Косопадът, с който всеки се е сблъсквал в живота си е един от “костеливите орехи” в дерматологията –

“Косата разделя истината от лъжата.“

Съгласяваме се с метафоричния цитат на персийския поет Омар Хаям по няколко причини. Ако искаш да разбереш дали някой се храни добре, дали спортува достатъчно, боледува ли или е здрав, на колко години е и има ли добър ген, косата ще ти каже истината!

Признаваме, че красивата коса винаги е била най-добрата рамка за лицето ни и нейната здравина и гъстота са обект на нашите желания. Проблемите с нея са повод за размисъл и трескаво търсене на решение за страдащото ни самочувствие и загубената увереност.

Съвременните научни достижения и развиващата се дерматологична индустрия предлагат решения в различни посоки, защото всеки случай е индивидуален, а ролята на нашия дерматолог е повече от важна за да намери най-доброто решение за нас.

Разговорът с д-р Мариела Хитова ни дава отговорите, от които имаме нужда и вярата, че решение на проблема с косопада има, стига силата на съвременните иновации в сферата да са в ръцете на добър и опитен специалист.

 

S.B.: Какво представлява по своята същност косопада и трябва ли да се страхуваме винаги от него?

Д-р Мариела Хитова: Косопадът, с който всеки се е сблъсквал в живота си, е един от „костеливите орехи“ на дерматологията. Той е причина за много безпокойства, които не винаги са основателни. При всеки мъж или жена и най-невинният косопад понякога предизвиква притеснение за пълно оголване на главата, което за щастие, не се случва често.

Трябва да се знае, че гъстотата на косата при всеки един човек е зададена генетично, а растежът обикновено е около 1 см. за месец. Тя се определя от броя на космите, растящи на единица площ. Обикновено тази величина е в рамките на 250 – 300 косъма/см2. Гъстотата е различна и при различните цветове на косата. Например при русите коси техният брой е 120 хиляди, при тъмните – 100 хиляди, а при рижите – 80 хиляди. Не е възможно да се повлияе на предопределения ни брой, колкото и да ни се иска. Но може да се подобри състоянието и вида на косата, когато има някаква причина за това временно явление и сме потърсили навреме лекарска помощ.

Друг факт е, че нормално космите на косата се подновяват постоянно. Например при децата ежедневно опадват 50 – 80 броя, а при възрастните хора техният брой е 150 – 200 броя и това не трябва непременно да е драма.

 

S.B.: Какви са фазите на растеж на косата и кога е нормално да ни пада косата?

Д-р Мариела Хитова: Растежът на косата е цикличен и асинхронен процес. Здравата коса преминава три фази, превърнати в цикли: анаген, катаген и телоген.

През анагенната или растежната фаза, матриксните клетки на фоликула бързо се делят и обуславят растежа на космената луковица. Продължава между две и осем години.

В катагенната или преходната фаза деленето на косъм-образуващите клетки постепенно е към края си. Косменият фоликул се смалява на около една трета от предишната си дължина и мигрира към повърхността на скалпа. Катагенната фаза продължава от 2 до 3 седмици.

Косата попада в телогенната фаза или фазата на покой, активно или пасивно, като новата растяща коса, в нова анагенна фаза, избутва старата под въздействието на много фактори и сигнали. Телогенната фаза продължава два до четири месеца.

При хора със здрава коса 85% от космите са в анагенна, 1% в катагенна и 14% в телогенна фаза по всяко време.

S.B.: На какво се дължи косопада и какво го причинява най-често, когато говорим за по-сериозна загуба на коса?

Д-р Мариела Хитова: Опадването на косата може да се дължи  на редица заболявания на кожата (екто и ендопаразити, гъбички, други дерматози), нарушения в хормоналния баланс на половите и щитовидните хормони, дисбаланс в обмяната на веществата, а също и от неправилна поддръжка като активно затопляне и изсушаване при фризьор, често боядисване или поставяне на екстеншъни.

Други причини са  наследствените фактори (огледайте подробно родовете си и от двете страни).

Някои медикаменти също може да са причина за косопад. Такива са примерно –  роакутан, бета блокери, антидепресанти, онкологични препарати или такива за понижаване на холестерола. Някои заболявания като диабет или лупус, радиационни увреждания от лъчетерапия, непълноценно хранене (диети), сезонен косопад (обикновено през есента), косопад в първите 6 месеца след раждането, дефлувиум в периода на климактериума -това са едни от многото възможни причинители на косопада.

Стресът също е основен фактор, който често се пренебрегва, но играе голяма роля за здравината на косата ни.

S.B.: Кой е най-често срещания вид косопад при мъжете и при жените?

Д-р Мариела Хитова: Най-често се среща андрогенната алопеция. С напредването на възрастта в 95% от всички случаи при мъжете и жените разреждането на косата се дължи на генетични фактори. Поради свръх произвеждането на мъжки хормони (андрогени), притокът на кръв към космените фоликули е намален и в следствие на това косъмът вече не е толкова добре закрепен към скалпа.

Както мъжката, така и женската андрогенна алопеция, е най-честата болест в нашето общество. Смята се, че тя е засяга 80% от мъжете и около 42% от жените.

Двата пола споделят причините, които са предимно генетично унаследяване, хормонални причини и стареене на космения фоликул.

При мъжкият модел андрогенна алопеция се наблюдава намаляваща предна линия, главно с триъгълна форма, последвана от изтъняване в областта на темето и може да започне при всяка възраст.

Така нареченият женски модел се характеризира с дифузно изтъняване на централната част на скалпа и запазване на предната линия на косата.

S.B.: При кои случаи на косопад не трябва да губим надежда и в кои битката е загубена?

Д-р Мариела Хитова: Пълното опадане на косата е наистина сериозно, но много рядко заболяване.

Всички други видове косопад обикновено са преходни и възстановими, тъй като развитият космен фоликул е една регенеративна система, сама по себе си. Остават само страхът, неврозата и тежките депресии, които не са за пренебрегване. Те понякога утежняват допълнително състоянието и завъртат един порочен кръг, от който се излиза трудно и са необходими усилията и на двете страни, много воля и вяра.

Загубата на плътност на косата се нуждае от проследяване и продължителност на лечението. В този смисъл терапевтичните опции – лекарствени или природни продукти ,стимулиращи растежа на косата, постоянно се увеличават, а възстановяването на косата се е превърнало в една от основните цели на развиващите се терапии.

S.B.: Какви решения предлагате за лечението на проблема с гъстотата на косата и косопада в ЕвроДерма и кои са най-ефективни за Вас като специалист?

Д-р Мариела Хитова: Има различни схеми в подхода към проблема с гъстотата. Медицината в наши дни предлага все повече възможности за терапевтично поведение и превенция на загубата на коса. Най-важното, преди да направим своя избор, е да се изясни причината за разреждането на косата. Това може да стане само след консултация с дерматолог, който да установи точно проблема и намери адекватното лечение.

Препоръчвам  най-новия и модерен метод -комбинация между  Rigenera® и Sanakin, които съчетават силата на прогениторните мезенхимни клетки, цитокините(интерлевкини и растежни фактори) в тялото с Rigenera и в кръвта със Sanakin. Без изкуствени химични добавки това е една напълно нова регенеративна, автоложна клетъчна терапия. Клетъчната суспензия, получена по метода Rigenera®, е хетерогенна група от клетки в активната фаза на клетъчния цикъл, като в 1,2 ml разтвор се съдържат поне 70 000 стволови клетки. Изключително иновативен и безспорно работещ метод с впечатляващи резултати!

Друг метод, който харесвам за справяне с този проблем, е мезотерапията с различни стимулиращи и подхранващи растежа коктейли.

Съществува и лечение чрез филър за коса с хиалурон и биопептиди, както и PRP- автоложна тромбоцитна плазма с растежни фактори.

На пазара има и таблетки, възстановяваши растежа витамини и добавки, медикаменти с рецепта, лосиони и ампули за втриване и специални шампоани, но те са по-скоро допълващо лечение.

S.B.: Вашия личен съвет как да подпомогнем организма, така че да засилим растежа и заздравим косата си?

Д-р Мариела Хитова: Много е важно да се отнасяте внимателно към косата, да и осигурявате нужната протекция от УВ лъчите, препоръчително да откажете пушенето и да живеете здравословно съобразно нуждите на вашия организъм и общо състояние.