Д-р Мариела Хитова е професионалист в областта на клиничната дерматология, венерологията, естетичната медицина и лазертерапията. Освен медицинска специалност Д-р Хитова има две квалификации – Здравен мениджмънт и Управление на здравеопазването. Участва активно в национални и международни научни прояви с множество клинични и практични курсове у нас и в чужбина. Притежава патент. Носител е на наградата на Българското Дерматологично Дружество и е удостоена с Почетния знак на Европейската Академия по Дерматология и Венерология.

shutterstock_318849443

Псориазисът (лат. psoriasis от гр. psora – “сърбеж “) е хронично кожно заболяване, което се характеризира с ускорена пролиферация на епидермалните клетки, нарушена кератинизация и възникване на възпалителни реакции в кожата. Появяват се еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата с характерна локализация. Противно на най -разпространеното схващане, че псориазисът е обикновено „кожно заболяване “, той е сериозно автоимунно заболяване

Хората, живеещи с умерен до тежък псориазис, се нуждаят от достъп до ефективно лечение и редовни прегледи на състоянието им, преди симптомите да прераснат в още по -тежък стадий.

Псориазисът засяга около 2-3 % от населението на света и може да се прояви във всяка възраст. По данни на Световната здравна организация пациентите с псориазис у нас са между 90 000 и 110 000

Въпреки че псориазисът няма 100% лечение, усъвършенстваните възможности за лечение като биологични лекарствени продукти се оказват революционна терапия и решение за много хора, живеещи с това състояние. Навременната диагностика и лечение могат да намалят риска от развитие на съпътстващи заболявания. Дерматологичната практика, за съжаление, показва, че след като пациентите започнат да получават положителни резултати и ефект от лечението, често са склонни да го прекратят. Важно е да се отбележи, че преустановяването на лечението може да увеличи риска за развитие на критични съпътстващи заболявания, включително псориатичен артрит, увеит, коронарна артериална болест, хипертония, диабет и др.

След избухването на пандемията от Covid-19 се предполагаше, че хората с автоимунни състояния като псориазис, ще бъдат по-склонни към заразяване с този вирус. Това повдигна няколко въпроса за последиците от лечението и трудния достъп до дерматолози, поради ограничителни мерки и принуди пациентите да спрат текущото си лечение. Преустановяването на лечението може да влоши състоянието на пациентите и да затрудни управлението на симптомите. Редно е  хората с псориазис да поддържат редовен контакт и да се консултират със своя дерматолог, както и да не прекъсват режима си на лечение без предварителна консултация.

Достъпно ли е диагностицирането и лечението на всеки пациент с псориазис?

На много от засегнатите пациенти се назначават множество ненужни изследвания и процедури, които само забавят лечението им. Личните лекари не винаги препращат своевременно пациентите към дерматолог и започват изписването на всякакви кремове. Когато състоянието много се влоши, се оказва наложително личните лекари да изпращат пациентите за консултация, а в повечето случаи болестта е в напреднала фаза.

Пред какви трудности са изправени пациентите с псориазис?

За съжаление трудностите са много. Хората често са изолирани от социалния живот, а понякога и се самоизолират. Не биват наемани в определени сфери, само защото работодателят се притеснява от плаките. Притесняват се в обществени открити места. Засегнат е сексуалният им живот.

Достъпът до съвременна терапия става все по-труден с всяка изминала година. Критерият за отпускане на биологична терапия е най-рестриктивен в целия Европейски съюз.

Ако не се лекува правилно навреме, псориазисът може да окаже тежко физическо и емоционално въздействие върху цялостното здраве на пациента. Липсата на осведоменост за това заболяване често води до дългосрочно забавяне на диагнозата и лечението. Наличието на достъпна и изчерпателна информация за  протичането и лечението на псориазиса играят огромна роля в процеса на възстановяване. Понякога пациентите стават жертва на невярна информация и дори разчитат само на домашни средства, предимно предложени от приятели, семейство или социални мрежи, с надеждата да получат бързо облекчение от симптомите.

За хората с псориазис търсенето на подкрепа и лечение е от съществено значение за по- здравословен начин на живот както физически, така и психически. Поради това повишената осведоменост ще помогне на пациентите с псориазис да разпознаят симптомите си, което впоследствие ще доведе до навременна диагностика и лечение. Малки, но ефективни стъпки могат да улеснят създаването на съпричастна и поддържаща екосистема за хората, живеещи с псориазис.

Кога да се свържете с лекар специалист?

Навременното поставяне на диагноза псориазис е първата стъпка към  ефективно лечение. Ако имате установена диагноза е важно да се проследяват редовно всички евентуални нови или обострящи се симптоми.

Свържете се с лекар специалист по дерматология, ако:

 • Има нови или влошаващи се симптоми.
 • Има болки в ставите.
 • Появяват се привидно несвързани симптоми, особено треска, слабост, втрисане или силна болка.
 • Има симптоми на инфекция.
 • Кожните промени са широко разпространени.
 • Лечението причинява сериозни странични ефекти.

Псориазис е възможно да се появи във всяка възраст. Ранната диагностика на това хронично заболяване, което в последните години се разглежда като системно (обхващащо и други органи и системи, освен кожата) спомага за назначаване на адекватно лечение и ограничаване на разпространението му. Слънчевите и морски бани, задължителните за използване хидратанти (емолиенти), специални измиващи продукти и кератолитични средства (за излющване) помагат за подобряване защитната бариера на кожата и облекчават симптомите. Фототерапията е основен, неагресивен метод, при който се използват изкуствени източници на ултравиолетови лъчи с точно определена дължина на вълната.

Доказано е, че фототерапията значително намалява възпалението на кожата. Лазерната терапия е друг метод, който също осигурява добър резултат. Прецизността на лазерния лъч с точно определена дължина на вълната спомага за лечението на отделни деликатни участъци от кожата. Предимството е, че лазерният лъч се насочва само към псориатичните плаки, без да засяга здравата кожа.

 • Поставянето на диагноза и съставянето на план на лечение става само след консултация със специалист дерматолог.
 • Псориазисът не е заразен, не се предава при ръкостискане или друг телесен допир. Характеризира се с червени петна по кожата, върху които се образуват сребристи сквами (люспи). Заболяването има хронично-рецидивиращ ход – периодите на обостряне са последвани от периоди на ремисия. Изследванията показват, че спокойните периоди имат различна продължителност – от дни до години. При внимателно планирано лечение периодите на ремисия продължават доста дълго време. Клиничната картина при псориазиса варира от единични плаки по лактите или в окосмената част на главата до засягане на над 85% от кожната повърхност.

 Отключващи фактори за развитието на псориазис често са:

 • хроничните възпалителни заболявания (тонзилити, синуити)
 • механично увреждане на кожната покривка
 • прием на лекарствени средства (най-често антибиотици от групата на тетрациклините)
 • нервно-психичното пренапрежение, което води до вегетативно-съдови разстройства.

Клиника:

Обикновено измененията са симетрично разположени по екстензорните повърхности на крайниците (лакти, колене), по туловището, окосмената част на главата, рядко по дланите, стъпалата, лицето.

Големината на обривните елементи варира от няколко mm до няколко cm. Поради периферното разрастване те се сливат и образуват плаки, които могат да имат големи размери.

При някои пациенти се наблюдават спонтанни временно подобрения или ремисии, но под влияние на различни фактори отново настъпват рецидиви.

При болните с псориазис може да бъдат засегнати и ноктите – те стават чупливи, покрити с жълтеникави петна и наподобяващи напръстник.

Качество на живот

В тесния смисъл на медицинската терминология “качество на живот” е “степента, в която даден индивид може да се радва на важните възможности, които неговият/нейният живот предлага”. Донякъде все пак може да се направи аналогия и с дефиницията за щастие, но както и при други заболявания и при псориазиса има спектър на тежестта на болестта. Има леки и едва забележими форми, има и такива, които буквално водят до инвалидизация. Факторите, които оказват най-сериозно влияние върху качеството на живот на тези пациенти, независимо от тежестта на заболяването, са мисълта за невъзможността за окончателното му излекуване и неразбирането и стигматизацията от страна на околните. Някои от пациентите с псориазис може би са, но има и много други, които не позволяват заболяването да доминира над усещането им за щастие и пълноценност

Как се възприемат хората с псориазис в нашето общество?

За съжаление за него се говори малко както от пациентите, така и от лекарите, извън специализираните медицински форуми. Ниската здравна култура и непознаването на същността и етиологията на заболяването са причина за страх от “заразяване” или чувство на погнуса в останалите хора. Заболяването е считано за форма на проказата чак до средата на XIX век и макар незаразният характер на псориазиса да е отдавна известен, псориатичната плака често е причина за стигматизация. Този дискредитиращ признак, водещ до дискриминация и отчуждаване, е причина за поява на усещане за вина, срам и очакване на отхвърляне. Стресът от тези усещания е причина за обостряне на заболяването, депресивни състояния и силно влошено качество на живот. Усещането за стигматизация се открива у по-голямата част от пациентите с псориазис, като за най-травмиращ фактор те определят „вторачването“ в техните кожни прояви от страна на околните.

Псориазисът не е заразно заболяване,нито пък е полово предавана болест. Не се причинява от ниска или недостатъчна хигиена. В непримиримото търсене на перфектното лекарство често пациентите попадат на алтернативни „лечители “, които им обещават дефинитивно окончателно излекуване. За съжаление, въпреки огромния напредък в лечението от последните, към този момент това не е възможно. Затова е и много важна навременната диагноза, добрата информираност, съответният режим на живот, хранене, почивка, работа и мислене, за да може ремисиите да са дълги, а рецидивите-леки.

Псориазисът е заболяване, което често се асоциира с други болести като артериалната хипертония, диабета, затлъстяването, хиперлипидемията, атеросклерозата, чернодробно засягане, някои възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит, депресия и, разбира се, псориатичен артрит, който се среща при около 30% от пациентите с псориазис Необходима е консултация с ревматолог, в случай че лекуващите дерматолози установят болки в ставите или възпаление в сухожилията и пръстите. Всяко от тези заболявания е от значение за протичането на псориазиса и е фактор при избора на оптимално лечение. Всяко от тези заболявания също налага прием на различни медикаменти, които отново имат огромно значение за протичането и избора на лечение на псориазиса. Други фактори, с които трябва да се съобразят в хода на лечението, са пол, възраст, различни социални и икономически показатели, психическо състояние, мотивация и склонност за придържане към лечението

Имат ли пациентите с псориазис някакви специфични нужди?

На първо място стои нуждата от разбиране. Псоризисът не е незначително кожно заболяване и  е единственото признато за социално значимо дерматологично заболяване в България. Това означава, че отпечатъкът му върху обществото е съществен. Сравнително голямата му честота, влиянието му върху качеството на живот и работоспособността на пациентите го превръща в един проблем с огромни мащаби както в социално, така и във финансово отношение. Една от основните задачи е да направим всичко възможно пациентите да получават възможно най-доброто лечение, на което отдавна се радват гражданите на повечето европейски държави, както и да се предостави информация за тях и близките им на достъпен език, за да могат да водят пълноценен живот.