Лак и кремове не лекуват гъбичките по ноктите

Интервю в-к Монитор
Веса Георгиева ­
16.06.2011

Писмо

Нокътят на палеца ми леко пожълтя в края и започна да се цепи. Казаха ми да го мажа с йод, за да убия гъбичките, ако има такива. Без рецепта от аптеката купих един от широко рекламираните препарати. Мажа се втора седмица, но не виждам никакво подобрение. Възможно ли е лечението да не ми действа?

С. Р.,     Своге

Д-р Хитова, един от 10 души има гъбички по ноктите, но не търси помощ при специалист. Вероятно се срамува. На лоша хигиена ли се дължи болестта, или на зараза?

­ Много често хората се притесняват от това, че ноктите им изглеждат странно. Някои вероятно подозират, че причината за вида им е именно гъбична инфекция. Терминът звучи така, сякаш заболяването е заразно или се дължи на лоша хигиена. Това всъщност въобще не е така!

­ А как е?

­ Все още никой не знае как точно става заразяването с гъбички, въпреки че те са навсякъде около нас, както и по самите нас. Те са естествен „жител” на нашата кожа. Тъй като виреят на топли и влажни места, като например изпотените крака и гънките на тялото ни, хората трябва да избягват обществени басейни, прекия контакт с пода в банята и съблекалните помещения. Те са идеалната среда за развитието на гъбичките. Обикновено здравият нокът не е податлив на инфектиране.

­ Гъбичките са може би най-честото, упорито и неприятно заболяване на ноктите. В коя възраст се явяват?

­ Така е. Онихомикозата е причина за 75% от случаите на аномалии по ноктите. Това е най-честото заболяване, което се проявява по-често с напредване на възрастта. Деца боледуват изключително рядко.

­ Само ноктите на краката ли засяга?

­ Онихомикозата може да порази ноктите на ръцете и на краката. Може да порази всяка част на нокътната плочка ­ страничния и горния ръб или горната част на ноктите както на краката, така и на ръцете. Ако не се лекува, може да увреди целия нокът, който пада. Това заболяване е свързано със силна болка, възпаление и може в голяма степен да затрудни физическата активност. Определено влошава и качество на живот на болните. Пациентите често изпитват неудобство от вида на ноктите си, не могат да носят открити обувки и сандали, което е проблем през лятото.

­ Един и същи вид ли са гъбичките по ноктите на ръцете и краката?

­ Съществуват различни видове гъбички, които могат да засегнат ноктите. Заболяването започва с промяна в цвета на даден участък и постепенно петното се разпространява в посока към живеца. В резултат ноктите на краката стават изключително удебелени, крехки и ронливи, което е доста смущаваща и неприятна гледка.

­ Заразни ли са гъбичките?

­ Въпреки че гъбичките се прихващат от някъде, те не са силно заразни. Трудно могат да се предават от човек на човек И слава Богу, защото толкова много хора са засегнати от болестта в една или друга степен, че ако се предаваха лесно, това би било сериозен проблем.

­ Рекламират се толкова много препарати. Те помагат ли, или трябва сериозно лечение?

­ Важно е да се постави диагноза. Има 2 типа изследвания освен стандартния клиничен преглед ­ вземане на материал от нокътната плочка за микроскопия, чрез която се откриват нишките на гъбичките, или посяване на материала в специални хранителни среди за установяване на точния причинител на микозата.

­ А лечението?

­ Лечението на онихомикозата е сериозно изпитание, тъй като ноктите на краката растат много бавно и се изисква време за израстването на напълно здрав нокът. Терапията е комплексна и се определя от специалист дерматолог. Тя зависи от вида на причинителя, степента на засягане на ноктите, възрастта на пациента, както и от неговите заболявания. При по-млади и здрави хора може да се лекуват с локални антимикотични средства. По-възрастни, които обикновено имат и някои придружаващи заболявания, е по-добре да пият антимикотични медикаменти, които са строго съобразени с причинителя.

Кремовете, лаковете и останалите медикаменти с местно приложение обикновено са неефективни в борбата срещу гъбичните инфекции по ноктите. Това се дължи на факта, че ноктите са прекалено твърди от кератина и са една мъртва материя, за да могат лекарствените средства за директно приложение да проникнат в тях. Те може да са от полза при млади хора, и то на ноктите на ръцете, които не са сериозно засегнати от гъбичките.

­Едни и същи медикаменти ли се пият и кога се вижда резултатът?

­Лечението с медикаменти, които се пият, дава над 80% резултат. Той идва след около 9-12 месеца след началото на лечението, защото пълното израстване на един нокът на крака отнема точно толкова време. При ноктите на ръцете растежът е по-бърз – и ефектът идва за около 6 месеца. Дори когато терапията е успешна, съществува риск болестта да се върне. Постоянен имунитет не се създава. Медикаментите с доказана ефикасност в лечението на гъбичната инфекция по ноктите са много. Изкуството тук е да се прецизира причинителя и съответно на него да се предпише адекватното лечение. Това се извършва на няколко места в страната, като микологичната лаборатория в Центъра за кожно-венерически заболявания в София е с най-голям клиничен опит.