За кожните промени, които се асоциират с коронавируса и не бива да се неглижират от лекарите, а също и за най-често срещаните проблеми на кожата вследствие носенето на маски и други алергични реакции, разговаряме с д-р Мариела Хитова.

B.N. Д-р Хитова, наблюдават ли се специфични кожни промени, свързани с Covid-19?

Д-р Хитова: Около 20 % от заразените с Covid проявяват кожни реакции. Обривът при някои хора по-често се развива в средата на заболяването или в неговия край. Така че не можем да кажем, че кожните заболявания са сигнал за COVID-19. При тези, при които се проявява такъв проблем, най-често имаме обрив тип уртикария. Друга обривна единица е засягане под формата на малки червени петна по цялото тяло. Следващият вид обрив, който може да се появи, е в областта на конюнктиватa.Разнообразие има достатъчно.

B.N.Какви проблеми на кожата причинява продължителното носене на маски?

Д-р Хитова: Носенето на маска е една от най-важните противоепидемични мерки.Но има запарване и запушване на порите поради носенето им. Хората не си сменят маската толкова често. Ако е еднократна, трябва да се сменя на всеки 4 часа, а ако е многократна – трябва да се изпира всеки ден. Вътрешната част трябва да бъде направена от 100% памук, за да бъде по-добре за кожата на лицето.

Момиче с маска

B.N.От какви проблеми най-често се оплакват Вашите пациенти при посещение след продължителната им употреба?

Д-р Хитова: Може да се появи  неочаквана кожна реакция, да се изостри съществуваща кожна патология (акне, периорален дерматит,розацея, себореен дерматит, атопичен дерматит), да има странични ефекти като дразнене, сухота, зачервяване, сърбеж, парене, опъване и др. и най-вече да се стигне до трайно настаняване на обриви като т.нар. маскне.Експертите приемат, че когато обривът засяга само долната част на лицето (не и горната) и са минали шест седмици след системно ползване на маска, то тогава става дума за маскне. Случват се няколко неща: от една страна, имаме механични фактори, причинени от директното триене от маската и оклузия (запушването) на косменомасния фоликул, настъпила вследствие от това. От друга, наблюдаваме промяна при нормалната кожна флора или т.нар. дисбиоза на микробиома. Тя се появява вследствие на топлината, повишената температура, влагата, създали се заради покриването на лицето, промяната на рH-то, както и действията на потта ни, на слюнката, изкарвана от устата, и мастната секреция.

B.N.Как да се предпазим от странични ефекти, породени от носене на маски и как да защитим кожната си бариера?

Д-р Хитова: Постоянно се дезинфекцираме и си мием ръцете, което унищожава бариерната им кожна функция – довежда до алергични реакции и дерматити. Най-малкото нещо, което може да се направи, е да се слага хубав крем на ръцете, поне два пъти на ден.Що се касае до лицето-доброто почистване и използването на протективен крем са достатъчни.Да не пропускаме и необходимостта да се ограничи значително нанaсянето на фондьотен и други цветни макияжи под маската.

 

B.N.Какво е Вашето мнение за алергичните реакции при децата и срещат ли се и при тях състояния свързани с раздразнения и дискомфорт?

Д-р Хитова: Определено през напоследък значително се увеличи броят на пациенти в детска възраст, които страдат от контактен дерматит по ръцете, както и от влошаване на кожата при децата с атопичен дерматит. Редица са факторите, които водят до поява на тези реакции: използването на дезинфектанти и сапуни, студеното време, вятърът, замърсяването на въздуха. Съществуват над 3000 субстанции, които могат да предизвикат т.нар. сенсибилизация при контакт с кожата, които произхождат от битовата и професионалната среда на пациентите. Детската кожа е по-тънка, с недобре развити потни и мастни жлези, така че е още по-уязвима.Препоръчвам тя да бъде хидратирана често, като се използва защитен медицински крем по няколко пъти на ден и измиване с щадящ сапун. Къпане то да става с душ-олио.Добре е да се избягват мокрите кърпички.Да не се забравят и топлите ръкавички. Ако имате възможност,оставете емолиент в детската градина.

 

B.N.Вашите съвети за превенция на контактен дерматит?

Д-р Хитова: При редовното миене и използване на дезинфектанти кожата става по-суха, по-чувствителна и рискът да се превърне в алергична е много по-висок.Нарушаването на протективните функции на микробиома и липидния слой, промяната на pH-всичко това преполага иритативна реакция на незащитените епидермални клетки,която може да се задълбочи до екзема със зачервяване,сърбеж,напукване до кървене на кожата ,задебеляване и залющване,за които вече лечението е дълго, с доста ограничения и променлив успех.Така че честата хидратация с бариерни кремове, щадящи измиващи сапуни, най-добре под формата на олиа, е задължителна. Допълвам и топли ръкавици през зимния сезон, защото студът и вятърът навън водят до изсушаване както на кожата на лицето, така и на ръцете.

Д-р Мариела Хитова

B.N.Кои процедури да избягваме в следствие на алергични реакции на кожата ни?

Д-р Хитова: Щом имаме алергично предразположение, то трябва да се подхожда внимателно към субстанциите,които се използват за процедури.Обикновено повечето препарати са хипоалергенни и не изискват тестуване допълнително,но ако има съмнение,най-лесното е да се направи алергологичен паспорт, като предварително се тества продукта за възможна контактна алергия върху кожата .Това се прави ежедневно в клиниката,още повече,че ние сме център за тези тестувания.Дори имаме в момента специално разработена КОВИД серия за дезинфектанти.

 

B.N.А бихте ли ни описали основните грешки ,които допускаме при неправилна грижа за кожата на лицето?

Д-р Хитова: Неподходящо и недостатъчно почистване- то трябва задължително да е два пъти на ден с адекватно средство спрямо особеностите на всяка кожа.Пренебрегването на слънцезащитата през зимата или когато е облачно,използване на неподходящ корективен макияж,агресивно често използване на скраб в къщи.

 

B.N.С настъпване на пролетта – Кои терапии за лице е най-подходящо да използваме за превенция и защита от раздразнения и за повече хидратация ?

Д-р Хитова: Разбира се- мезотерапиите.Те ще защитят кожата ви от зимните увреди(студ,вятър,слънце,сух въздух) и ще я подготвят за следващите изпитания през топлите месеци с необходимите коктейли от стимулиращи регенерацията и подхранващи съставки.Обикновено се препоръчват няколко процедури  с различни компоненти, за да се постигне максимален ефект.

 

B.N. Kaкви са Вашите три основни beauty съвета за грижа за кожата по време на COVID 19?

Д-р Хитова: Дезинфекция,хидратация,протекция.

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, може да си запишете час на тел.: 0700 200 17/ +359 884 342 246

www.euroderma-clinic.com / www.drhitova.com