Как да премахнем завинаги нежеланата пигментация?

Tози месец д-р Мариела Хитова, специалист по клинична дерматология, венерология, естетична медицина и лазертерапия, основател на частна клиника ЕвроДерма, отговаря на болезнения за много жени въпрос – как да премахнем завинаги нежеланата пигментация?

Д-р Мариела Хитова:

Изхождайки от дългогодишната си практика и за да бъда коректна без да заблуждавам и давам празни обещания на жените с този проблем, ще разгледам посочения въпрос максималнооткровено. Притеснява ме думата „завинаги“, защото това е обещание, което никой не може да даде, когато говорим за пигментация. Неприятните петна се лекуват с няколко съвременни метода, могат да бъдат премахнати в серия от процедури, но никога не изчезват завинаги. Клетките на кожата,за съжаление, помнят всяко изгаряне и слънчева злоупотреба от най-невръстна възраст и  в зрелостта сигнализират за проявеното неблагоразумие.

Един от предпочитаните методи, който квалифицираните дерматолози прилагат за решаването на проблема с пигментните петна, са лазерните процедури. Тук е много важно да се подаде точната енергия и да се съобразят особеностите на пигмента и типа кожа за да не се стигне до двете крайности в едно изгаряне-бели петна или още по-силно потъмняване.Тогава последиците са тежки и при такъв тип промени, причинени от недобро познаване на работата с лазера, процесът е необратим. Точно затова винаги съм призовавала жените за разумно отношение към красотата и здравето и избор само и единствено на професионалисти в областта на дерматологичните интервенции.

Друго средство за борба с нежеланата пигментация са ензимните пилинги,които действат дълго време на процесите в меланоцитите(пигментните клетки) и прекрасно изравняват тена.Химичните пилинги също са добра опция, като целта при тях е да  разслоят кожата и я излющят по-активно от обикновено, като така избелващите фактори влизат по-дълбоко.

Не трябва да се пренебрегват и серумите с витамин С, както и многото специфична козметика насочена точно към този проблем. Съществуват и различни изсветляващи  мезотерапии, които могат да се използват целогодишно за задържане на ефекта и превенция.

Обикновено процесът на третиране е дълъг,обхваща активно няколко студени сезона и изисква доста упоритост и от двете страни. Индивидуалната програма предвижда процедурите да  се редуват и да се следи внимателно отговора на пигментната лезия,като в зависимост от това се избира съответния метод на въздействие.

Давам на пациентите си винаги няколко основни правила за предпазване от повторно появяване на петната – никога да не забравят фотозащитата, независимоот сезона; да не се излагат на слънце при прием на някои медикаменти или пък с нанесена декоративна козметика;да внимават с материала на слънчевите очила(металът екранира лъчите и води до пигментация);да не забравят шапката, както и ръкавиците,особено при шофиране.