КАК ДА ВЪЗСТАНОВИМ КОЖАТА СЛЕД ЛЯТОТО И ДА Я ПОДГОТВИМ ЗА ЕСЕНТА

Кожата разпознава климатичните промени и реагира на тях, за да регулира нуждите си. По-хладният и по-сух въздух обикновено води до по-суха кожа поради ограничена влажност, затова трябва да използваме продукти, които поддържат влагата и защитават липидната бариера на кожата, за да намалят дразненето. За съжаление, сухата кожа не е единственият страничен ефект на студеното време, доста често се появяват лющене, сърбеж и зачервяване.

Есента е идеалното време да променим рутината си за грижа за кожата – преминаването към богати текстури и използването на повече хидратиращи продукти ще гарантира, че кожата ни е напълно хидратирана и защитена. Адаптирането на кожата ни през есенния сезон не е толкова сложно, колкото си мислим, приоритетът трябва да бъде поправянето на щетите, причинени от летните месеци, и подготовката на кожата ни за зимния сезон. А какви са те, нека да разберем по-долу в нашия разговор с д-р Мариела Хитова – съсобственик на клиника „Евродерма“.

B.N. Какви естетични и дерматологични процедури са подходящи за есента?

Д-р Мариела Хитова: Предполагам, всеки е наясно, че различните видове кожа имат различни изисквания и цялата поддръжка трябва да е съобразена с особеностите им. Общото, обаче,между тях е, че красивата и здрава кожа се нуждае от специална грижа през всеки сезон!

Освен за заличаване на негативното влияние на лятото, грижата  през есента е и подготовка за студените дни. А те са наистина дори повече безпощадни към откритите части с факторите студ, вятър и слънце! Стъпките, към които трябва задължително да се придържате, са три- регенериране, хидратиране и укрепване. 

И започваме задължително с диагностика на кожата на лицето с апарата Zemits, разбира се!

Краят на есента е подходящ период за активно лечение на акнето след привидното му подобрение през лятото. Затова, ако имате акнеична кожа, не чакайте, а посетете дерматолога си за прецизиране на грижите за лицето. Времето вече е подходящо за химическите пилинги, които се прилагат при акне, за изсветляване и освежаване. Добре обученият дерматолог може да направи програма за редуване на различни субстанции за по-добър ефект,  да ви предложи  лечение с прием на медикаменти според нарушенията в назначените изследвания, да обсъдите лазерни процедури за заличаване на белезите.

За хората със суха кожа преходът от лятото към по-студените дни е истинско предизвикателство. Хидратацията с подходящи кремове и серуми ще върне влагата и тонуса на кожата, но това не е достатъчно. Този процес може да се подпомогне и с подходящи хиалуронови мезотерапии, мезотерапии с полинуклеотиди и любимите колагенови терапии.

Сега е моментът да се справите и с пигментните петна!

Един от предпочитаните методи, който квалифицираните дерматолози прилагат за разрешаването му, са лазерните процедури. Понякога и само една е достатъчна – стига да сте попаднали на място, където наистина знаят как да работят с апарата! А има и идеална избелваща маска, след която тенът ви ще се избистри неузнаваемо!

Не забравяйте възможността  да премахнете и напуканите капиляри – обикновено една лазерна процедура е достатъчна – усещате леко парване, а после червената нишка е изчезнала!

Към всичко това, нека добавим и едно вечно правило, за което няма сезонност- фотозащита! Не пропускайте в сутрешната си рутина дълбоко хидратиращия си SPF крем през слънчевите студени дни – особено, когато сте на ски в планината или просто се разхождате на открито! 

Когато говорим за красота, не трябва да пренебрегваме и грижата за косата – има сезони, в които тя не е лъскава, силна и започва да пада по-усилено. Естественият процес на обновяване на косата има две паузи – есен и пролет. Косопадът през есента често е и резултат от щетите, които лятото нанася на косата. 

С метода на автоложните микроприсадки Rigenera и нискоенергийната лазерна терапия Kernel клиника ЕвроДерма предлага доказани световни иновации в лечението на косопад. Мезотерапиите с полинуклеотиди, екзозоми, колаген, филър за коса, мезотерапевтичните коктейли, богатата на тромбоцити плазма (PRP) също са признати процедури, които разрешават проблема сигурно и надеждно.

B.N. Има ли процедура във вашата клиника, чрез която може да поддържаме кожата на лицето свежа и хидратирана постоянно?

Д-р Мариела Хитова: Има две предпочитани от всички процедури, които са неболезнени, неинвазивни и изключително приятни като усещане и просто те карат да ги искаш още и още: това са безиглената апаратна  GUNA фореза с колаген и апарата Zemits  – насищаща кожата с кислород терапия в комбинация със студен лазер и серумна инфузия. Препоръчвам на всички да ги опитат и  се уверят сами.

B.N.Може ли да ни разкриете няколко тайни, с които да се грижим за външния си вид и в домашни условия? Какво бихте посъветвали нашите читатели при избора на правилната козметика?

Д-р Мариела Хитова: В този сезон да обърнат внимание на добрата ексфолиация след лятото, да сменят серума с по-плътен хидратиращ крем, да не пропускат антипигментните средства превантивно, да включат задължително ретиноидите във вечерната рутина и да не пренебрегват грижата за устните и ръцете

Да вметна и за храненето: нутриционистите съветват, че храната на масата трябва да е адекватна на сезона – затова препоръчвам да включите тикви, сладки картофи, късни домати, моркови – всички богати на бета-каротен, калий, калций, фолати и мед; на витамини С,В,Е; на антиоксиданти. Суперхраните стимулират имунитета, подобряват функцията на колагена и регенерацията на клетките.

B.N. Какви са вашите три основни препоръчителни съвета за задължителна грижа за есента?

Д-р Мариела Хитова: – почистване, хидратиране, превенция.

B.N. Вашето beauty послание към нашите читатели за есента е……

Д-р Мариела Хитова: Не разчитайте само на грижата у дома – посетете дерматолога си за скинчек и програма!

 

Снимки: Костадин Кръстев – KOKO