Лятото наближава – да предпазим себе си и децата от вредните слънчеви лъчи

Животът на Земята е немислим без наличието на слънцето. То в много аспекти ни влияе благотворно: лъчите му подобряват тонуса ни чрез синтеза на различни хормони в мозъка, способстват за нормалното синтезиране на витамин D в организма ни, лекуват различни кожни заболявания и разбира се лекият слънчев загар има и естетически ефект. Но слънчевите лъчи имат и редица неблагоприятни влияния върху човешката кожа.

Какво е UV лъчение?
Слънцето излъчва лъчи, които разделяме на три групи според дължината на вълната: UVC – 200 до 290 nm, UVB – 290 до 320 nm и UVA – 320 до 400 nm. Значение за кожата имат UVB и UVA лъчите.

UVB лъчите засягат външния слой на кожата (епидермиса) и са основна причина за изгарянето й. Те не преминават през стъкло, най-интензивни са през летните месеци. През този период човек поема 70% от годишната си доза UVB.

Ежегодно най-интензивни са между 11 и 15 часа.

UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата, интензитетът им е целогодишен, като нараства към обяд и след това отново спада и преминава през стъкло.

Интензитетът на UV лъчението зависи от времето на годината и географската ширина, отразяването на светлината, типа кожа, надморската височина – колкото по-малко е разстоянието до слънцето, толкова по-голям е интензитетът. С всеки 300 m интензитетът на лъчението нараства с 4%.

Спектър на слънчевата светлина

Спектър на слънчевата светлина

Вредни ефекти на UVA и UVB лъчите
Излагайки се на слънце, ние често забравяме, че лъчите му имат и много негативни ефекти върху кожата и организма ни. Знаейки кои са най-големите опасности от слънчевите лъчи, ние по-лесно бихме могли да се предпазим от тях. Най-разпространените са:
–   Слънчево изгаряне (еритем): най-честият негативен ефект. Възниква само няколко часа след излагане на слънце в момента, в който се достигне индивидуалната минимална еритемна доза. Няколко тежки изгаряния, особено при деца, повишават риска от рак на кожата.
–   Разрушаване на колагена: UV лъчението причинява разрушаване на колагена с по-висока честота, отколкото при нормалното стареене на кожата. Слънчевата светлина уврежда колагеновите фибри и води до натрупването на анормален еластин. Когато този индуциран от слънцето еластин се натрупа, ензими, наречени металопротеинази, се произвеждат в големи количества. Нормално тези ензими преобразуват колагена. Ако се прекали, това води до натрупване на формации от отделни колагенови фибри и при повтаряне на този процес във времето се оформя клиничната картина на актинична еластоза.
–   Свободни радикали: те също водят до разрушаване на колагена. Могат да доведат до рак чрез промяна на генетичния материал.
–   ДНК възстановяване: човешката кожа може да поправи по-голяма част от увредената ДНК след единично излагане на слънце в рамките на 24 часа. Ако обаче облъчването продължи и ефектът кумулира, лъчението засяга ензимите, които участват в поправката на ДНК.
–   Фактори на имунната система: при по-продължително излагане на слънце, имунната система отслабва.
–   Промени в кръвоносните съдове, тъканите, пигментацията.
–   Най-сериозните увреждания са рак на кожата – базоцелуларен, спиноцелуларен и меланом.Защо трябва да научим децата и най-вече родителите им да се предпазват от слънцето?
Детската кожа е много по-чувствителна към UV лъчението. Тя съдържа по-малко количество меланин – пигментът, който има способността да поглъща вредните UV лъчения и така да предпази дълбоките слоеве на кожата. Освен това в детските си години хората поемат много по-голямо количество UV светлина.В последните години се увеличи честотата на случаите на рак на кожата, като възрастовата граница спадна. Международни здравни организации разработиха препоръки за предпазване от рак на кожата.

Най-важните и от най-голямо значение препоръки за предпазването на нашата кожа и най-вече тази на децата ни са:
–   Ограничаване на слънцеизлагането в часовете от 11 до 15.30;
–   Стоенето на плажа задължително под чадър и на сянка;
–   Носене на светли дрехи, шапка и слънчеви очила с доказана UV защита;
–   Ежедневно използване на слънцезащитни продукти с висок SPF фактор, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи. Нанасянето на достатъчно количество от слънцезащитните продукти – 2 mg/cm2 е от особено важно значение. Нанасянето на това количество през интервал от няколко часа и особено след излизането от воден басейн и подсушаване с кърпа, гарантира значително намаляване на риска от кожни проблеми и заболявания.

Спазвайки тези правила, ние защитаваме себе си и децата си от вредното въздействие на слънчевите лъчи. И все пак – не забравяйте, че те са и благоприятни за нормалното и здравословно развитие на децата ни, но с достатъчна доза внимание и отговорност и с необходимата за целта протекция.

Към статията в списание Мединфо