Rigenera

Rigenera® е част от новата тенденция на  регенеративната медицина. Тя е уникална технология за минимално инвазивно възстановяване на коса посредством микро-присадки. Терапевтичната система Rigenera се прилага в еднократна процедура  с вземане на материал от самия пациент.

Методът осигурява получаването на микро-присадки с големина под 80 микрона. Клетъчният анализ показва, че след процеса на дезагрегация, клетъчната популация съдържа   клетки с жизненост от над 90%, което е в основата на регенеративния потенциал на микро-присадките.

Известно е, че космените фоликули съдържат добре оформена ниша за възрастни стволови клетки: луковицата, която съдържа епителни и меланоцитни стволови клетки. Стволовите клетки в космената луковица, ясно очертана структура в долната постоянна част на космените фоликули, могат да генерират интерфоликуларния епидермис, космените фоликулни структури и мастните жлези.

Различни изследвания показват възможността незрели мастни тъкани да индуцират пролиферацията на стволови клетки, за да стартират анагенната фаза на космения цикъл. Плурипотентните клетки със своя секретом медиират различни регенеративни ефекти на кожата, като заздравяване на рани, антиоксидантна защита и предпазващ от бръчки ефект. Автоложното трансплантиране на такива клетки е приложимо за редица регенеративни лечения. Клетъчната жизненост при такива трансплантати е поне 93%. 

Клетъчната суспензия, получена по метода Rigenera®, е хетерогенна група от клетки, съставена от еритроцити, епителни клетки, ADSC и 90% живи клетки, които съответстват на незрели адипоцити и такива на първия етап на диференциация.Клетките са в активната фаза на клетъчния цикъл; много от тях се удвояват и разделят, което показва, че сортирането с Rigenera®  позволява събирането на млади и активни клетки във тяхната функционална полезност.

В 1,2 ml разтвор получен по метода Rigenera се съдържат поне 70000 стволови клетки.

Методът Rigenera® използва специален микродермaтом (микроножове), който разгражда структурата на кожата, получена чрез биопсии от 2,5 мм и филтриране на елементи по-малки от 50 микрона, с размера на отделни  клетки. Обработеният материал се вкарва отново в кожата на пациента в мястото на лечението. Протеиновите комплекси и роговият слой са естествено изключени като получената клетъчна фракция е желаният биологичен продукт с терапевтично действие. Не се използват химикали или други материали за физическа обработка. Този метод не се използва само при лечение на андрогенна алопеция.Той е използван в продължение на няколко години при лечение на хронични рани и язви с различни етиологии, при лечение на пресни рани и последващи белези, при лечение на ставни проблеми и свързана с тях болка, при костна регенерация и при стоматологични проблеми.

Методът Rigenera® е амбулаторен, използва стволови клетки добити от собствена тъкан на пациента, взета чрез биопсия от тилната област на скалпа поради ембриологични причини- където  не е чувствителна към действието на тестостерон и където се установява по-голяма гъстота на фоликулите.

Освен това, по анатомични причини тилната област е силно васкуларизирана (затова тя е по-малко увредена от андрогенна алопеция).

А по хирургически причини този район е по-безопасен от други и няма естетически проблеми след процедурата.

Резултатите, които се получават, са много добри. От гледна точка на лекуващия лекар подобрението, наблюдавано при пациентите, е много голямо. От друга страна, самите пациенти потвърждават подобрението, наблюдавано от лекаря, тъй като 79,55% от пациентите оценяват резултатите от лечението като "добри" или "много добри". Освен това, всички пациенти съобщават за висока ("много добра") поносимост и много от тях забелязват леко потъмняване на косата, което се счита за много положително развитие. Вследствие на Rigenera андрогенната алопеция се повлиява, като се възстановява и спира загубата на коса. Пациентите засегнати от андрогенна алопеция подобряват плътността на косата си с 30% повече, в сравнение с други методи.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 

ОТ КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ПРИЛАГА МЕТОДА RIGENERA®?

От април 2015 г. след първата регистрация  през декември 2012 г. е натрупан значителен клиничен опит в повече от 40 държави сред които Италия, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Полша, Португалия, Румъния, Холандия, Хърватска, както и в някои съседни държави като Турция, Русия, Украйна и други. Медицинското изделие има СЕ сертификат No. 0425-MED-002504-01, регистрация във FDA (САЩ) и във FMA (Япония). Системата за управление на качеството на производителя H.B.W. отговаря на стандартите по ISO 13485:2012.

СЪВМЕСТИМ ЛИ Е С ДРУГИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АЛОПЕЦИЯ?

Напълно съвместим е, комбинацията е даже полезна и препоръчителна – студен лазер LLLT ,мезотерапии,филъри за коса.

КАКВИ РЕЗУЛТАТИ МОГА ДА ОЧАКВАМ С ТАЗИ ТЕРАПИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОДОБРЯВАНЕТО НА АНДРОГЕННАТА АЛОПЕЦИЯ?

Методът Rigenera® стабилизира прогресията на андрогенната алопеция и осигурява по-голяма жизненост на засегнатата коса. 

КОГА ЩЕ ВИДЯ ПЪРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ?

Резултатът се обуславя от индивидуалните характеристики на всеки един случай: възраст, генетичен товар (брой гени за тази патология, които могат да определят скоростта и степента на алопеция). Микроскопски можем да наблюдаваме значително намаление на броя на миниатюрните косми в рамките на един месец, а към ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ можем да наблюдаваме промени в качеството и броя на космите и повишаване плътността на косъма.

ИМА ЛИ НАКАКВИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕТОДА RIGENERA®?

Единственото медицинско противопоказание е активен инфекциозен процес в скалпа.

ИМА ЛИ СЛУЧАИ, ПРИ КОИТО НЕ Е ПОСТИГНАТ ЖЕЛАНИЯ РЕЗУЛТАТ?

Лоши резултати могат да се наблюдават при случаи на андрогенна алопеция с много малко на брой миниатюрни косми или когато началото или прогресирането на признаците е изключително бързо. Може също така да се получат оскъдни резултати при лечение на скалпа, подложен на възпалителен процес или при съпътстващи патологии.

МОГА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖА С ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, МЕЗОТЕРАПИЯ, ВИТАМИНИ ИЛИ ПРЕПАРАТИ?

Да, можете. Те са съвместими с RIGENERA®. Обикновено се препоръчват растежните фактори и цитокини на GUNA – друг представител на регенеративната медицина - за 4 месеца.

КАК ТОЧНО МЕТОДЪТ RIGENERA® СПИРА АНДРОГЕННАТА АЛОПЕЦИЯ?

Изследванията са фокусирани върху клетъчната комуникация. Смята се, че ефективността на дермалните микротрансплантати може да бъде свързана с имуномодулаторния ефект на MSCs, които отделят комбинация от растежни фактори и цитокини, за да се подпомогне възстановяването. Всъщност, комбинацията от растежни фактори и цитокини успешно индуцира ангиогенеза, намалява възпалението и стимулира миграцията на фибробластите и производството на колаген.

МОГА ЛИ ДА ИМАМ НОРМАЛЕН ЖИВОТ СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО?

Да, но избягвайте море, басейни и фризьор за една седмица.

КОЛКО ДЪЛГОТРАЙНИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ?

Повечето пациенти и след 2 години все още се радват на постигнатите резултати.

Всеки случай обаче е различен и е важно да посещавате Вашия лекар и да провеждате микроскопска оценка всяка година.

МОГА ЛИ ДА ПОВТОРЯ ЛЕЧЕНИЕТО, ДОРИ АКО ЛЕКАРЯТ НЕ МИСЛИ, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО?

Да, винаги е полезно да се засили лечението, дори когато няма спешна нужда.

МОГА ЛИ ДА ПОЛУЧА ЛЕЧЕНИЕ С RIGENERA®, ДОРИ АКО ИМАМ ТРАНСПЛАНТИРАНА КОСА?

Разбира се, космените фоликули, оставащи в областта на реципиента, могат да се възползват от предимствата на лечението с Rigenera®.

АКО МИ ПРЕДСТОИ ТРАНПЛСАНТАЦИЯ НА КОСА, МОГА ЛИ ДА СЕ ЛЕКУВАМ С МЕТОДА RIGENERA®?

Да, наистина. Методът може да бъде приложен няколко дни преди или след процедурата за микроприсаждане, въпреки че има някои лекари, които предпочитат да го правят едновременно, защото се смята, че падането на присадените фоликули намалява.

 

Приложенията на Rigenera в дерматологията

  • андрогенна алопеция и косопад
  • лечение на белези, включително и белези от акне
  • биоревитализация и подмладяване на кожата на лице, шия, деколте, ръце
  • витилиго (след стабилизиране през последните 2 години)

 

Предимства

  • Еднократна медицинска процедура с висока ефективност.
  • Без риск за пациента, тъй като кожните проби се взимат от самия него.
  • Бърза и лесна подготовка на микро-присадките, без използването на допълнителни химични съставки.
  • Ясни критерии за включване на подходящите пациенти. На основата на клиничния опит при андрогенна алопеция първите положителни резултати се наблюдават 90 дни след прилагане на метода.
  • Процедурата не изисква специална подготовка и може да се върнете към рутинните си задължения незабавно след процедурата.

 

Как протича самата процедура

Терапията на засегнати зони при алопеция или за подмладяване, се състои в механично разпадане на проби от собствена тъкан, получена чрез вземане на пънч биопсия от пациента. След обработка с Rigenera, получения материал се инжектира интрадермално в засегнатата зона. По време на манипулацията за възстановяване на косми, адипозната тъкан, получена механичното от фоликулите се обработва, като се използва системата Rigenera®. Получената клетъчна суспензия се прилага в областта за космена регенерация, увеличавайки естествения фон от адипоцити и повишавайки количеството растежни фактори. Процедурата е бърза и безболезнена, без време за възстановяване.