PRP – плазмотерапия

В основата на подмладяването на лицето и тялото чрез използването на собствени продукти и клетки стои т.нар. Регенеративна медицина. През 2009 г. на анти-ейдж арената първо в Австралия, а впоследствие и в Европа, навлиза PRP (Platelet Rich Plasma) терапия (Плазмотерапия, Autologous Cellular Rejuvenation (ACR). Става дума за иновативен метод, при който се използва собствена/автоложна, обогатена плазма. Тя може да бъде приложена самостоятелно или в комбинация с други методи на естетичната медицина.

Това е напълно нов подход към хората, които търсят максимално естетствени начини за подмладяване. Регенеративните процеси протичат със собствени клетки и това прави PRP метода напълно безопасен за пациентите. Терапията разчита изцяло на способността на организма да се самовъзстановява. Процесът на стареене се дължи на дисбаланса между скоростта на разрушаване и изграждане структурата на колагена. Природата е заключила младостта в нашата собствена кръв, за да има тялото винаги възобновяем източник на здраве. А редица изследвания доказват, че въвеждането на тромбоцитна автоплазма, засилва регенеративните способности на кожата. Кожата става по-хидратирана, еластична и тонизирана. Инжекционната процедура за хармонично ремоделиране на лицето е позната още и като плазмолифтинг или вампирски лифтинг.

Плазмотерапия

За какво се използва плазмотерапията?

Около 60% от човешката кръв се състои от плазма. Плазмата съдържа растежни фактори, витамини, ензими, белтъци и хормони, притежаващи мощен подмладяващ ефект. Този методи е познат отдавна в медицината, но нейното приложение постоянно се увеличава. В естетичния сектор повлиява множество проблеми и несъвършенства – от фини линии и бръчки, през белези от акне, розацея и косопад. Освен подмладяващият ефект, допълнително се подобрява и кръвообращението чрез образуване на нови кръвоносни съдове. PRP оказва своя ефект на клетъчно ниво, като с помощта на растежните фактори се постига биостимулация на всички клетки. Терапията има изключителен ефект и при косопад и лечение на белези.

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) е концентриран кръвен продукт, който се характеризира с висока концентрация на тромбоцити (1.6-2.5 пъти повече от техните нормални стойности). От първото и прилагане при лечение на кожни язви през 1980 г. до днес, са се появили значителен брой нови приложения в различни медицински направления (ортопедия, спортна медицина, лечение на рани, офталмология, лицево-челюстна хирургия, мускулно-скелетни нарушения, изгаряния, козметична хирургия, и т.н.).

 

В какво се изразява процедурата?

PRP е автоложна суспензия, получена чрез центрофугиране на кръв, в която има висока концентрация на тромбоцити. Тромбоцитите са ключов фактор за регенеративните процеси на твърдите и меки тъкани. Те осигуряват жизнено важни растежни фактори (FGF, PDGF, TGF-ß, EGF, VEGF, IGF), включени в миграцията, диференциацията и пролиферацията на стволовите клетки, както и за стимулиране на клетки като фибробласти и ендотели, които индуцират образуването на нов екстрацелуларен матрикс и неоваскуларизация. В плазмата капацитетът на тромбоцитите да освобождават растежни фактори може да се запази до 7 дни. Тя съдържа и множество фактори, които са много важни за оцеляването на клетките, като хранителни съставки, витамини, хормони, електролити и протеини. Тези характеристики са водещи за използването на автоложна PRP за възстановяване и обновяване на различни тъкани.

Автоложното клетъчно подмладяване (ACR) на швейцарската марка RegenLab перфектно се вписва в концепцията на натуралната медицина. Инжектирането на силно концентрирана плазма, богата на тромбоцити (оттук – и на растежни фактори) активира регенерацията, заставяйки клетките да се обновяват там, където трябва. Методът е безопасен (в организма не постъпва и милилитър чужда субстанция), резултатен и дълготраен.

Подготовката за такава процедура е бърза и лесна. Всички консумативи и материали са строго индивидуални, стерилни и са фабрично приготвени. Преди процедурата се взимат около 10 мл кръв от пациента. Веднага след това кръвта поставена в специална, стерилна епруветка с разделителен гел се центрофугира при определени параметри за 5-8 минути. Когато центрофугирането приключи плазмата е разделена в 3 слоя: 1) бедна на тромбоцити плазма; 2) червени кръвни телца (еритроцити); 3) т.нар. “buffy coat” – фракция, богата на тромбоцити и бели кръвни телца (левкоцити). Използва се последната фракция, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцитите от цялостната венозна кръв. Освен това се съдържат левкоцити и множество растежни фактори, които са от съществено значение за протичането на регенеративните процеси. Към отделената фракция за инжектиране е добавен калциев хлорид, който стимулира отделянето на растежните фактори от тромбоцитите. Полученият продукт се инжектира в кожата по различните начини за мезотерапия. Цялата манипулация е с продължителност около 40 минути.

 

Кои зони могат да бъдат обработвани?

✔️ Околоочен контур

✔️ Лице

✔️ Шия

✔️ Гърба на ръцете

✔️ Деколте

 

Кой е подходящ за тази процедура?

По принцип всички лица във възрастта между 30 и 80 години са подходящи за PRP терапия. Удобство е, че процедурата се изпълнява в амбулаторни условия, без да е необходима някаква специална подготовка. Интрадермални инжекции се правят на предварително почистена кожа, използвайки същите предпазни мерки като при всеки друг интрадермален филър. Чувствителната кожа може да се третира предварително, използвайки локална анестезия с крем.

Всички проучвания и резултати досега показват, че процедурата е напълно безопасна и изключително ефективна, тъй като се ползва собствената ви обогатена плазма. Няма риск от заразяване с кръвно преносими болести и алергични реакции, тъй като се използва кръвта на пациента.

Чрез инжектирането на PRP по един уникален начин се реструктурира здравата, възрастово променена кожа, както и се ускоряват процесите на регенериране на увредени тъкани.

 

 

 

 

Има ли странични ефекти от PRP подмладяването?

Може да се забележи минимално подуване или зачервяване за максимум до 24 часа. Първоначално процедурата може да предизвика известна локализирана болезненост и дискомфорт. Прилагането на лед значително би облекчило тези преходни усещания. Рядко се получават и малки синини вследствие убожданията. Не приемайте противовъзпалителни една седмица преди или след инжекцията, тъй като това може да ограничи ползите от терапията.

 

Какво трябва да очакваме след такава процедура?

Резултатите започват да се виждат 3 седмици след първото третиране, като подобрението се развива постепенно в хода на следващите месеци. Променят се текстурата и плътността на кожата. Това ,разбира се, важи в по-малка степен при хора със силно увредена от слънцето кожа, по-дълбоки бръчки или злоупотребяващи с цигари и алкохол. За по-добри резултати при тях се препоръчват повече процедури и/или комбинация и с други процедури. Като оптимален вариант се препоръчват 3 процедури през интервал от 4-6 седмици.

За поддържане на ефекта е желателно да повторите процедурата след максимум година, а по възможност след 6 месеца.

 

Противопоказания:

  • Нарушено кръвосъсирване;
  • Прием на антикоагуланти;
  • Инфекциозни ,системни и злокачествени заболявания;
  • Бременност и кърмене;

 

Третиране на белези и стрии

Инжектирането на A-PRP (автоложна плазма, богата на тромбоцити) в дермата подпомага, ускорява и увеличава процеса на тъканна регенерация. A-PRP стимулира синтеза на различни компоненти на екстрацелуларния матрикс (включително гликозаминогликани, колаген, еластин, хиалуронова киселина и фибронектин). A-PRP предизвиква деленето и диференциацията на стволови клетки и стимулира неоангиогенезата. Преди процедурата с PRP трябва да се премахне повърхностната келоидна част от белега, използвайки хирургична ексцизия, дермабразио, лазер или пилинг.Автоложната плазма, богата на тромбоцити, стимулира клетките на пациента да регенерират съединителната тъкан в кожата, което води до ускорено възстановяване след лазерни процедури и химически пилинг. PRP подобрява еластичността, тена и плътността на кожата и помага за ремоделирането на колагеновите влакна. Обезболяващият и ефект спомага за редуциране на болката и позволява кожата да се усеща охладена и освежена. Намалява риска от поствъзпалителна хиперпигментация след терапия с CO2-лазер. Може да се комбинира с всички останали процедури,повлияващи оздравителния процес.

 

Лечение на косопад

A-PRP предизвиква регенерация на тъканите на космената луковица, като подобрява кръвоснабдяването и увеличава пролиферацията на клетките в космения фоликул, което води до по-силни и здрави косми. Нейният натурален и автоложен произход изключва странични ефекти.

Два основни типа алопеция засягат хората:

  1. Androgenic Alopecia – най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, липса на хранителни вещества или различни заболявания. Лечението е предизвикателство и предишни терапии демонстрират ниска ефективност или имат странични ефекти.
  2. Alopecia Areata – рядко автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци.

И при двата вида алопеция, A-PRP е доказано ефективна когато :

  • Androgenic Alopecia : Мъже и жени, в ранен до среден стадий на косопад – I до V степен по скалата на Норууд (от VI до VII A-PRP се използва за подпомагане оцеляването на космените присадки).
  • Alopecia Areata : Мъже и жени, показват отлични резултати в повечето случаи

Плазмата се инжектира в мезодермата.

Препоръчват се 3-4 процедури през две седмици за по-добър резултат.

Терапията с автоложна плазма е един изключително безопасен и естествен метод за възстановяване и подобряване на кожата,който може да се използва както самостоятелно,така и в съчетание с други процедури от дерматологичната палитра.