Границите на ДОБРИЯ ВКУС – списание Amica

Кога естетичната дерматология минава границите на естетиката?
Миналата година ходих на Fashion Week в Милано. Направи ми добро впечатление, че манекенките се поддържат разумно, интелигентно и премерено. За мен последните три думи са отговорът въпроса, свързан с границите на естетиката. Голяма опасност е, когато непрекъснато правим експерименти с всичко ново, за което чуем. Съществено е дерматологът, който се грижи за красотата ни, да владее тънкото изкуство на естетиката. Ние не сме я измислили, защото от античността до днес нещата не са се променили. Ключът е и в усета. Виждаш едно лице анатомично и си представяш каква е костната му структура, за да възстановиш максимално обема на лицето. Ако става дума за филър, необходимо е умерено количество, сложено на точното място. Още Франсоа Рабле, който е бил и лекар, е казал, че „човек сам пише цената на етикета си“. Всъщност всеки от нас сам определя как ще изглежда.

Много пътувате и се сблъсквате с различни формули на красотата. Какво ви прави впечатление?
Любопитна е посоката, в която се развива естетичната дерматология в Южна Корея. Те са като огромна естетична лаборатория за филъри, ботокс и апаратни процедури. Преди половин година започнахме да работим с един южнокорейски апарат за мезотерапия за лице със специални накрайници с десет иглички, които се настрояват според дълбочината на пластовете на кожата. Иновативният подход беше истинска революция, без аналог за Европа. Интересно ми е да наблюдавам какво се случва в САЩ. Огромната територия е разделена на два лагера. От едната страна е холивудската красота, силно подчертана и с много блясък. От другата страна е „разумната красота“, която срещаме в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Сан Франциско. Това са хора, които имат добър бизнес и поддържат стабилно ниво на живот, без да прекаляват в каквото и да било. Наблягат на качествената грижа и приятната семпла визия.

По данните от последни изследвания женската кожа става все по-уязвима и по-чувствителна. Как си обяснявате това състояние?
Факт е, че все повече жени между 25 и 55 години страдат от розацея. Факторите са много: мръсният въздух, хормоналните девиации, храна с не толкова добро качество… При жени с подобен проблем има индикации за влизане в по-ранен климактериум или трудности при забременяване. Чувствителната кожа се нуждае от силна хидратация, третиране с по-леки лазерни процедури, които да засилят кожната й бариера. За розацейни лица препоръчвам и леки форми на пилинг с гликолова или млечна киселина.

Като че ли в момента има едно внушаване, че колкото по-рано почнем с употребата на филъри и ботокс, толкова по-добре ще предпазим кожата от остаряване. Мит ли е, или е истина?
За клиентки на възраст между 20 и 25 години препоръчвам мощно хидратиране на кожата и пилинг. След 30-годишна възраст се прилагат процедури за стимулиране на производство на колаген, защото знаем, че той намалява с възрастта. При наличие на силна експресия на лицето и тънка кожа може да се опита лека корекция с филър, но след 35-годишна възраст. След тези години всяка следваща стъпка зависи от начина, по който сме се грижили за кожата. Препоръчвам мезотерапии за справяне с леки несъвършенства и

процедури, които да подобрят текстурата на кожата След 40-годишна възраст трябва да се погрижим зa обемите. Важно е да не прекаляваме с количествотo филър, защото си личи. Горещо препоръчвам лазерните процедури и тези с радиочестоти. Моят фаворит са иновативните апаратури на Alma Lasers. Ефективни са, можете да ги направите в обедната почивка и да не ви личи. Те са невероятни инструменти, стига да познаваме кожата в дълбочина и да знаем как да ги прилагаме. Грешно е мнението, че е достатъчно да натиснем едно или две копчета и работата е свършена. Години наред съм трупала опит, работейки с лазери. Тези знания ми помогнаха да създам собствен начин за моделиране на лице. Разбрах, че няма един модел на работа, защото трябва да се съобразяваш с кожата, нейните реакции, костната система, излъчването и др.

Има ли нашумели процедури, които впоследствие са ви
разочаровали?

Не работя с мезоконци, защото не харесвам техния ефект. Когато са поставени, те не могат да се регулират. Не обичам такива неща, защото всеки може да сгреши. Кожата старее, а понякога конецът не „старее“ толкова бързо. Виждала съм клиентки след поставяне на конци, с кожа като на плисе. От едната страна придърпана, а от другата увиснала.

От гледна точка на здравето е притеснително, че при някои жени поставянето на мезоконци може да отключи автоимунно заболяване, защото е чужд материал. Също така имах много по-големи очаквания от блефаропластиката – пластиката на горните и долните клепачи. Зная, че зоната е изключително трудна за корекция, но все пак резултатите бяха под очакванията ми, а възстановителният период бавен и труден.

Как подхождате към моделиране на тялото?
Тялото е наша отговорност и не смятам, че процедурите правят чудеса. Трябва да сме отговорни към него, защото хармоничната фигура е въпрос на добра храна, редовно спортуване, хидратиране и постоянно движение. Целулитът е един от големите врагове на жените, но е хубаво да знаем, че може би само 10% от нас нямат портокалова кожа. Справянето с този проблем е жестока и продължителна борба. Аз лично спазвам качествен и умерен хранителен режим. Не одобрявам прекаленото фокусиране върху здравословната храна, т.нар. орторексия , защото залитането по чистото хранене е една от модерните болести, един вид опасна зависимост.

Всеки един от нас си мечтае за интересно бъдеще.
Какви са вашите мечти, свързани с естетиката и
медицината?

Наскоро четох уникалната книга „Homo Deus. Кратка история на бъдещето“ на Ювал Ноа Харари. Той насочва поглед към бъдещите времена на човечеството. Има една интересна част, която разказва как може би един ден хората ще влезнат в ролята на динозаврите. Причината е, че хлебарките ще оцелеят, защото са най-добре генетично развитите същества и изключително устойчиви на всички атаки. От тази гледна точка е трудно да предположим какво ще се случи с хората в бъдеще, но поне може да мечтаем. Може би ще е възможно да живеем средно до 130 години, да инжектираме добри гени или да има един дискретен лъч светлина, който да придърпва кожата ни и тя да седи приятно опъната. Не зная какво ще се случи и може би в това е силата на мечтите ни.