Попълване под очите-стъпка по стъпка

Попълването под очите с хиалуронова киселина е популярна процедура, независимо от възрастта. Да се инжектира тази област, изпълнена с доста много кръвоносни и лимфни съдове,изисква добро познаване на лицевата анатомия и подходящи продукти. Във всички случаи обаче трябва да се спазват три правила: да се  инжектира дълбоко, бавно и винаги по-малко от необходимото.

За тази област, която е предизвикателство за третиране, е жизнено важно да сме сигурни, че няма противопоказания. За тази цел първо се оглежда пациента в полуседнало положение и се търси лимфна стаза. След това се прави т.нар.пинч тест(тест с пощипване), за да се прецени дали има отпускане на кожата под долния клепач. Най-накрая аз карам пациента да погледне напред, докато натискам маларната зона. Това ми помага да разбера колко продукт трябва да сложа, за да попълня хлътването. Ако забележа, че пациентът има проблем с хиперпигментация, аз казвам, че процедурата няма да повлияе на цвета, но ще попълни сянката, причинена от хлътването.

Опасните зони за избягване са ангуларната вена и артерия, които се намират във вътрешния ъгъл на окото, както и инфраорбиталния нерв, който излиза от форамен инфраорбитале,който лесно може да се определи чрез ветикална линия, пусната от центъра на пупилата,като се гледа напред.

Използването на 25G канюла ни позволява да редуцираме риска от травмиране на опасни зони. За инжектиране се влиза на 1-2 см под външния кантус на окото. Насочва се дълбоко в тъканта по посока вътрешния ъгъл на окото. После се вкарва ретроградно от материала много бавно, в контакт с периостиума и по протежение на палпеброназалната линия. Накрая, използвайки същия вход, се променя посоката и се инжектира към външния кантус, отново използвайки ретроградна техника, по орбитомаларното хлътване в латералния отдел и в контакт с периостиума. Инжектира се много малко количество продукт - всеки път максимално 0.5мл  на око -  като предпочитам да видя пациента отново за последващо довършване  на процедурата и, разбира се, важно е да се избере подходящия продукт . Друг метод на приложение е пунктатният- когато филърът се  инжектира в няколко точки през около 0,5 – 1 см вертикално, точно достигайки ръба на периостиума на инфраорбиталния кантус, с лек последващ масаж.

Тази област е много деликатна - изисква много лек гел, който лесно се оформя и е ниско хигроскопичен, така че да не натоварва лимфната система и да избегне отока. Затова е важно дерматологът да познава изключително добре качествата на продуктите, с които работи, да има опит в използването им, и , разбира се, да е добре обучен, за да нямате неприятно подуване или посиняване.  Информирайте се както от отзиви на приятели, така и на пациенти. Не се подвеждайте по реклама и цена. Бъдете умни и сами определяйте качеството на красотата си!