Интервю за сп. Genica News брой януари-март 2023

1. Д-р Хитова, пренебрегва ли се грижата за кожата в тийнейджърска възраст и неглижирането може ли да доведе до по-сериозни проблеми в последствие?

Tази възраст е  определено една доста деликатна част от живота. Стремежът към самоутвърждаване е  ясно изразен и необходимостта да се доказва и намира мястото си е присъща в различна степен за всеки тийнейджър. Това се проявява в множество аспекти на поведението. Общо взето отношението към външния вид или се неглижира или акцентира, макар че като тенденция напоследък все повече младежите идват  първоначално с родителите, а после продължават посещенията сами, просто да се консултират за правилната рутина за тях, да проследим резултатите, да добавим нещо или само за да поговорим .

2. Има ли възраст, от която трябва да започне използването на козметика, например на хидратиращи кремове? Както и има ли и възраст, преди която не е препоръчително да се използват мазила?

За променящата се структура и реактивност на кожата в пубертета хидратацията е основна грижа. Особено ако се използват лечебни кремове с излющващо действие или се правят пилинги –  тогава подобряване  хидратацията на кожата превантира от дразненето, което причиняват различните външни фактори и което може да влоши акнето. Разбира се, преди появата на досадните черни точки или малките пъпки с гнойни връхчета, е достатъчно само доброто почистване  с подходящи продукти сутрин и вечер. Този навик трябва да се изгради у децата още от съвсем малки, което ще им спести куп неприятности по-нататък.

3. Акнето е масов проблем сред тийнейджърите. То може ли да бъде премахнато само с посещение при козметик или е нужна консултация с лекар, за да се избегнат непоправими поражения по кожата?

Акнето е доказано психологически проблем при част от подрастващите и не трябва да се неглижира с мисълта, че е нормално за възрастта и ще мине само. Те са чувствителни и лабилни и повечето пъпки ги карат да се затварят в себе си и да демонстрират ниска себеоценка .Има много информация по всички възможни канали относно акнето и лечението му. Дори аз бих се объркала,защото съвети се дават от най- различни хора и източници  понякога абсолютно погрешно, но представени абсолютно убедително. Не искам да кажа, че те са лъжливи или неправилни изцяло, просто има различни типове акне, предполагащи съответния тип поведение, което е специфично и от компетентността на дерматолог, не на козметик, аптекар или приятелка.

Често при мен идват младежи, които са посещавали многократно козметик и са с възпалени лица и белези от механичното почистване. Разбира се, че всяко нещо има своето място при лечението, но е необходимо категорично да се започне с консултация при проверен дерматолог, който да определи стъпките в дългия процес към чистата кожа.

4. Какви са методите за справяне и повлияване на акнето по лице и тяло при подрастващите?

Задължително се започва с няколко вида изследвания и консултации, за да се проверят всички възможни утежняващи фактори в причините за акнето. Обикновено това са  хормонални показатели  или тези на възпалението, препоръчват  се  консултация и препоръки  от гинеколог или ендокринолог. После се прави една оценка на находката по лицето и тялото, провежда се подробен разговор с пациента и родителите и се обяснява защо точно това предложено лечение е подходящо, колко време се очаква да продължи, кога са контролните прегледи, какво ще се изисква допълнително като усилия и последователност. При по-леките случаи може да се справим само с кремове, добро почистване и пилинги, при по- тежките се налага и антибиотична терапия  или лечение с третиноин за до 6 месеца. Обикновено за белезите след това се прилагат лазерни процедури, колагенова терапия, радиочестотни нанофраксели, различни серуми – процесът отнема до една- две години в зависимост от тежестта на пораженията. Колкото по-навреме започне лечението, толкова по-бързо приключва и тогава са необходими минимум процедури за заличаване на дефектите от заболяването.

5. Може ли акне да бъде излекувано, ако се използват само апарати, без ръчно почистване?

Аз по принцип не препоръчвам ръчното почистване като част от терапията с изключение на някои по- специфични случаи(напр. лица, които са покрити със затворени комедони –„ бели точки“- и трябва спешно да се подобрят по някакъв повод ) С търпение и съответните апарати, кожата се изглажда и почиства със сигурност.

6. Напоследък се заговори за третиране на акне само с микронидълинг, без изтискване на пъпките. Твърди си, че по този начин мастните натрупвания сами излизат на повърхността. Може ли да е решение тази процедура и вие бихте ли я препоръчали за тийнейджъри?

Микронидълингът е в съображение при терапията, при положение че няма активни възпалителни лезии. Това проникване на микроиглите  в дълбочина  0.5 – 4 мм (където няма кръвоносни съдове) освен че стимулира производството на колаген, дава възможност за въвеждане на различни лечебни субстанции по преценка на дерматолога и за разрушаване на мастните депа в кистите на комедоните. Процедурата  е щадяща и я препоръчвам като част от програмата за терапия на акне

7. Химическият пилинг допустим ли е при тийнейджъри с акне, препоръчителен ли е и какъв е ефектът от него?

Разбира се, има специфични пилинги за акне, които се правят през 10-14 дни и повлияват точно компонентата  на възпалението и популацията на бактерии в комедоните и пъпките по кожата. Те са вече неболезнени, някои могат да се правят и през лятото и не предизвикват силно излющване, което да задържа младежите в къщи. Социалният им ритъм остава ненарушен.

8. Друг сериозен проблем са стриите по гърба и крайниците, които се получават при бурен растеж. Защо се получават те? 

Стриите са дълги, тесни ивици или линии, които се появяват при рязко разтягане или свиване на кожата и могат да бъдат сребристи или червени. Стриите засягат различни части на тялото, като корем, бедра, гърди, ръце, паласки, седалище и гръб. Различните състояния, свързани с рязка промяна в теглото,  стресират кожата, намалявайки нейната еластичност и здравина Те се появяват вторично след бременност, при наддаване на тегло, при рязка загуба на тегло, след прием на някои лекарства (локални и системни кортикостероиди), при подлежащо заболяване (синдром на Къшинг), както и след хирургична намеса (например при уголемяване на гърди) или през пубертета. Бързият растеж  и любимият спорт, прекрасните месеци на бременност, диетите – всички тези периоди крият повишен риск от поява на стрии..

Подложена на силно разтягане за кратък период от време, кожата намира начин да се справи, разкъсвайки се на определени места с цел намаляване на натиска. При възстановяване кожните тъкани нямат изгледа на нормална кожа – придобиват вида на стрии Има определено и генетично предразположение ., като те имат определено психологическо негативно влияние върху пациентите.

Стриите са естетичен проблем и за двата пола. Има вече избор на процедури и кремове, които успешно се справят доста добре с тях, но е необходима упоритост 

9. Тийнейджърите допускат грешки и в тренировъчните си програми, което води също до проблем със стриите в областта на гърди, бицепс, бедра и други специфични места. Има ли метод, който регенерира кожата на засегнатите места?

Приемането на хранителни добавки , особено с протеини, предизвиква появата на т.нар. гладиаторско акне и стрии. Всички такива неясни по състав субстанции придружени с тренировки, несъобразени с подрастващото тяло на тийнейджъра, водят до разкъсването на колагеновите и еластиновите влакна  в кожата и стриите се появяват неминуемо.

10. Кога трябва да започне третирането на стриите  - когато са съвсем нови и червени или след като мине известно време от появата им? 

Във всеки етап от появата им има смисъл лечението .Най-добре е да се започне още докато са пресни и червени,.като всеки вид предполага различен подход и затова трябва да се извършва само от добре обучен за работа с лазери дерматолог,който е наясно с различните етапи и съответните методи, които са подходящи за тях.

 11. Могат ли тези стрии да бъдат напълно заличени и как? Какви са методите?

Трудно някой може да гарантира, че стриите ще се заличат напълно, а и ще е категорично безотговорно да се каже това. Разбира се , че може да се подобри изгледа им в един много висок процент до толкова, че да се неглижират занапред, но възстановяването на колагеновата решетка е настоятелен и системен процес, с индивидуален отговор.

Като методи в съображение в различните етапи мога да изредя Ллзерен CО2  фраксел, IPL, радиочестотен нанофраксел, КТP, микронидълинг, кремове и серуми,микродермабразио, колагенова мезотерапия – дерматологът ще подреди схемата и ще следи за реакцията ,като прави фотодокументация , за да е ясен процесът на възстановяване.

12. Лазерната епилация е друг въпрос, от който се вълнуват младите хора. Тя може ли да бъде прилагана при момичета, които са под 18 г.? Има ли опасност от странични ефекти? Колко траен е ефектът?

Вече почти няма момичета(и момчета), които да не са наясно с лазерната епилация и поне да не са я опитвали веднъж. Още повече, че вече има абсолютно безболезнени и ефективни апарати. И разбира се , че е възможно да се прилага. Обикновено се смята, че е необходимо да минат три месечни цикъла, за да се започне ефективна лазерна епилация при момичетата.. В пубертета хормоните се вълнуват неконтролируемо и наместването им препятства добрия ефект, затова след 14-15 год е перфектното време да се започне с процедурите за гладка кожа. Странични ефекти няма, ако процедурата се изпълнява от сертифициран дерматолог с лицензиран апарат. За съжаление  често се случва да пристигат пациенти от козметични студиа с изгорена кожа, което предполага недаекватна енергия  или несъобразяване с типа кожа . Ефектът е  дълготраен. Необходима е поддръжка от една процедура на две- три години.

13. Битува мнение, че не трябва да се прави лазерна епилация в интимната зона на подрастващи момичета, защото може да доведе до проблеми впоследствие. Имат ли основание подобни твърдения?

Това са абсолютни инсинуации - лазерният лъч достига точно определен слой на кожата, където е разположен косменият фоликул и не прониква в дълбочина. Епилацията в интима няма категорично никакво отношение към репродуктивните функции.

14. Тъй като сте признат авторитет в естетичната дерматология да Ви попитам и от каква възраст са допустими тези процедури? Има ли възраст, под която не бихте направила корекция с филър на лице например и защо?

Процедурите би трябвало да започват когато структурата на  лицето е оформена и индивидът самостоятелно осъзнава своята визия. За съжаление, доста от момичетата се подвеждат по масовата култура и филтрираните образи от социалните мрежи.Инфлуенсърите наслагват един нездравословен психологически модел у тях.  Младостта е красива защото е млада. Разбира се , че може да се поддържа леко с пилинги и хидратация, да се коригира някоя диспропорция, да се акцентира върху някой детайл, но всичко това трябва да подчертае чистотата и обаянието на двайсетте години.  Правила съм корекция на няколко момичета под 18 год, но само защото наистина са имали очевидна потребност от нея и то с подписано информирано съгласие от родител, който присъства задължително на процедурата.Няма да забравя как след едно такова посещение бабата и майката на момичето се разплакаха от вълнение, че дефектът от една травма беше изчезнал.Продължаваме да се срещаме с  тях през годините, което ми носи искрена радост сега.

15. Тийнейджърите имат в голяма степен  дисбаланс в хормоните! В следствие на тези хормонални промени се мени и видът на кожата им. Какви са препоръките?

Основната рутина, която винаги споделям с пациентите си е: почистване сутрин и вечер, хидратация вечер  и фотозащита сутрин. Избор на козметика има широк, но аз препоръчвам медицинска, насочена към типа кожа. Има варианти безброй – крем с различна плътност, с различен цвят, серуми, измивни гелове и пяна – мога да изброявам още и още. Ориентирането не е лесно, затова препоръчвам консултация с дерматолог, който ще оцени качествата на кожата  и ще препоръча подходящия вариант.

16. Една от основните грешки при подрастващите е липсата на правилен хранителен режим. Как влияе това на вида на кожата им?

Специалистите не са единодушни за това дали въобще да говорим за диета при акнето, тъй като то се наблюдава при членовете на една една фамилия или епизодични прояви се наблюдават при месечен цикъл или бременност  Британската и Американската академии по дерматология казват, че няма достатъчно доказателства за влияние на храната или сексуалната активност върху акнето, но препоръчват да се ограничат млечните продукти и и такива, които покачват нивата на кръвната захар

Доста храни въздействат върху образуването и секрецията на андрогенни хормони в организма, а те водят до появата на пъпки. Например при консумация на големи количества млечни продукти се повишава инсулина в тялото, а той променя хормоните. Или високият гликемичен индекс на някои храни също е една от причините за поява на акне.

Все още, колкото и да не ми се вярва, Junk Food,ът(храната- боклук) е част от хранителния режим на доста подрастващи. Тя  провокира силно вкусовите рецептори с агресивни овкусители и сол ,захари,мазнини, различни Е-та,  предлага се в целофанени опаковки или в заведения за бързо хранене.- Пица на крак, чипс, вафли,бисквити, панирани продукти, пуканки,шоколадови изделия, студен чай,разтворими супи,солети,хамбургери ,зърнени закуски – това е ежедневие, което вреди на външния вид.

Здравословната и балансирана диета  е съществен фактор за пълноценен живот,  ключ към здравото тяло и кожа Взаимовръзката хранене-акне не е доказана категорично, но правилният хранителен режим е един от факторите, който ще  помогне за  справяне с  тоя проблем.