Евтини дермални филъри… но на каква цена?

Д-р Мариела Хитова, дерматолог и венеролог, съосновател на клиника ЕвроДерма.

Колкото повече дермалните филъри набират популярност напоследък, толкова повече хора търсят по-ниска цена. Mного често вече се срещат различни промоции, които изкушават. Социалните мрежи и сайтовете са пълни с подобни изкушения. Понякога те дори са под себестойността на един качествен филър. Пациентите се подвеждат и се записват, без обаче да знаят нито при кого отиват, нито какъв продукт им се прилага. И не са рядко случаите след това, когато търсят друг дерматолог – квалифициран и с препоръки, който да поправя последствията. Което определено не е лесно, изисква доста добри анатомични познания и техника в разграждането, както и още пари след това за възстановяване на искания обем.

 

Трябва веднъж завинаги да се разбере, че нехирургичните естетични процедури имат висока стойност, поради доста добри причини. Това включва използването на висококачествен продукт, предлагане на отлично обслужване, както и всички изисквания за квалификация и безопасност. Ето защо, всеки задължително трябва да знае какво получава срещу цената, която плаща:

1. Проучване
Компаниите, които произвеждат дермални филъри, са инвестирали стотици хиляди евро в откриване, проучване и изследване на тяхната безопасност и ефективност. Те продължават и след това да инвестират в намиране на нови начини за приложение. Всеки бранд има собствено качество и характеристики – те не са еднакви за никой от тях. Цената на тези инвестиции рефлектира върху цената на приложение.

2. Обучение
Отговорните лекари инвестират изключително много в обучение, за да поддържат експертното си ниво – това включва индивидуални курсове, тематични работни срещи, конгреси и конференции. И доста часове в четене на учебници и гледане на видеоуроци, вместо книги или други забавления.

3. Безопасност
Това обхваща: поддържане на оптимално съхранение; безопасна околна среда при работа; сигурност за здравето и изрядна регистрация; подредени и добре съхранени досиета на пациентите, гарантиращи конфеденциалност; наличност на всички необходими сертификати и информирани съгласия.

4. Оценка
Когато се проведе срещата с подходящия квалифициран и отговорен дерматолог, който ще предложи точния подход, той ще отдели достатъчно време, за да оцени адекватно лицето и ще отговори на всички въпроси относно процедурите, за да бъде пациента подробно информиран и подготвен.

5. Качество на грижите
Когато се вземе решение какво ще се предприеме, лекарят ще предложи подходящия филър за съответните нужди. Той също така ще бъде способен да се справи с всички евентуални странични ефекти, които могат да се появят и ще бъде съпричастен в проследяването им.

6. Застраховка
Добрият естетичен дерматолог ще има застраховка – това асоциира с качеството на процедурата. Застраховката предпазва при случайни и непредвидими грешки – както лекаря, така и пациента.

7. Регистрация и регулаторни органи
Организирането на една добра клинична практика включва в разходите си и регистрация и разрешителни от много регулаторни органи, а те не са никак малко! Както и редовни проверки и отчети.
И така, заслужават ли си евтините филъри риска?…

Когато се предлагат евтини филъри, това означава, че съответният лекар не е влагал в нищо от гореизброеното, защото иначе няма да получи никаква печалба.

Евтините (фалшиви) дермални филъри могат лесно да се намерят онлайн. Повечето от тях са произведени в Китай, където няма стандартизация. Тези филъри могат да бъдат опасни за здравето. Винаги безопасността трябва да се поставя пред печалбата. Затова трябва непременно да се изисква стикер на продукта, който е поставен.

Без съответните обучения и правила няма гаранция за безопасността на процедурата и нейния резултат; няма сигурност при решаването на нежеланите ефекти, съпътстващи понякога процедурите; няма необходимата компетентност при манипулацията.

Качествените нехирургични естетични процедури са скъпи, но затова пациентът очаква и трябва да получи безопасност и качество. Те не трябва да се поставят в хотел, на парти, в къщи, в кварталния салон или магазин. Вероятният риск трябва да е сведен до минимум. Всички пациенти, когато търсят процедура, трябва да получават съответното уважение, да бъдат информирани, да им бъде дадено време, грижа и внимание през целия процес. За да са сигурни за своята безопасност, пациентите трябва да изберат квалифициран, установен лекар с добра репутация и препоръки. Той трябва да има съответен адрес, референции, сертификати и уебсайт.

Нека никой не се подвежда по евтини предложения. Всеки трябва да е подготвен да изисква и да плати съответната цена за най-доброто по лицето си!