„Вашата единствена кожа заслужава най-доброто“!

В деня на най-женския празник имаме удоволствие да Ви представим специалният ни разговор за измеренията на щастието в живота и бъдещето в естетичната медицина и дерматология, с един истински професионалист в работата си, една успяла жена, майка и съпруга – д-р Мариела Хитова, съосновател на клиника „Евродерма“.

Тя е сред най-уважаваните и безспорни авторитети в професията си. Водещ специалист в областта на дерматологията, венерологията, диагностиката и лечението на кожни заболявания, както и в областта на естетичната дерматология.

Доктор Хитова е неизменно сред отличаваните в ежегодната класация „Лекарите на които вярваме“. Носител е на наградата на Българското дерматологично дружество.
За нея семейството е изключително безценно, безспорно двигателя за нейните постижения, то е начало и край. А за нас тя е нещо повече от една доказала се в сферата на дерматологията и естетиката жена – има собствена светлина, която я озарява отвътре.

Ето какво има да ни разкаже:

B. N. Доктор Хитова, Вие сте дерматолог с утвърден и дългогодишен опит – бихте ли ни споделили, кое Ви мотивира да се занимавате с тази професия?

Д-р Хитова: Най-баналният естествен отговор е: грижата за хората и тяхната благодарност. Истината е, че обичам да проследявам резултата от знанията си и харесвам истинските връзки, които създавам с повечето си пациенти. Личният момент в отношенията ни е определящ за добрия резултат, който получаваме взаимно.

B. N. А с какво е свързано удоволствието във всекидневната Ви работа?

Д-р Хитова: С новите предизвикателства, които изникват отвсякъде:от неуморимите специализанти, от някой информационен медицински сайт, от случайно засечен разговор или проблемен лутащ се пациент, за когото съм последна инстанция.

B. N. Вие сте един от основателите на клиника “EвроДерма“. С какви иновации в областта на дерматологията и естетичната медицина привличате пациенти?

Д-р Хитова: От самото начало с моите съдружници искахме да се отличаваме от множеството частни лечебни заведения в нашата област, които са специализирани единствено в естетиката. Ние категорично успяхме да затворим кръга и предлагаме абсолютно всичко на широкото поле на клиничната дерматология, венерология, естетична медицина и лазертерапия.

Създадохме и развиваме непрекъснато четири уникални центъра (за витилиго, хемангиоми при деца, алергологични тестувания, микози), сега подготвяме такъв и за физиологична медицина. Имаме няколко международни програми и изследвания, изобщо не спираме да търсим и прилагаме новото. При нас отличителното е, че се работи само с внимателно подбрани и сертифицирани апарати и материали – а това никак не е лесно: да се избере най-доброто от морето предложения, които ни заливат ежедневно.

B. N. Тенденциите в дерматологията и естетиката идват от различни точки. Как избирате на коя да се доверите?

Д-р Хитова: За годините работа вече имам изграден инстинкт за успешното и доброто. Той предполага упорито непрекъснато четене, много и разнообразна работа, куп обучения и специализации, срещи със знаещи и можещи хора, които са изградили преди мен това, към което аз отивам всеки ден. Да вземаш полезното за теб от друго място и да го развиваш по твой начин, да си благодарен за тази възможност и да не спираш да раздаваш на тези, които те следват- това е един смислен аспект на професията ми.

B. N. Как се отнася съвременната българска жена към кожата си?

Д-р Хитова: Все по-отговорно. Тя чете, интересува се, пита, стреми се към максимално информация. Проучва добре и тогава пристъпва към лекаря. Знае какво иска, но и се доверява на съветите. Нека не пропускаме и мъжете. В последствие изводите ни са, че те започнаха да се интересуват и консултират все по-често.

B. N. Кои са най-честите грешки, които допускаме ние, жените, по отношение на грижата за кожата?

Д-р Хитова: Прекаляването с козметика и процедури. Хаотичното посещение на различни клиники и изпробване на промоционални терапии без да са подходящи за тях – това не постига исканото. Всяка кожа и всяка възраст си има лимит и особености.

B. N. Наближава сезона на пролетта. Кои от процедурите в дерматологията са подходящи за този сезон?

Д-р Хитова: Хидратацията и пилингът са на първо място след студения сух въздух навън и времето в затворени помещения (имайки предвид и пандемията). Поддържащите лазерни процедури също са в плана на всяка моя пациентка.

B. N. Какво обичате да правите в свободното си време ? Имате ли любим ритуал? Или занимание?

Д-р Хитова: През последната година си доказах, че мога да бъда щастлива дори и в асоциална ситуация. Върнах си навика да отделям по няколко часа седмично на пианото, препрочетох отново куп книги, но спортът ми се занемари. Само дългите разходки в планината не ми бяха достатъчни и с радост сега отново съм в залата на xbody тренировките, защото съм ваксинирана успешно! С нетърпение чакам още малко и започвам и с градинарството в двора у нас.

B. N. Какво за Вас е семейството? И каква е тайната на щастливия дългогодишен брак?

Д-р Хитова: Начало и край. Не бих могла да бъда всичко това, ако семейството ми не беше с мен. Сутрин пия кафе със съпруга си, а вечер-чаша вино и говорим. Изговарянето на нещата е много важно. После мълчанието, когато всеки си работи нещо, не тежи. Синовете ми живеят отделно, но се виждаме на обяд в неделя и вече обсъждаме различни теми като равностойни партньори. Още повече, че и двамата са ангажирани в семейните ни начинания. Доверие. Уважение. Личен свят. Приятелство. Обич. Това мога да споделя. И най-вече търпение да изградиш хармония.

B. N. Как виждате бъдещето на естетичната медицина?

Д-р Хитова: Смятам, че ще се отдели в самостоятелен клон, макар че не знам как ще се работи без детайлно познаване на патологичните процеси по кожата, които са обект на дерматологията. Надявам се да премине най-накрая ефектът на големите обеми, защото те все още са предпочитани у нас.

Сигурна съм, че ще се набляга на физиологичното повлияване на процеса на стреене с нискодозирани фактори, приемани през устата, ще се обръща повече внимание на процесите отвътре навън, които цялостно повлияват кожата. Все пак тя е обвивката, без която няма как да съществуваме и трябва да сме доста отговорни към нея.

B. N. Какво e посланието Ви към нашите читателки?

Д-р Хитова: Да вярват в себе си и да се обичат!