Падне ли естрогенът, косата капе

Статията във в-к Монитор може да прочетете ТУК. 

Д-р Хитова, има периоди, в които косата на жените внезапно започва да капе и то усилено. Например по време на бременността и особено след раждане. Защо и обратимо ли е това?

 

– Жените обикновено забелязват усилено падане на косата след раждане. Това е напълно нормално и се дължи на намаляване на нивата на хормона естроген.

Добрата новина е, че тази загуба е временна и не трябва да се прави нищо. До първия рожден ден на детето косата напълно се възстановява. В голяма част от случаите това става и по-рано.

 

– Как може да противодействаме?

 

– Ако усиленото падане носи тревога и безпокойство, докато косата се възстанови, може да направите няколко прости неща.

 

Използвайте шампоан и балсам, които увеличават обема и дебелината на косъма. Шампоаните, които „създават  обем”, съдържат протеини, които покриват косъма, укрепват го и го карат визуално да изглежда по-дебел.

 

Избягвайте шампоани, които са заедно с балсама или така наречените две в едно. Те обикновено са много „тежки” и карат косата да изглежда сплескана и прилепнала към скалпа.

 

Избирайте специални балсами за тънка коса. Те съдържат по-леки формули и не мачкат косата. Поставяйте балсам само в крайчетата на косъма, а не върху скалпа, защото пак ще се прилепи до главата. Не ползвайте балсам, на които пише „интензивен”. Той не е подходящ за вашия случаи и също дава ефект като при омазняване.

 

– Косата има ли индивидуални „предпочитания” и как да ги уцелим?

 

– Намирането на подходящ балсам и шампоан обикновено е процес на опитване на базата на „проба и грешка”. Понякога само един елемент от съставките е достатъчен, за да изглежда косата бухнала и добре. Затова четете внимателно опаковките и когато го видите в състава, не се колебайте да опитате нов продукт.

 

– Прическата може ли да прикрие проблема?

 

– Може. Някои видове подстригване придават на косата по-голям обем. Добрият стилист ще ви препоръча какво би било добре за вас. Много млади майки предпочитат късата коса – тя има по-голям обем и се поддържа  по-лесно, което пести така ценното време в този период.

 

– Няма ли някакви подсилващи терапии, витамини…?

 

– Повечето майки преживяват косопада след бременност безпроблемно. Той достига своя връх обикновено около четвъртия месец, а  косата се възстановява до 1 година след раждането. Въпреки това много жени пробват да пият витамини и използват различни препарати за спиране на косопада. Тази средства имат единствено  психологичен ефект и добрият дерматолог знае това. Ако ги предписва, то е, защото е убеден, че няма да навреди, а и ще даде психологическа подкрепа на жената този така деликатен период от живота й. Тогава тя ще е по-спокойна и ще е убедена, че полага достатъчно грижи и че е предприела нужното лечение. Така младата майка може да се отдаде по-пълноценно на безбройните нови ангажименти, които я застигат след раждането.

 

Ако обаче косопадът продължи и възстановяването се забави, задължително трябва да се консултирате с дерматолог.

 

Защото е възможно нещо да усложнява и да влияе на процеса на възстановяване. Косопадът може да се прояви по различни причини и в такъв случай е необходима адекватна диагноза и правилно и ефикасно лечение.