Лишеи по кожата - Какво да правим, когато обичайните кремове не дават резултат, съветва д-р Мариела Хитова

Когато кожата на детето е покрита със сухи участъци и лишеи, то става неспокойно. Някои от тях сърбят, и то се чеше непрекъснато, става раздразнително и неспокойно.
Нощният му сън се нарушава. Мазането с обичайните кремове не дава резултат, а може да влоши състоянието.

Лишеите по детската кожа най-често са проява на атопичен или себореен дерматит. И двете състояния са преходни и могат да отшумят, ако родителите се грижат правилно за детската кожа.
Бебешката кожа е доста несъвършена, тъй като липидният защитен слой се оформя едва към края на втората година.

През това време тя е уязвима за всякакъв вид външни въздействия-оцветители, влакна, температура, влажност, измивни препарати, вятър. Тя реагира на силни общи дразнители като вируси и бактерии и прекомерна употреба на някои храни и консерванти. 

Затова, особено през зимата, бебето не бива да се къпе продължително в топла вода и то всеки ден. Добре е да му се прави топла бърза баня през ден, а кожата след това да се хидратира обично с емолиенти (XeracalmAD, Lipikar),олио за баня (Ducray, Mustela) и някои специфични кремове, насочени точно към лишеите,които не съдържат кортикостероид (Dexem).

Кортикостероидният крем (Elocom) има своето място в терапията, ако е предписан от дерматолог той не вреди, а напротив – помага.
Никоя майка не може да стои и равнодушно да наблюдава раздразненото си дете, което се чеше и върти неспокойно, нали? Ако тя не може да се справи с обичайните методи, е добре да потърси помощ от опитен дерматолог. Понякога леките, слабопотентни кортикостероидни кремове, които се мажат един път на ден, могат да решат проблема и то само за броени дни.

ИЗТОЧНИК