъка като намаляват възрастовите дегенеративни промени в него. Редовното консумиране има позитивен ефект върху бръчките по лицето и еластичността, но имате нужда от не повече от едно блокче черен шоколад. Така че дневната добавка трябва да е 1000 мг.

woman with hands on her neck and looking down 23 2147647715

Коензим Q10

Този коензим е потенциален антиоксидант, който помага митохондриите (батериите на организма) да бъдат заредени, давайки ви енергията и горивото за дневните функции. Коензимът подпомага възстановяването на теломерите и оптималната работа на сърцето. Кожата също има ползи – очаквайте видимо изглеждане на бръчките и подобряване на кожната плътност. 200 мг на ден са достатъчни.

Куркума

Куркуминът, активната съставка на куркумата, е един от най-силните антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Особено е ефективен като мозъчен протектор. Влиянието му върху кожата е най-силно при пациенти с псориазис и акне. Като начало, започнете с 1 грам на ден.

За автора:


hikovaД-р Мариела Хитова
 е член на Българския Лекарски Съюз (БЛС), Българското Дерматологично Дружество (БДД), УС на Дружеството по микология, Дружеството по козметична дерматология, Европейската Академия по Дерматология и Венерология, (EADV), Международната Академия по козметична дерматология (IACD), Meждународната Асоциация на лекарите практикуващи anti-aging медицина(IAPAM), Американската Асоциация по ППБ (ASTDA), Европейското дружество по козметична и естетична дерматология (ESCAD), Свeтовната Асоциация по anti-aging медицина (WOSAAM),  Европейското дружество за нокътни заболявания (ENS).

 

Oct 112017
 

Акне – съветите на д-р Хитова

Акне - съветите на д-р Хитова

10 промени в начина ви на живот, които ще помогнат за справяне с акнето

Автор: д-р Мариела Хитова, дерматолог


Лечението на акне не е само мазане с лосиони. Може да го подобрите значително, ако направите някои промени в рутинния си начин на живот.

1. Спете повече

Според проучвания върху съня, психологичният стрес се увеличава със 145% за всеки час сън, който губите през нощта. Как се отразява върху акнето? Стресът увеличава производството на глюкокортикоиди, което води до абнормност на кожната структура и функция, а това влошава акнето. За да имате по-добър сън, понижете температурата в стаята до 18-19 градуса. Установено е, че при по-ниска температура се заспива по-лесно.

2. Променете диетата си

Някои храни водят до бързо повишаване на кръвната захар и оттам – на инсулина. Твърде голямото количество инсулин в кръвния поток води до засилена мастна секреция и разширяване на порите. Яжте повече зърнени и бобови растения и зеленчуци.

3. Правете упражнения

Упражненията отстраняват стреса и подобряват кръвната циркулация, което изпраща повече кислород към клетките и подобрява храненето им. Но помнете, че потта може да влоши акнето. Затова винаги вземайте душ с мек препарат след тренировка.

4. Пийте вода

Това ще подпомогне лесното изхвърляне на вътрешните токсини. Учени от университета в Колумбия, Мисури, установили, че след две чаши вода съществено се подобрява кръвният поток в кожата.

5. ДА на фотопротекцията

Може да ви се струва, че след ден-два на слънце кожата ви изглежда по-добре. Но възпалението след изгарянето и черните точки ще се появят. Още повече, че рискувате появата на кожен рак. Използвайте слънцезащита. Внимателно четете състава на продукта и търсете леки ингредиенти: авобензон, оксибензон, цинков окис или специализираните серии за акне.

6. Станете фен на Омега 3 мастните киселини

Омега 3 контролират производството на левкотриен B4 – молекула, която може да увеличи себума. Тя може да се намери в добавки или храни като орехи, авокадо, сьомга.

7. Почиствайте два пъти дневно

Лицето има мастни жлези, два пъти повече от останалата част на тялото. Ако не почистите мръсотията от деня – грим, прах, смог, пот – вие ще оставите порите си запушени и ще се появят черни точки и пъпки.

8. Ексфолиирайте

При суперпродукцията на мазнина или при епидермалните наслоения на тънките кожи се задържат и развиват множество патогенни бактерии. Затова леко и нежно излющвайте два пъти седмично със скраб кожата си и после нанасяйте хидратиращ лосион. Другият вариант е да посетите дерматолога си за пилинг.

9. Дезинфекцирайте телефона си

Няколко проучвания показват, че телефоните са развъдник на бактерии. През целия ден телефонът ви е изложен на бактерии от пръстите (при писане) и от лицето (при говорене). В допълнение топлината, отделяна при разговорите, помага бактериите да се размножават. Затова почиствайте телефона си всеки ден с дезинфекционна кърпичка или използвайте слушалка.

10. За препаратите за коса

“Помада акне” се причинява от продуктите за коса – лак, стилизант, балсам, шампоан. Маслото от стилизиращите продукти попада в кожата и дава тласък на бактериалната продукция обикновено по линията на косата. За да избегнете това – измивайте лицето след като пръскате или нанасяте продукт или изберете продукти без олио.

И най-вече – изберете добър дерматолог – този, когото кожата ви ще познае!

За автора:

hitova okД-р Мариела Хитова е член на Българския Лекарски Съюз (БЛС), Българското Дерматологично Дружество (БДД), УС на Дружеството по микология, Дружеството по козметична дерматология, Европейската Академия по Дерматология и Венерология, (EADV), Международната Академия по козметична дерматология (IACD), Meждународната Асоциация на лекарите практикуващи anti-aging медицина (IAPAM), Американската Асоциация по ППБ (ASTDA), Европейското дружество по козметична и естетична  дерматология (ESCAD), Свeтовната Асоциация по anti-aging медицина (WOSAAM),  Европейското дружество за нокътни заболявания (ENS).

Continue reading »