Д-р Мариела Хитова: Балансът между жената и боеца трябва да бъде намерен


Интервю за 24 часа 

Животът е тук и сега и трябва постоянно да казваме добри думи

Тя е безспорен професионалист в областта на клиничната дерматология, венерологията, естетичната медицина и лазертерапията. През 2013 г. д-р Хитова основава в съдружие частна клиника „ЕвроДерма“, където използва знанията и уменията си, за да лекува. През всички години на класацията на „24 часа“ е един от избраните „Лекари, на които вярваме“. Носител е на Наградата на Българското дерматологично дружество, удостоена е и с Почетния знак на Европейската академия по дерматология и венерология. Отличена е и с приза „Златно сърце“ за личност вдъхновител с благотворителна и доброволческа работа.

Интервюто на д-р Хитова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

Била съм 5 – 6-годишна, когато си спомням как лежим на тревата в парка между блоковете със съседските деца, аз гледам звездите и съм твърдо убедена, че трябва да ги разгадая. Сигурна бях, че ще стана велик астроном и нищо по-малко от това.

- Как общувахте без телефони, таблети, социални мрежи?

„Комуникацията“ се осъществяваше с викане под балконите, оставяне на бележки под изтривалката или в пощенската кутия, знаци с тебешир по всевъзможни места и много, много радост. Беше толкова истинско.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

Тя трябва да осъзнае силата и мястото си и да намери умния начин да съвмести вътре в себе си жената с боеца. Балансът между тези две сили е изключително важно да бъде намерен. Принципът „Едното за сметка на другото“ не върви.

- Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация? Кое ви накара да усетите, че това е вашата професия?

Бях в 10-и клас, когато моите родители мъдро ми казаха, че истинските професии са три: право, архитектура и медицина. Поколебах се между последните две, но прецених, че наистина имам дар да общувам с хората – ужасно добър слушател съм. Затова се насочих към медицината. Лекарската професия е велика с даването, с добрата дума, която често помага повече от инжекцията.

- Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

Категорично улеснява работата ми. Софтуерните решения, дигиталният маркетинг, онлайн и телемедицината навлязоха много бързо, и то точно по време на пандемията.

- Иновациите, които ще променят света?

На мен фаворити са ми пътуването по въздух, 3D принтирането и холограмите, използването на океанските ресурси, виртуалният свят, биотехнологичните промени. Само в рамките на нашия живот сме свидетели на климатична и технологична еволюция в безспорно бурен, кратък времеви отрязък, затова съм оптимист.

- Как гледате на темата полово равноправие?

Аз не съм привърженичка на смесване на половете докрай. Според мен си има области, които са полово детерминирани. Ако говорим обаче за възможностите за развитие – тук единствено определящи са качествата, които показваш, нищо друго – нито пол, нито възраст, нито националност, нито къде си роден. Всеки може да постигне мечтата си, ако има силите и амбицията да я сбъдне.

- Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

Добрият конкурент дърпа напред безусловно! В моята област все още нямаме истински такъв – ние единствени предлагаме целия спектър на дерматологични решения, но засега съумяваме да се нахъсваме непрекъснато за нови разработки и дейности. В момента сме се фокусирали върху развитието на трихологията и регенеративната медицина.

- Какъв мъж издържа на темпото ви на живот – как го откривате и задържате?

До мен на житейската писта „тича“ равностоен, дори доминиращ понякога партньор. Съпругът ми е безспорно успял и доказал се мъж, с невероятна репутация и авторитет. Подтикна ме да вложа енергията си в развитието на частна клиника, и то такава, която да се отличава категорично от съществуващите на пазара.

- Какво споделяте с човека до вас? Как и дали се опитвате да промените себе си, за да е успореден успехът в личния живот и в бизнеса?

Споделям всичко. Не заменям вечерните ни разговори на чаша вино за това как е минал денят на другия за нищо на света. Бързам към тях с нетърпение. За 30 години още може да се изненадваме, а обичта и приятелството преодоляват всичко. Така че аз наистина съм щастливка с успешен бизнес и успешен личен живот.

- Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Далеч съм от мисълта да поучавам или давам мъдри съвети. За моите две момчета мога само да кажа, че се гордея с тях и се радвам, че са умни и свестни хора – значи съм се справила.

- Как променихте живота на вашето семейство и вашия личен след пандемията и по време на война? Какво е ценното, което научихме?

Разбрахме, че може и без да се бърза. Че разговорите с близките са безценни, че животът е тук и сега и трябва да казваме добрите думи често. Че може и да нямаме този шанс и късмет. Аз лично още повече започнах да ценя и осъзнавам Живота. И да му благодаря.

- Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

На семейството си, че ги обичам и се уча от тях всеки ден. Че те са моята вселена.