Как да се справим с разширените вени?

Макар и на пръв поглед не толкова страшен, разширените вени могат да представляват сериозен проблем за много хора. Появата им е свързана с редица физически и естетични неудобства и е добре да се следи за тях, за да се предприемат правилните мерки за превенция и лечение навреме. Оказва се, че те са проблем на близо 40% от населението – предимно представителите на нежния пол.

Заболяването започва развитието си като козметичен дефект – лилава „мрежичка“, а в последствие се наслагват  умора, болка в краката и отоци около глезените – уголемени, препълнени с кръв съдове в подкожните тъкани на краката с лилаво-синкав оттенък. Това пък е в следствие от факта, че в тях навлиза деоксигенирана (бедна на кислород и богата на въглероден двуокис) кръв.

Силно обезпокоени , ние търсим отговора как да се справим с този козметичен и здравословен проблем от д-р Мариела Хитова:

Важно е да знаем не само как да лекуваме този проблем, но и какви са причините за появата му и каква може да бъде превенцията .

Най-често причината да се сдобием с неприятните разширени вени е възрастова, тъй като кръвоносните съдове в тялото губят от еластичността си с годините. Други често срещани фактори са бременност и наднормено тегло. Жените са повече  застрашени, особено ако са силно обездвижени. Затова, ако работата  изисква продължително стоене на едно място – било то прав или седнал, добре е често да се сменя позата и да има раздвижване за да се облекчи кръвообращението. Разбира се, наследствената предразположеност също не е за подценяване.

Добре е, че съвременната медицина предлага много и различни опции за справяне с този проблем.

Една от по-леките форми на лечение е чрез билки. Съществуват такива, които облекчават болката и подсилват стените на съдовете, като така спадат отока и напрежението в краката. Такива са жълт кантарион, лавандула, мента, розмарин, цветове от див кестен, пъпки от бреза, бял люляк, коприва и други. Прилагат се най-често под формата на компреси.

Друг метод  е носенето на медицински еластични чорапи. Те оказват непрекъснат натиск върху краката, като подпомагат мускулите и вените в изпомпването на кръвта в посока към сърцето. Силата на компресия, която чорапите упражняват, се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от тежестта на състоянието и размера на прасеца.

Към консервативното лечение спадат и лекарствата, които имат за цел да се профилактира появата на евентуална венозна тромбоза. Обичайните медикаменти, които се предписват, са детралекс, флебодия, ендотелон и др.

При липса обаче на достатъчно добър отговор към консервативното лечение, както и при по-тежките случаи, се налага прилагането на по-инвазивни процедури.

Такава е склеротерапията. Тази процедура е подходяща за малките и средни по размер разширени вени. В тях се инжектира специален разтвор, който „циментира“ стените на повредените съдове. Така те се изключват от кръвообращението, а потокът се насочва към по-здравите. Много е използван за неголяма площ на проблема. Друг подходящ метод е и третирането с NdYag лазер, който въздейства върху червения цвят на хемоглобина, води до коагулация и аблация на съдовете и постепенно – до тяхната деструкция.

Тези  методи имат следните предимства: безболезнени, без нараняване на целостта на кожата, бързи, не е необходима предварителна подготовка на пациента, без болничен престой, запазена трудоспособност , задоволителен козметичен резултат. Процедурата е съвсем проста, не се изисква упойка, а само след нея да се избягват сауните, стоенето дълго прав и масажите в рамките на три седмици. В областта на подбедриците, обаче, целта се постига по-трудно поради гравитационния натиск, който се упражнява върху тази част от тялото.

Друга манипулация, която работи успешно в борбата с разширените вени е ендоваскуларната лазерна аблация. При нея в разширената вена се въвежда тънка, гъвкава тръбичка (катетър), чийто връх се нагрява силно и под действие на радиочестотна топлина вената се свива и запечатва. Обикновено тази процедура се провежда при по-големите разширени вени.

Най-тежката и крайна процедура е флебектомия, където вените се премахват оперативно.

За съжаление, няма как напълно да предотвратим появата на варикозни вени, тъй като не всички фактори за появата зависят пряко от  действията и начина ни на живот. И все пак – има мерки, които могат да се вземат, за да се намали риска от развитие на този проблем.

Важно е да се следи и поддържа здравословно тегло. Освен основните принципи за здравословно хранене, хората, които страдат или са предразположени към развитието на разширени вени, е добре да включват в менюто си повече богати на фибри и антиоксиданти храни – пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, чиа, ленено семе. Антиоксидантите пък заздравяват вените, борят се с възпалението и като цяло подобряват функцията на кръвоносната система. Добре е да се ограничи приема на сол и солени храни, тъй като солта засилва водната задръжка в тялото. Това води до подуване и оказва допълнително налягане върху вените.

Редовната физическа активност и движението са от изключителна важност за подобряването на кръвообращението и превенция на проблема. За дамите от голямо значение са обувките и панталоните, които носят. Любимите високи токове и тесни дънки могат само да задълбочат проблема.

Съществува многообразие от лечебни методи за справяне с проблема. Съветвам обаче всеки един от тях да бъде предварително консултиран с компетентен лекар.

В клиника ЕвроДерма имам дълготраен и успешен опит в тази област по отношение на малките съдове (капилярите), които са под формата на паяковидна мрежа, като прилагам АЛМА лазерна аблация или склеротерапия, както и консервативни методи. В зависимост от възрастта на пациента, неговите хранителни и двигателни навици, степента на развитие на болестта и усложненията, се изготвя индивидуален лечебен план за постигане на възможно най-добрите резултати. Такава е моята практика и вярвам, че през годините съм помогнала на много хора с този проблем.