Биоколагенът – новата вълна в козметичната дерматология


Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и е най-изобилстващият белтък в бозайниците, съставлявайки 1/4 от всички белтъци. Концентрацията му варира от 23% в черепните кости, 50% в хрущялите, 64% в роговицата на окото и до 74% в кожата.

Той е един от дългите фибриларни (влакнести) структурни белтъци, чиито функции се различават доста от тези на глобуларните (кълбовидни) белтъци, като ензимите. Той е здрав и неразтеглив, с голяма издръжливост на опъване и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото.

Думата колаген произхожда от kola (лепило) и genno (раждам). През целия живот колагенът в човешкия организъм постоянно се обновява. Най-стабилен е в костите, където обмяната настъпва всяка година, а най-нестабилен – в черния дроб. Колагенът е един от опорните белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, необходимата влажност, еластичност, плътност и здрав вид.

От около 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства. Всички симптоми на остаряване се появяват като резултат от дефицита на разтворимия колаген, чиято биосинтеза с годините намалява.

След 30-ата година при всеки човек започва атрофия на мастните и потните жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата. Появяват се бръчки. Това е резултат от намаленото действие на колагена и еластина, които са фундаментът на съединително-тъканната мрежа. Свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа унищожават белтъчните влакна, а в организма намаляват микроелементите и витамините, стимулиращи продукцията на колаген от фибробластите.

За да може организмът да произвежда колаген, той се нуждае от суровини, приети с подходяща диета, изключително богата на храни с растителни протеини, сяра и витамин С.

Основни причини за намаляване или липса на колаген в тялото са слънчевата светлина и стресът, както и липсата на сяра.

Известно е, че продължителното излагане на силните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина причинява непоправими щети на влакната колаген в кожата, което води до преждевременно стареене и бръчки. Пигментацията в кафяво и рак на кожата са прекият резултат от уврежданията, причинени от слънцето. За да се преодолее това, е задължително да се използват слънцезащитни препарати с висок фактор, добри овлажнители, витамини B, както и диета, богата на антиоксиданти и растителни протеини. Освен това, непрекъснато трябва да се овлажнява кожата с вода и за хидратация да се консумира повече вода и храни, богати на вода.

По-продължителна и тежка болест или травма причиняват на организма свръхпроизводство на хормони от хипофизата и надбъбречните жлези. Това води до огромно и бързо разрушение на протеините, ако хранителният режим не се коригира. Клетките в долните слоеве на кожата се унищожават и се образуват бръчки. Това също може да се регулира с диета, богата на протеини, витамини B2, B5, B6 и витамин С, който е необходим за образуването на съединителната тъкан, както и витамин Е, който е от основно значение за предотвратяването на бръчките, преди да станат непоправими.

Липсата на сяра означава също липса на колаген. Наред с калция и фосфора, сярата е най-обилният минерал в човешкото тяло и от съществено значение за производството на колаген и кератин, които съставляват косата и ноктите. Голям процент от тези два белтъка се състои именно от сяра. Сярата попада в организма чрез естествен цикъл. Тя се събира в стратосферата и пада на земята, разтворена в дъждовната вода и затова изобилства в растенията, вкл. в пресните плодове и зеленчуците, които се отглеждат навън, както и в суровото мляко от животни, хранени на пасища. Органична сяра може да се набави именно от биологично-чисти продукти – плодове, зеленчуци, мляко и месо.

Физиорегулативната медицина, която настъпва активно по света може да се сравни с биовълната в храненето. Тя се базира на истини, формулирани още в античността и класическата епоха – достиженията на древните лекари са безсмъртни. Вероятно тогава не са били толкова осъзнати, но принципите на малките дози природни продукти се откриват още при тях.

Напоследък все по-ясно се откроява тенденцията за неагресивни, природосъобразни методи на въздействие. Тук именно е мястото на физиорегулативната медицина. Това е цялостна концепция за третиране на промените в човешкия организъм, при която силно разредени субстанции, които не могат да предизвикат негативни реакции, задвижват по физиологичен начин естествените процеси в организма, т.е. стремеж към максимално природни въздействия. По отношение на кожата това е инжектиране на колаген в микрограмове, действащ директно върху структурата на дермата по способите на класическата мезотерапия. Тук е съвършенството и предимството на ГУНА, тъй като тези миниатюрни частички категорично избягват наблюдаваното преди грануломатозно възпаление от високомолекулния колаген, който имаше на пазара. Така този сегмент от козметичната дерматология вече е попълнен с висококачествен продукт. Колагеновата формула основно поддържа, стимулира и отключва производството на собствения колаген, както и функцията на съединителнотъканното вещество в междуклетъчното пространство.

GUNA-академия Италия е основател на физиологичната регулативна медицина (ФРМ) и секвенциалната кинетична активация (СКА) на природни субстанции, хормони, невропептиди, интерлевкини и растежни фактори. Нейните продукти са регистрирани и се изполват с огромен успех в САЩ, Европа и Русия. От скоро ги има вече и у нас, като се прилагат на няколко места в страната от обучени лекари. Едно от тях е Центърът за кожно-венерически заболявания – гр. София

MD-TISSUE е нов медицински препарат, разработен от GUNA с цел да помогне на жените и мъжете да изглеждат по-млади, овлажнявайки кожата и намалявайки появяването на бръчки и други състаряващи признаци на кожата.

Когато човек остарява, епидермисът изтънява, а този новаторски метод за възстановяване на влагата в кожата забавя и отлага процеса. Той възпира физиологичното остаряване на съединителната тъкан и действа като бариера срещу свободните радикали. Основният компонент на MD-TISSUE е колагенът, който ефективно поддържа и възстановява колагеновите нишки на матрицата на съединителната тъкан.

MD-TISSUE може да бъде инжектиран директно в съответните области на кожата, при което механично реструктурира тъканите и изглажда бръчките. За да постигнат една още по-революционна формула, GUNA LABORATORIES са обогатили състава с няколко забележителни поддържащи компоненти: аскорбинова киселина (витамин C), магнезий, пиридоксин хидрохлорид (витамин B6), рибофлавин (витамин B2) и тиамин хидрохлорид (витамин B1). Тези вещества рядко се срещат в естетичните формули, но са от голямо значение. Нещо повече, иновативният формат на предназначената за инжектиране формула на лекарственото средство позволява на практикуващия терапевт да атакува пряко засегнатата зона на кожата за постигането на по-добри и по-ефикасни резултати.

В последно време медицината се развива с гигантски стъпки. Новостите са ежедневни. В областта на дерматологията козметичният раздел предлага различни решения за борбата със стареенето. Пациентите, ползващи тези услуги се увеличиха значително в последните години. Те вече са не само жени, а и мъже. Хората започнаха да пътуват, да четат активно. Външният вид има все по-голямо значение в ежедневните контакти, при наемането на работа, та дори и в израстването в кариерата!

Приложена по методите на класическата мезотерапия или чрез революционната магнитофореза, създена специално за ГУНА, колагеновата формула на GUNA TISSUE осигурява младостта и свежестта на кожата през всеки един сезон на годината.