Интервю с Д-р Мариела Хитова, управител на „Център за кожно-венерически заболявания” ЕООД София

Уважаеми колеги,Представяме ви интервю с д-р Мариела Хитова, управител на „Център за кожно-венерически заболявания” ЕООД София, по-известен като Кожен Диспансер, София.Д-р Хитова, какво ново в Кожния Диспансер?
Новото е това, че вече се пререгистрирахме съобразно промените в Закона за Лечебните Заведения и от началото на месеца името ни е Център за кожно-венерически болести. Напълно съм убедена, че ще покрием Второ ниво на компетентност по Медицинските Стандарти в нашата специалност. Всъщност, който е идвал в Центъра знае, че обемът ни дейности обхваща почти всички направления на дерматологията и визможностите за диагностика и лечение при нас са на изключително високо ниво. Тук искам да благодаря още веднъж за безрезервната и докрай подкрепа на проф. Цанков и ген. Тонев, без чиито усилия нямаше да успеем да се запазим като структура.

Това променя ли нещо?
Дейността се запазва. Остава да се изясни начинът на финансиране, но това са преговори между министерствата. Ние не разполагаме с леглова база, не работим с НЗОК и в доста голяма част за издръжката си, освен на общинска субсидия, разчитаме на собствените приходи от платени медицински услуги.

Как смятате да се справите с новите условия?
Колегите са абсолютно наясно, че перспективите ги изграждаме ние. Трябва да сме конкурентни на разнообразния пазар и затова започнахме и успешно развиваме  секторите Дерматохирургия и Козметична дерматология. Разполагаме от един месец с дигитален дерматоскоп и диагностиката на кожните тумори рязко се подобри. Тук неоценима помощ получаваме от нашите консултанти проф. Обрешкова и проф. Цанков.
Получихме силна подкрепа и от доц. Кадурина, която беше изключително отзивчива и организира с екипа на Кожна клиника на ВМА много полезен и демонстративен курс по криотерапия за лекарите от Центъра.
Участваме в три международни програми за превенция, профилактика и лечение на БППП, което определено помага да си сверим часовника с другите страни от Европа в тази динамична сфера на дерматовенерологията.
Имаме разработени наши програми за превенция и лечение на БППП, за профилактика на кожния карцином, за работа с деца в неравностойно положение и социални домове, за лекционен курс в училищата и пред училищните мед. сестри, за профилактични прегледи в Спортните школи и детските градини– те са одобрени и защитени пред Столична община, имаме подкрепата на г-жа Фандъкова и другите институции, така че пред нас стоят доста предизвикателства и работа по тях, но всичко е заради целта да се утвърдим като едно от най-силните дерматовенерологични звена в страната.
Всъщност, сигурна съм, че ще успеем!