Да поговорим за Атопичния дерматит. Интервю с Д-р Хитова на лаборатории Авен.

Какво е атопичен дерматит?

Атопичната екзема е най-често срещаното хронично възпалително състояние на кожата, по вероятно да има проявление, когато на лице е фамилна обремененост. На кратко говорим за атопична екзема е, когато кожата зачервена, суха и е на лице остър неприятен сърбеж.
В детайли атопичния дерматит е многофакторно заболяване, съчетаващо в себе си два типа аномалии:

  • Нарушения на епидермалната бариера на кожата, което прави кожата суха и свръхчувствителна към всички агресивни фактори
  • Свръхчувствителност и влошен имунен отговор към обичайни агресивни фактори на средата (напр. студ, вятър, агресивни измиващи продукти, аромати и т.н.)

Сърбежът води до непрестанно порив за разчесване, а местата, на които вече са се формирали разчесвания, са потенциално застрашени от развитие на вторична инфекция. Така затваряме порочния кръг на атопичната екзема. Постоянният дискомфрот, който изпитват тези пациенти води до проблеми със съня (пристъпите на сърбеж се проявяват обичайно нощем), социална изолация и влошено качество на живот.

Може ли стресът да повлияе на атопичната екзема?

Да, като при всички хронични състояния, стресът може да повлияе симптомите. Често децата смятат атопичния дерматит за заразно заболяване, което би могло да доведе до допълнително емоционално натоварване. Успокоите ги, че това е състояние, което ще изчезне, когато пораснат. В голям процент от случайте, атопична екзема отшумява с напредването на възраста.

Възможно ли е начинът на хранене да предизвика атопична екзема?

Няма данни за такава връзка. Понякога децата проявяват нетолерантност към определени храни, което влошава атопичния дерматит. Лекуващият лекар може да определи дали има алергия към храни, според резултатите се налага спазване на специфична диета.

Ще развие ли детето с атопична екзема астма?

Атопичната екзема е част от атопичния профил – фамилна обремененост (членове на семейството с прояви на атопична екзема), алергичен ринит, астма, конюктивит. У детето може да наблюдава само една от тези прояви и не е задължително да присъства цялата симптоматика.

Кърменето предотвратява ли проявата на атопичен дерматит?

Възможно е, но не е доказано. Майките от семейства с атопична обремененост често са съветвани да кърмят колкото могат по-дълго и да отложат захранването за по-късен етап. Въпреки че тези предпазни мерки могат да намалят риска от атопична проява, те не го елиминират напълно.

Какво да направя в ежедневнието, така че да подобря и състоянието на атопичната екзема?

Използвайте измиващи продукти без сапуни, те могат да изсушат прекомерно кожата. Заменете продуктите с аромат, ароматът би могъл да предизвика нежелана реакция. Вземането на душ и къпането не бива да продължват повече от 5 мин, а водата да не бъде гореща (32-34С). Използването на гъба също би могло да раздразни кожата, затова използвайте ръцете си.

Какво друго мога да направя, за да подобря състоянието на атопичната екзема?

Хидратирайте кожата веднъж или два пъти дневно с подходящ емолиент, така ще намалите интензитета и ще разредите честота на периодите на обостряне. Подбирайте емолиенти без аромат и без консерванти, за да осигурите максимално толерантна грижа за атопичната кожа.

Понякога имам остър неприятен сърбеж на определени места, включително и върху клепачите, какво мога да направя?

Локализираният повтарящ се сърбеж в опредлени зони изискава по-специална прицелна грижа. Лаборатории Avene разработиха продукт за прицелна SOS грижа с незабавно действие срещу сърбежа. Xera Calm A.D. успокояващ концентрат е специално създаден, за да се нанася в най-деликатните зони, включително и клепачите, и да успокоява сърбежа дори в най-чувстивтелните и склонни към раздразнение зони. Двойната концентрация на активна съставка намалява незабавно сърбежа. Като част от семейството на стерилната козметика Xera Calm A.D. успокояващ концентрат е снабдена с “D.E.F.I.” система, която затваря херметически продукта, не позволява досег с кислород и външна среда, като по този начин без употреба на консерванти запазва продукта стерилен през целия период на употреба. Xera Calm A.D. успокояващ концентрат съдържа минимум на брой съставки и 0% консерванти, това отличава продукта с висока толерантност и го прави подходящ за употреба от кърмаческа възраст. Xera Calm A.D. успокояващ концентрат не повлиява кожния микробиом и по този начин осигурява още по-голям комфорт.