Fraxel CO2

Какво представляват лазерите?

Терминът “лазер” – (абревиатура на light amplification by the stimulated emission of radiation) означава стимулирано излъчване на светлина с висока енергия. Първият лазер е създаден през 1959 година от Maiman, който е използвал рубинов кристал за излъчване на червена светлина, основавайки се на предложената още в 1917 година от Айнщайн концепция за стимулираната светлинна емисия. През 1963 година д-р Леон Голдман за първи път използва рубиновия лазер за лечение на кожни заболявания. Създаването на аргоновия и СО2 (carbon dioxide) лазер през следващите две декади разширява дерматологичните показания за тяхната употреба и превръща дерматологията в една от таргетните специалности за приложение, разработване и усъвършенстване на лазерните технологии.
Революция в лазертерапията е въвеждането на теорията за “селективната фототермолиза” през 80-те години на миналия век от Anderson и Parrish, чиито принципи могат да се синтезират така: използване на лазерна енергия с точно определен интензитет и дължина на вълната, насочена към точното място с цел да се постигне само желаното въздействие при минимално повлияване на околните тъкани.


Какъв е принципът на действие на лазерите?

Терапевтичното действие на лазерите се основава на уникалните свойства на лазерната светлина и взаимодействието й с третираните тъкани. Първото свойство на лазерната светлина е монохроматичност т.е. тя е с точно определена дължина на вълната, детерминирана от средата (твърда, течна или газообразна), през която преминава. Поглъщането на лазерна енергия с определена дължина на вълната в кожата зависи от наличието на определени таргетни структури, т.н. хромофори като меланин, хемоглобин или татуажни бои, които поглъщат светлината и я трансформират в топлинна енергия. Абсорбираната енергия се измерва в Джаули на квадратен сантиметър (J/cm) и е в пряка зависимост от наличието на хромофори в третираната област. Така например колкото по-голямо е количеството на пигмента меланин в кожата, толкова по-интензивно е лазерното въздействие. Второто свойство на лазерната светлина определя възможността тесен, високоинтензивен лъч от светлина да се фокусира в много малка по размери зона от кожата, да реже като скалпел или да осигури прецизна тъканна деструкция (разрушаване).Активното подмладяване на кожата включва намаляване на линии и бръчки, премахване на пигментации и увреждания, причинени от слънцето, свиване на порите и изглаждане на белези от акне. Това е цел, трудна за постигане. Съществуват най-различни методи за подобряване на някои от тези аспекти на стареене , като някои тях са доста ефикасни.

Фракционираната лазерна технология е първи избор в повечето от случаите през студените месеци.
Вече е на разположение нов лазер, който постига всичко това само с една процедура и предизвиква пълно възстановяване на кожата.

Актив ФХ е нова, по-малко инвазивна версия на СО2 лазерния ресърфейсинг. Като СО2 лазер, Актив ФХ използва същата технология, която се счита за златен стандарт за намаляване на бръчки, пигментации, белези. Разликата е, че Актив ФХ е създаден и работи на базата на фракциониран лазерен лъч. Фракционирането е техника, създадена от д-р Рокс Андерсън, вследствие на която лазерите, използвани в дерматологията, са по-малко разрушителни при запазване на тяхната ефективност. Вместо да отделят голямо количество енергия, концентрирана върху голяма площ и да я разрушават, Актив ФХ лазерите въвеждат енергията под формата на малки колони, разположени на разстояние една от друга, така че около всяка колона има незасегната зона от здрава кожа. Това води до по-бързо възстановяване на третираното място и съответно до съкращаване на възстановителния период. Резултатите обаче наистина са фантастични!
С една 30-минутна процедура Актив ФХ лазерът изглажда линиите под очите и около устните по-добре от всеки друг лазер, присъстващ днес на пазара. По време на същото лечение Актив ФХ свива порите, намалява и премахва пигментациите по лицето. След три до пет дни на леко отичане и една седмица на слабо зачервяване, състоянието на кожата ще се подобри значително. Лечението стимулира също синтезирането на нов колаген, така че подобренията и стягането продължават и през следващите месеци. Лечението може да се повтори след 2 месеца, но повечето пациенти са доволни още след първата процедура.

В допълнение преди процедурата, имайте предвид и следните неща:

 • Избягвайте прякото излагане на слънце 1 седмица преди процедурата и използвайте слънцезащитни продукти с фактор на защита 50+.
 • При пациенти с анамнеза за пигментации и мелазма: използвайте избелващи кремове 2 седмици преди манипулацията, и ги прекратете два дни преди деня на процедурата.
 • По предписание на дерматолога един ден преди манипулацията вземете антихистамин, с цел намаляване на отока и по-бързо възстановяване.
 • Два дни преди процедурата вземете Ацикловир или друг антивирусен препарат,ако имате анамнеза за херпесни инфекции.
  При третиране на зоната около очите и носите лещи, моля да ги свалите преди процедурата!


Процедурата с Fraxel re:pair е единствената с СО2 лазер, при която се постига резултат като при традиционните аблативни лазери, но с много по-кратък възстановителен период, благодарение на фракционната технология. Fraxel re:pair съчетава ползите от традиционните аблативни лазери без продължителното време за възстановяване и значителния риск от странични ефекти. След процедура с Fraxel re:pair, кожата заздравява вертикално, не хоризонтално както е при традиционните аблативни лазери. Клиничните данни показват, че Fraxel re:pair, за разлика от обикновените СО2 лазери може безопасно да се прилага и за процедури за тяло.

Другите ключови разлики включват:

 • Fraxel re:pair има повече клинични резултати и резултати от пациенти отколкото всеки друг фракционен СО2 лазер на пазара.
 • Третира с до 4 пъти по-висока скорост отколкото всеки друг аблативен фракционен лазер.
 • Дава възможност за широка гама от фракционни аблативни процедури с една единствена ръкохватка: от повърхностни до дълбоки (5-70 mJ) и от леки до агресивни (5-70% покритие).
 • Сканиращата техника на Fraxel осигурява еднородни зони на третиране за по-голяма ефикасност и по-бързо възстановяване.
 • Лесен достъп до малки зони и около очите.


Аблативният лазер Fraxel re:pair третира кожата на принципа на фракционната фототермолиза, но отстранява микроскопски всички слоеве на кожата в зоната на третиране, включително и stratum corneum. Поради отстраняването на защитната бариера на кожата, съществува риск от инфекция след процедурата, както и при всяка друга аблативна система. Но благодарение на фракционните качества на лазера, този риск е значително по-малък, отколкото при обикновените аблативни лазери. В зависимост от агресивността на процедурата, времето за клинично възстановяване може да е до 2 дни, а престоят у дома до 1 седмица.


Fraxel re:pair има сертификати от американската Агенция по храните и лекарствата за третиране на ригиди, пигментни лезии, умерени до много дълбоки бръчки и бразди в отпусната кожа, фини бръчки, неравномерности в текстурата, васкуларна дисхромия, белези от акне и атрофични белези. Клиничните проучвания показват, че пи повечето пациенти, максимални резултати се постигат само с една процедура с Fraxel re:pair. Процедурата е специално замислена така, че да даде възможност на лекаря да пригоди третирането към индивидуалните нужди на пациента.


Процедурата включва почистване на кожата и прилагане на локален анестетик преди процедурата за 15-20 мин. Самата процедура за цяло лице, например, продължава от 30 до 40 минути.