Прочетете внимателно съветите за поддръжка на ръцете – те са един от първите акценти при всяка среща!

Сложете фотозащита, когато правите „печен” маникюр

Ръцете издават възрастта, защото кожата им старее бързо

Какво можете да направите, съветва ДЕРМАТОЛОГЪТ Д-р Мариела Хитова:

ИНВЕСТИРАЙТЕ В РЪКАВИЦИ Миенето на съдове може да ви разтоварва психически, но натоварва ръцете ви. Почистващите продукти са с алкално съдържание. Химикалите, които отстраняват мръсотия, мазнина и кой знае какво още от вашите съдове, са враг на ръцете, каквото и да обещават рекламите. Те премахват естественото им омазняване  и ги правят податливи на увреждания. Затова, инвестирайте в ръкавици.  А когато нямате, намалете ограничете горещата вода и количеството на препаратите.

ИЗБЕРЕТЕ МЕК САПУН Течните сапуни за ръце съдържат вещества, които често възпаляват   кожата. Ако вашият сапун е твърде силен, сменете го с такъв с меки съставки. Без, разбира се заради раздразнението да се отказвате от миенето на ръцете. Дезинфектантите премахват вредните микроорганизми от дланите и по този начин предпазват други части от тялото и лицето от инфекция. И винаги подсушавайте добре ръцете си след измиване – в противен случай по тях могат да се развият гъбички.
ПАЗЕТЕ ГИ ОТ СЛЪНЦЕТО Слънчевото увреждане може да причини набръчкване или пигментация. Слагайте фотопротектор с фактор поне 30, и то не само когато сте на плажа, но и за ежедневна протекция. Слънчевото въздействие е налице 365 дни в годината, дори през студените месеци. Излагате се на риск всеки път, когато излезете навън без защита срещу лъчите.  Винаги планирайте -слагайте ръкавици,когато работите в градината или играете голф. Помнете,че когато шофирате, слънцето прониква през стъклото и също уврежда кожата. Когато правите т.нар.”печен маникюр”- винаги слагайте фотозащита на ръцете си преди да ги поставите в апарата с УВ лампа.
ОВЛАЖНЯВАЙТЕ Пътят към преждевременното остаряване минава през сухата кожа. На ръцете – повече от друго място. Без подходяща протекция от слънцето и дразнещи силни препарати, ръцете стават сухи, напукани и преждевременно състарени. Овлажняването възстановява кожната бариера. Много е важно да се избере и подходящата хидратация. За препоръчване е избор на емолиент със серамиди и растежни фактори- те са като един горещ тай масаж за вашите ръце. Прилагайте когато и колкото е необходимо,по всяко време на деня. Ако сте предразположени към кожни заболявания, ограничете временно миенето и използвайте санитарните гелове.
ЗАПИШЕТЕ ЧАС ПРИ ДЕРМАТОЛОГ Не всяко кожно състояние може да бъде самодиагностицирано или излекувано с мъдростта на интернет или случайни продукти от аптеката. Ако,след като няколко седмици сте спазвали тези съвети, а вашите ръце не са меки и нежни, е време е да се срещнете с дерматолога си. Той ще  може да определи дали страдате от някакво по-особено състояние като екзема, атопичен дерматит или псориазис .Той също така ще може да ви даде практични съвети.
ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОЦЕДУРИ Загубата на обем води до ясно очертаване на вени и сухожилия,но може лесно да бъде заличена с хиалуронови филъри, които заместват подкожната мазнина. Лазерите също помагат  за справяне с тънката кожа и кафевите петна. Не трябва да се пренебрегват и пилингите, както и мезотерапията. Възможностите за въздействие са много и решението е ваше дали ще се възползвате. Препоръчвам ви да се доверите на дерматолога си и да не пренебрегвате тази елегантна част от външния си вид.
ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА СТУДЕНИЯ СЕЗОН Ръкавиците без пръсти не само топлят. Студеното време и бръснещият вятър нарушават мастната продукция на кожата на ръцете. Когато ръцете губят мазнини,които осигуряват естествената хидратираща протекция, кожата може да стане много суха, възпалена и напукана. Затова винаги ги покривайте! Също така помнете,че през студените месеци кожата на ръцете ви е изложена на риск не само отвън. Топлият въздух от климатиците  има изсушаващ ефект. Нанасяйте редовно емолиенти и ако е нужно, инвестирайте в овлажнител на въздуха.