Дерматоскопия

Дерматоскопията представлява преглеждането на кожата чрез използването на миниатюрен микроскоп  директно върху кожната повърхност.

Чрез 10 до 40 кратно увеличение и специалната осветяваща система на дерматоскопа (нещо подобно на лупа) се успява по-добре да се разгледа структурата и цвета на епидермиса и горната дерма.

По този начин има много по-голяма успеваемост в откриването на меланоми и разпознаването на доброкачествените тумори по кожата,както и на всички други особености. Дерматоскопията помага да се хване кожен рак в начален стадий преди да метастазира и намалява ненужното рязане на бенки.

Съществуват и модерни дигитални дерматоскопи, с които може да се направи карта на пигментните лезии по цялото тяло, като тази информация се съхранява, може да се предаде на пациента и използва за сравнение за изменения във времето.

Краят на летния сезон, след дългото излагане на вредните УВ лъчи, е правилния момент всеки да се прегледа за нови лезии. Според последни проучвания само една трета от меланомите възникват върху съществуващи бенки, по-голямата част възникват като нови пигментни петна.

Най-рискови за откриване на меланом са хората със светла кожа, с много лунички, с червена коса, работещи на открито или обичащи силен тен, любители на солариуми , пациентите с така наречения ”синдром на диспластичните невуси“, както и пациенти с фамилна история за меланом.

За майките е важно да знаят, че едно слънчево изгаряне на техните деца удвоява риска за развитие на меланома в по-късна възраст!

Разбира се, ежегодно проверяване на цялото тяло при дерматолог-експерт и използване на широкоспектърни с подходящ фактор слънцезащитни кремове е най-правилният подход.

В клиника ЕвроДерма освен с ръчен, разполагамe и със заснимащата софтуерна дигитална система Dynamify - вие ще видите на TV монитора бенките си, те ще бъдат запаметени, описани, разчетени и определени, ще ви бъде дадена цветна разпечатка и ще могат лесно да се проследят в развитие при следващото ви посещение.