Да бъдем себе си, да бъдем естествени

По време на своята 10-минутна самодостатъчност всеки ден се усмихвайте и обичайте – няма начин това да не се отрази на лицето Ви

Интервю на Даниела Илиева Снимки: Кристина Камбурова

Д-р Мариела Хитова е известен специалист в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина. Завършва медицина в Плевен, след което работи последователно в редица специализирани лечебна заведения, управител е на Центъра за кожно-венерически заболявания в София в продължение на 6 години… Д-р Хитова има две квалификации – Здравен мениджмънт и Управление на здравеопазването. Участва непрекъснато в национални и международни научни прояви, има множество курсове по практична дерматология и естетична медицина у нас и в чужбина. Притежава патент. Тя е лицензирана и сертифицирана за работа с всички продукти, медикаменти, апарти и методи, прилагани по специалността. Активен участник и инициатор на социално значими мероприятия и активности, през всичките години е един от стоте “Лекари, на които вярваме“, носител на наградата на Българското дерматологично дружество,част от проекта „15 за следващите 15“.
Д-р Хитова е член на Българския лекарски съюз (БЛС), Българското дерматологично дружество (БДД), УС на Дружеството по микология, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Международната академия по козметична дерматология (IACD), Meждународната асоциация на лекарите, практикуващи anti-aging медицина (IAPAM) и редица други. През 2013 г. д-р Хитова основава съдружие с частна клиника ЕвроДерма, фокусирана върху високоспециализирана и квалифицирана дейност в областта на дерматологията, полово предаваните болести и естетичната медицина, където практикува и сега и я развива с любов и упоритост.

Д-р Хитова, кои са най-актуалните процедури за есенния сезон – за възстановяване на кожата след лятото и подготовка за зимния период?
Eсенният сезон е преходен и много значим за кожната поддръжка – тогава трябва да се премахнат следите от летните увреди и да се подготви цикълът на възстановяване. Много е важно грижата за кожата да е системна, не кампанийна, направена съвместно с дерматолог, по индивидуален план, съобразен с общата визия на двете страни – както за процедури, така и за време. Задължително трябва да се направят няколко пилинга (било то химични или механични), да се хидратира кожата с мезотерапия, да се започнат лазерните процедури за пигментните петна от слънцеизлагането. Това не се отнася само до лицето – не трябва да се пропускат шията, деколтето и ръцете – те изискват същите грижи и внимание.

Кои са най-често срещаните дерматологични проблеми в наши дни? И на какво се дължат те, според вас?
В клиниката най-често идват пациенти с алергологични проблеми, оплаквания от гъбични инфекции, розацея, деца с акне, хемангиоми и витилиго, много атопични кожи – наистина кожната патология се промени през последните години и се измести към спектъра на заболяванията, влияещи се от околната среда и храненето, както и от начина на живот. Необоснованите залитания към различни диети, веганство и гладуване дават знак за проблеми най-напред по кожата и косата. Лошото е, че родителите експонират своите странности и върху децата си, преди те осъзнато да са направили техния избор, а детският организъм е доста повече податлив на екстремни реакции, защото е още несъвършен и до края на пубертета се изгражда.

Какъв процент от вашите клиенти страдат от венерологични заболявания? Кои са най-често срещаните такива?
Поне 10-15%. Малко останахме колегите, които се занимаваме и с венерология. А тези хора се лутат от кабинет на аптека, през интернет и се завъртат във все повече страхове и съмнения. Гъбичните заболявания са постоянни, но с развитие на диагностичните методи, доста се афишираха HPV инфекциите, гарднерела, микоплазма. Всичко може да се излекува при точна диагностика и адекватна терапия – нека пациентите са спокойни, но и да ползват предпазни средства.

Какви са тенденциите в естетичната медицина?
Да бъдем себе си, да бъдем естествени. За съжаление, у нас все още повечето млади момичета са доста демонстративни, но дамите, които работят активно и са социално разпознаваеми, са точно с такива изисквания – да изглеждат добре, очарователно и то без някой да може да посочи нещо свръх у тях. Те залагат на постоянните грижи с натрупване, знаят какво искат, получават го и са на ниво винаги.

Вие имате богат професионален опит и множество специализации и награди в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина. същевременно разполагате и с модерна апаратура. Къде е мястото на опита и къде е това на технологиите в сектора?
Медицината е областта с най-бързо и разностранно приложение на апаратните методи. Всяка година, дори и по-често, излизат нови машини, нови възможности. Тук идва ред на знанията и опита – да се отсее това, което ще върши работа. Да се прецени кое е излишното. Много голяма част от новите технологии се препокриват като въздействие. рекламата е невероятна индустрия – тя може лесно да подлъже. Затова трябва да се изучат до съвършенство апаратите, с които се работи – има толкова много настройки и приложения, които позволяват виртуозна работа, ако се овладее машината – и тогава техниката ще се отблагодари на природата. Лекарят ще е полезен, а пациентът – удовлетворен.

Какво отличава клиника ЕвроДерма от останалите в сферата?
Това, че предлага всичко в нашата област. Че работят съвместно с доказани специалисти и млади колеги с бъдеще. Че няма компромиси с материали и апарати. Че има екипност. Че е удоволствие да прекрачиш прага, дори когато си с проблем.

Коя е вашата любима манипулация и защо?
Може би, работата с лазерите – независимо дали са хирургични или естетични. Тогава сама правя с ръцете и очите си процедурата; изисква се прецизност, точна настройка, много комплексни познания, адекватна промяна – и резултатът е налице!

Вашият професионален съвет за здраве и красота отвън и отвътре?
Правете упражнения, ходете бързо, споделяйте нови места и мисли, пътувайте, правете неща, които Ви носят радост. По време на своята 10-минутна самодостатъчност всеки ден се усмихвайте и обичайте – няма начин това да не се отрази на лицето Ви!