Едно интервю за електронния вестник на българите в Англия-няколко факта за значението на колагена и кожата.

Източник тук.

На прага на два сезона почивките, пътуванията и морските премеждия са оставили своя отпечатък върху лицата ни. Д-р Мариела Хитова знае тайната на здравата кожа и я сподели с нас.

Д-р Мариела Хитовa

Д-р Хитова, колагенът е част от структурата на кожата.Кога можем да кажем, че той започва да губи своите свойства?

Думата колаген произхожда от гръцките думи kola (лепило) и genno (раждам). Колагенът е един от опорните белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, необходимата влажност, еластичност, плътност и здрав вид. От около 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства. Всички симптоми на остаряване се появяват като резултат от дефицита на разтворимия колаген, чиято биосинтеза с годините намалява.След 30-ата година при всеки човек започва атрофия на мастните и потните жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата, което води до появата на бръчки. Медицината се развива с гигантски стъпки днес, в частност и дерматологията.

Кои са най-модерните методи в борбата със стареенето на кожата?

Новата тенденция в борбата срещу стареенето е физиорегулативната медицина – неагресивни, природосъобразни методи на въздействие. Активното й настъпване по света може да се сравни с биовълната в храненето. Това е цялостна концепция за третиране на промените в човешкия организъм, при която силно разредени субстанции, които не могат да предизвикат негативни реакции, задвижват по физиологичен начин естествените процеси в организма. По отношение на кожата това е инжектиране на колаген в микрограмове, действащ директно върху структурата на дермата по способите на класическата мезотерапия.

Има ли разлика в колагена, използван преди години и GUNA инжекционен колаген, който в момента е на пазара?

GUNA инжекционен колаген има предимство и съвършенство пред другите продукти на пазара досега, тъй като при него се избягва грануломатозното възпаление, появяващо се при използването на високомолекулния колаген. GUNA MD-TISSUE е иновативен медицински препарат, разработен с цел да помогне на жените и мъжете в стремежа им да съхранят младостта на кожата за по-дълго време.

Как въздейства GUNA MD-TISSUE на кожата?

Когато човек остарява, епидермисът изтънява, започва да се отпуска,овалът на лицето се променя. GUNA колагенът възпира физиологичното остаряване на съединителната тъкан и действа като бариера срещу свободните радикали. Основният компонент на флакона MD-TISSUE е точно колагенът, който ефективно поддържа и възстановява колагеновите нишки на матрицата на съединителната тъкан.

Има ли нещо по-различно при инжектирането на колагена?

MD-TISSUE може да бъде инжектиран директно в съответните области на кожата, при което механично реструктурира тъканите и изглажда бръчките. Тези вещества рядко се срещат в естетичните формули, но са от голямо значение. Нещо повече, иновативният формат на предназначената за инжектиране формула на лекарственото средство позволява на практикуващия терапевт да атакува пряко засегнатата зона на кожата за постигането на по-добри и по-ефикасни резултати.Той може да бъде прилаган и като напаж,в акупунктурни точки,като мезотерапия или като апаратна магнитна гунафореза.

Има ли сезон, през който не можем да направим терапията с GUNA инжекционен колаген?

Хубавото на терапията е,че е подходяща за всеки един сезон-тя не е зависима от слънце или други метереологични фактори,безболезнена е и бърза като приложение и ефект.Още повече , че върху вече изградената и укрепнала мрежа от колагенови  влакна може да се добави и допълнителна терапия с хиалуронова киселина, полуперманентни филъри, ботокс, лазери. След като сме възстановили структурната колагенова  решетка на кожата, всички останали процедури са с по-дълготраен и смислен ефект.

Д-р Мариела Хитовa

Д-р Мариела Хитова завършва медицина във ВМИ – Плевен.

През Януари 1988 г. постъпва на работа в Окръжен кожно-венерологичен диспансер В.Търново като ординатор, а по-късно като завеждащ микологична лаборатория. Придобива специалност дерматология и венерология 1991 год. Януари 1993 год. постъпва на работа като ординатор в Първа градска болница – София.Ноември 1997 год. започва работа като завеждащ микологичен кабинет в Областен диспансер за кожно-венерически заболявания без стационар София – град. От м.юли 2010 год. е управител на Център за кожно венерически заболявания. Има две квалификации по здравен мениджмънт и специалност по управление на здравеопазването.

Участва редовно в национални и международни научни прояви,има  множество курсове по практична дерматология и естетична медицина у нас и в чужбина. Притежава патент. Консултант на Intellect Pharma за GUNA колаген,обучаващ тренер за ALMA laser systems и консултиращ дeрматолог на Vip Brother. През лятото на 2013 год. д-р Хитова   основава в съдружие частна клиника ЕвроДерма  –  фокусирана върху високо специализирана и квалифицирана дейност в областта на дерматологията ,полово предаваните болести и естетичната дерматология.

Член на Българския Лекарски Съюз(БЛС), Българското Дерматологично Дружество(БДД), УС на Дружеството по микология, Дружеството по козметична дерматология, Европейската Академия по Дерматология и Венерология, (EADV), Международната Академия по козметична дерматология (IACD), Meждународната Асоциация на лекарите практикуващи anti-aging медицина(IAPAM), Американската Асоциация по ППБ(ASTDA), Европейското дружество по козметична и естетична  дерматология(ESCAD), Свeтовната Асоциация по anti-aging медицина (WOSAAM),  Европейското дружество за нокътни заболявания(ENS).

Над публикацията работи : Ива Екимова