Пилинги

Пилинг произлиза от английския глагол to peel, който означава беля се, лющя се. Това е най-старата козметична процедура, известна от древността, но безспорно актуална и днес.

Като за начало трябва да различим трите вида пилинг, които се предлагат. Това са: химичен, лазерен и механичен. Всеки един от тях обаче дава различни резултати.

Най-елементарeн е механичният – микродермабразио. Неговото действие цели да освежи кожата и да премахне грубия слой, който запушва порите отдолу. Най-добро e диамантеното микродермабразио, което може да се ползва както от по-млади, така и от по-възрастни. Неговото действие е посредством диамантени микронакрайници, които, въртейки се, почистват и освобождават кожата от горния й слой.

 

ВИДОВЕ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ

В най-общи линии, след като предизвиква излющване на увредения повърхностен слой, химичният пилинг подтиква кожата към регенерация. Този процес изсветлява тена, изглажда текстурата и възвръща здравословния й вид.

Различните пилинги се използват за третиране на различни дерматологични проблеми, но в повечето случаи се търси един и същ ефект – подобрено състояние на кожата, което може да се изразява в:

 • ✔️ Намаляване на фините линии и бръчки
 • ✔️ Редуциране на пигментацията: възрастови и кафяви петна (мелазма)
 • ✔️ Третиране на акне
 • ✔️ Подобряване на външния вид на кожата, която е вяла или с груба текстура
 • ✔️ Подобряване вида на белези и стрии

Тъй като всяка кожа и проблем са различни, от изключителна важност при химичния пилинг е да се подбере подходящия пилинг агент, с който могат да се третират лице, деколте, както и зони по ръцете.

В повечето случаи периодът на възстановяване е минимален, а ефектът е сияйна и избистрена кожа.

Консултирайте се с Вашия дерматолог, за да подберете пилинга, който е подходящ за Вас, тъй като дълбочината, на която той действа и състоянието, за което са предназначени различните пилинги, зависят от проблема и типа кожа на всеки отделен пациент.

За по-ясна представа, химичните пилинги са разделени на няколко основни групи според дълбочината на проникване на пилинг агента (химичния препарат – киселина):

 • Повърхностен
 • Средно дълбок
 • Дълбок
 • Депигментиращ

Най-често използваните пилинг агенти (химични препарати) са:

Гликолова киселина - Тя е най-често срещания пилинг агент и идва в различна концентрация – от 30 до 90% и различни Ph нива (нива на киселинност), които определят колко дълбоко ще проникне пилингът. Използва се при фини линии и бръчки, слънчево увреждане и за подобряване на текстурата на кожата.

Салицилова киселина - Салициловата киселина се различава с това, че тя може да проникне дълбоко в мастните жлези и да предизвика ексфолииране на по-омазнената кожа, което я прави идеална за третиране на акне.

Млечна киселина - Тя съществува естествено в човешката кожа, както и в млякото. По-малко дразнеща е от другите киселини и има натурален хидратиращ ефект върху кожата. Идеална е за проясняване на тена и може да се използва за третиране на пигментации и суха чувствителна кожа.

Плодови ензими - Те също могат да бъдат използвани като пилинг агенти, като обикновенно се използват ензимите от папая, ананас, тиква и червена боровинка. Плодовите ензими притежават антибактериални свойства, подпомагат обновяването на клетките и могат да действат обезмазняващо. Те също се използват за третиране на акне, розацея, дехидратирана кожа, хиперреактивна и чувствителна кожа.

Винена киселина - Тази киселина се извлича от грозде и е по-малко дразнещата кожата алтернатива на Гликоловата киселина. Използва се за мека ексфолиация и помага за увеличаване на хидратацията. Прилага се при третиране на акне, фотоувредена кожа, розацея, повърхностна пигментация, екзема.

Ябълчена киселина - Извлича се от ябълки и круши и подобно на Винената кисела е по-слаба от Гликоловата. Тя има същото приложение като Винената киселина

Лимонова киселина - Нейните свойства са почти идентични с тези на Винената и Ябълчената киселини, както и нейното приложение.

Трихлороцетна киселина - Тя е по-силна от Гликоловата и тъй като прониква по-надълбоко в кожата, обикновено се използва при среднодълбок и дълбок пилинг. Би могла да се използва в по-малка концентрация и комбинация с други киселини за по-мек пилинг. Прилага се с цел стягане на кожата, при фини линии и бръчки, белези от акне, разширени пори, хиперпигментация,по-очевидно излющване..

Карболова киселина - Тази киселина се използва при Феноловия пилинг и е най-силния пилинг агент в употреба. Използва се за много дълбок пилинг, при дъбоки линии и бръчки, белези и много увредена кожа.

За да подобрят състоянието на кожата, пилингите излющват горния й слой. Това лющене при всеки е различно, тъй като зависи от типа кожа, количеството и вида на използвания химичен препарат. При някои пациенти се получават чудесни резултати и без видимо лющене. Участъците, които са с увредена или загрубяла кожа, може да претърпят по-засилено излющване, отколкото тези с не толкова пострадала кожа.

Процедурата трае обикновено от 5-15 мин, като по време на протичането се усеща леко парене, което изчезва след неутрализиране на киселината. Финото излщюване не започва веднага – след процедурата нищо не ви личи, а след два до четири дни, и е напълно социално съвместима.

Контраиндикации при химичен пилинг:

 • Алергия към пилинг агента (химичния препарат), с който се извършва процедурата
 • Бременност и кърмене
 • Използване на продукт, съдържащ Третиноин в последните 3 месеца
 • Активен Херпес Симплекс. Ако лесно получавате херпес, препоръчително е да направите терапия с Валтрекс или Ацик 5 дни преди и 5 дни след пилинга.
 • Конюнктивити
 • Алергични и контактни дерматити

Важно е да се знае:

 • Към пилингите не съществува привикване.
 • Химически  пилинг може да се извършва върху всякакъв вид кожа (мазен, сух, смесен) както и за всеки фототип.
 • Може да се прилага на всички участъци от тялото и еднакво успешно и при двата пола.
 • Вече съществува пилинг, който може да се прилага и през лятото!

 

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА ПРИ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ

Преди Химичния пилинг

 • Не се подлагайте на процедури за боядисване на коса или трайно къдрене – препаратите, които се използват може допълнително да изсушат и наранят кожата Ви.
 • Не се излагайте на слънце. Ако имате слънчево изгаряне по кожата, която искате да подложите на пилинг, отложете процедурата до пълното си възстановяване.
 • Не използвайте депилатоар, коломаска и не се подлагайте на изсветляване на космите по лицето.
 • Не се подлагайте на IPL и лазерни процедури.
 • Не използвайте продукти, съдържащи Ретинол и Третиноин.
 • Не бръснете участъка, който ще бъде подлаган на Химически пилинг.

 

След Химичния пилинг

 • Ако кожата Ви сърби нетърпимо, има белезникаво или червеникаво обезцветяване и я чувствате подпухнала, можете да използвате стероиден крем или препарат за мазане веднага след процедурата, вечерта преди да си легнете, както и на следващата сутрин.
 • Добре е да не използвате грим – фон дьо тен – в деня на процедурата.
 • Ако страдате от акне, имайте пред вид, че то може да се засили през следващите седмици. В някои редки случаи това може да продължи дори до 8 седмици.
 • Внимателно започнете обичайната грижа за кожата си с активна хидратация.. Ако дерматологът Ви е препоръчал специален продукт, започнете неговата употреба. Спазвайте изрично указанията за употребата му, а ако имате предписан специален режим – следвайте го.
 • Избягвайте излагането на слънце и използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор.
 • В никакъв случай не дърпайте и не белете лющещата се кожа – оставете я да падне сама. Ако люспите са много големи и не можете да ги търпите, изрежете ги внимателно с ножичка. Не пречете на естествения процес на регенерация на Вашата кожа. Ако нещо Ви притеснява, консултирайте се с дерматолога си.

 

Безспорно обаче най-добрият метод е лазерният пилинг.

Фракционирането е техника, създадена от  д-р Андерсън, вследствие на която лазерите, използвани в дерматологията,  са по-малко разрушителни при запазване на тяхната ефективност Той се осъществява посредством различни видове лазери.   Като най-добър се смята високоенергийния CO2 фраксел лазер (с такъв разполагме и в клиниката), който е на база изпаряване – т.е. кожата не се излющва, а под мощното влияние на енергията на лазера, който постепенно затопля водата в клетките до 100 градуса, тя направо се изпарява.Това е т.нар. Фракселен СО2 лифтинг,който представлява повърхностна и строго контролирана аблация на кожата с цел създаване на вертикални колни в тъканите,което води до образуване на нов колаген и вследствие на това- до стягане и лифтинг на кожата. Чрез фракционираното лечение се обработват само части от засегнатата и се оставят “мостчета” от нетретирана кожа. Това позволява бързото зарастване и по-скорошно завръщане на пациента към активен социален живот. . Остава само твърдата част от клетките, която представлява кафява коричка. Тази коричка пада за около 1 седмица, а отдолу се появява нова, здрава и свежа розова кожа.

За разлика от химичния пилинг, лазерният може да отнеме по-голям слой от кожата, защото в зависимост от енергията, която ползваме на лазера, той може да достигне до по-дълбоки слоеве. Обикновено лазерният пилинг се използва против бръчки, за белези от акне, белези от катастрофи, а и като средство за заличаване на петна при фотоостаряла кожа. Бонусът, който носи е, че едновременно с възстановяването и регенарцията на кожата, енергията, която влиза в кожата от лазера стимулира образуването на нов колаген,макар че тук резултатите се наблюдават по-късно и стават забележими към втория-третия месец..

За оптимален резултат се препоръчва да бъдат направени две или три процедури, в зависимост от дълбочината на бръчките и отпуснатостта на кожата. Непосредствено след процедурата кожата е оточна, леко зачервена и има чувство за парене. Тези признаци са преходни и отшумяват бързо. Възстановителният период е сведен до минимум.

 

Какво може да очаквате след процедурата?

 • При всички пациенти се появява зачервяване и оток, които траят часове до няколко дни.
 • На следващи ден се появяват кафеникави корички в цялата третирана област.
 • При внимателно почистване и редовна хидратация кожата се излющва между 5 и 7 ден.
 • Зачервяването постепенно изчезва за 4-6 седмици.
 • При спазване на всички указания, кожата се въстановява напълно.

 

Какви са вероятните странични ефекти от процедурата?

Възможните рискове, свързани с процедурата включват поява на крусти (корички), болезненост, пурпура (кръвоизливи по кожата), оток, зачервяване, кръвонасядане, белези, мехури, хипо- и хиперпигментации, петнисти промени, поради неравномерно кръвоснабдяване и пигментация, както и възникване на редки,  непредвидими усложнения. Очните усложнения са възможни, но много малко вероятни, предвид на това, че пациентът носи защитни очила по време на всички лазерни процедури.

 

Инструкции преди процедура:

 • Спрете употребата на локални средства, съдържащи ретиноиди, гликолови киселини, както и всички останали продукти, които биха могли да доведат до иритация на кожата 3 дни преди процедурата.
 • Информирайте лекаря, в случай, че сте приемали Roaccutane през последните 6 месеца или Tetracycline през изминалия месец.
 • Информирайте лекаря в случай, че сте боледували от херпесна инфекция. В такъв случай ще Ви бъде предписана антивирусна профилактика преди процедурата.
 • Информирайте лекаря в случай на промяна в здравословното ви състояние.
 • Информирайте лекаря, ако сте провеждали химически пилинг, дермабразио, лазерен ресърфесинг или лифтинг.
 • Отстранете грима, почистете и подсушете добре областта, която ще бъде третирана преди процедура.

 

Инструкции след процедура:

 • Процедурата намалява нормалната хидратация на кожата. Нанесете стандартно количество хидратантен крем непосредствено след процедурата, за да поддържате кожата овлажнена и да подпомогнете нейното възстановяване.
 • Възможно е да усещате кожата си топла, като след слънчево изгаряне или след излагане на силен вятър.
 • Не се опитвайте да отстранявате отпадащите кожни слоеве (образуваните кафеникави корички) – оставете отслояването да протече спонтанно, като подпомагате този процес с внимателно измиване на лицето и нанасяне на назначения ви крем.
 • Може да употребявате меко почистващо средство, като избягвате грубо триене, тъй като то удължава периода на възстановяване след процедурата.
 • Попивайте внимателно, без триене.
 • Нанасяйте хидратантен крем след измиване на лицето за около 20 дена.
 • Можете да си вземете хигиенен душ на следващия ден след процедурата, като щадите третираната зона.
 • Пазете се от въздействията на факторите на околната среда. Излагането на слънце и силен вятър, плуването в солена или хлорирана вода иритират кожата.
 • Някои гримове и лакове за коса могат да раздразнят “новата” кожа. Избягвайте тяхното приложение за около 5-7 дни, докато кожата реепителизира.
 • Не употребявайте ексфолианти за период от 4 седмици. Консултирайте се с вашия лекар, в случай, че провеждате лечение с локални ретиноиди или други средства.
 • 7-10 дни след процедурата можете да се върнете към нормалния режим на грижи за кожата, вкл. употребата на хидратантни и фотозащитни средства.
 • Избягвайте прекомерното излагане на слънце и задължително използвайте фотозащитен крем с SPF 50+ за период от около 2 месеца след процедурата.
 • Не взимайте горещи душове, вани и не посещавайте сауна през следващите дни след процедурата.

 

Естествено е да се запитаме кой от трите вида за какъв точно тип кожа е подходящ. Като за начало лекарят е този, който преценява. При една акнеична кожа, при която лицето е придружено с белезите на акнето, типични за младежите, незабавен и добър ефект имат химичните пилинги с трихлороцетна киселина. Лазерният пилинг е незаменимото средство при бръчки, фотостарееща кожа и наличние на белези от различен тип. Разбира се ,освен за проблемите на лицето, пилингът се избира и посредством цвета на лицето. По-тъмните кожи се третират с един вид пилинг, а по-светлите с друг.

И тук, както при всяка процедура за подмладяване и разкрасяване има периоди, през които се извършват. Химичният пилинг може да се прави около 4 до 5 пъти и то само при условие, че не засяга дълбоката част на лицето. Ако се прави по-надълбоко може да се направят само 1 или 2. При най-мощния от трите вида – лазерният, процедурата може да се прави до 3 пъти,обикновено през месец и половина, тъй като той дава най-добри резултати. Разбира се, това зависи от състоянието на кожата, а за да се определи то е нужна консултация с дерматолог.

 

Депигментиращ пилинг – Mela Peel

Хиперпигментацията е кафеникаво петно с ясни граници, заобиколено от кожа без изменения. Хиперпигментацията представлява безвредна хиперплазия на меланоцитите. Тя може да бъде предизвикана както от естествения процес на стареене на кожата, така и от други фактори като:

 • Генетични фактори: генетична мутация
 • Физични фактори(свободни радикали): УВ радиация и кожни увреди като изгаряния и раздразнения
 • Химични фактори: фото-сенсибилизиращи продукти, хормони (контрацептиви, бременност)

 

Роля на меланина в кожата

Меланинът е полимерът, който оцветява кожата, космите и ириса на очите. Той съществува в две форми:

 • Еумеланин: кафяв пигмент
 • Феомеланин: червен пигмент

Меланинът се синтезира от меланоцитите с цел да образува бариера около ядрото на клетките, за да защити ядрената ДНК от мутации при УВ радиация. Продукцията на меланин (меланогенеза) се стимулира при излагане на кожата на действието на УВ лъчите, при което се образуват свободни радикали. Меланозомите са клетъчните органели, отговорни за синтезата, складирането и транспорта на меланин.

 

Синтез на меланин в клетките

Меланоцитите са разположени в базалния слой на епидермиса. Те синтезират двата типа меланин, който в последствие бива транспортиран до кератиноцитите. При процеса на клетъчно обновление меланинът достига до роговия слой и може да бъде елиминиран при естествената десквамация на епидермиса.

Епидермална и дермална хиперпигментация

При епидермалната хиперпигментация има повишен брой меланозоми в епидермиса и липса на меланозоми и меланоцити в дермата, докато при дермалната е налице нормален брой меланозоми в епидермиса и наличие на меланозоми и меланоцити в дермата.

Особености на тъмната кожа

Всички фототипове кожа имат еднакъв брой меланоцити, но пигментът е различен : при по-светлата кожа се среща феомеланин, а при по-тъмната – еумеланин. Меланозомите при по-тъмната кожа са повече и по-големи. Тъмната кожа е изключително чувствителна към постинфламаторни хиперпигментации. За продължителен и задоволителен резултат лечението на хиперпигментациите при този тип кожа трябва да бъде щадящо, с нежен продукт, за да се избегнат раздразнения.

Мela Peel. Тази гама продукти предлага комплексна терапия на пигментните петна като се прилага при всеки фототип кожа и повлиява всички причини и рискови фактори за възникване на хиперпигментациите. С нея се постигат дълготрайни резултати чрез персонализирани протоколи за работа, които удовлетворяват индивидуалните нужди и очаквания на всеки пациент.

Това е един повърхностен/средно дълбок пилинг,който третира епидермалната мелазма и се препоръчва при пигментни петна и постинфламаторни хиперпигментации.

Основни предимства:

 • Високо концентрирани формули и комбинация от активни съставки за оптимална ефективност
 • Доказано действие върху всички механизми на образуване на пигментациите
 • Прогресивен протокол за работа, без време за възстановяване и с минимален риск от странични ефекти
 • Дълготрайни резултати с последваща домашна грижа
 • Подходящ за всички типове и фототипове кожа

3 комбинирани действия

За оптимални резултати:

 • Activa Peel : подготвя и ексфолира кожата за апликацията на Mela Peel. Ускорява проникаването на активните съставки;
 • Mela Peel : инхибира синтеза на меланин и ексфолира кожата, за да намали интензитета на пигментацията;
 • Mela Cream : регулира продукцията на пигмента за дълъг период от време и усилва депигментиращото действие на терапията с Mela Peel

Състав на Activa Peel : Азелаинова, салицилова, ферулинова и фитинова киселини

Основни свойства – без необходимост от неутрализация. Салициловата киселина има незабавно кератолитично действие. Азелаиновата киселина е тирозиназен инхибитор, ферулиновата киселина има антиоксидантно действие, а фитиновата киселина играе роля на изсветляващ агент. При употребата на Activa Peel няма риск от изгаряне на кожата.

Състав на Mela Peel : млечна, салицилова, фитинова киселини, ретинол и арбутин.

Основни свойства: Оптимизирана комбинация и оптимална концентрация на активните съставки. Стабилизирана формула. Дълготрайни резултати благодарение на синергичното действие на активните съставки. Коджиковата и фитиновата киселини и арбутинът инхибират синтезата на меланин, а ретинолът регулира активацията на меланоцитите.

Състав на Mela Cream : салицилова, фитинова, манделова и коджикова киселини, ниацинамид, ретинол, екстракт от женско биле, еноксолон

piling1

Основни свойства : иновативен коктейл от 9 високо концентрирани активни съставки. Разработен е с цел да усили дейстивието на Mela Peel чрез добавяне на иновативни стабилни агенти. Ниацинамид (витамин В3) инхибира преноса на меланин към кератиноцитите, а манделовата киселина има сходен ефект с този на гликоловата, но е с по-добра поносимост от кожата.