Припичането на плажа лекува екзема и псориазис, но събужда херпеса - статия във вестник Монитор

Слънцето е мощно лекарство за много състояния и болести – то повишава синтеза на вит. D, събужда половите хормони, тонизира, зарежда ни със сили и енергия. Помага за по-бързото заздравяване на някои рани и възпаления. Благотворно е за кожни заболявания като екзема, псориазис и витилиго, но силно влошава други, като например розацея и някои дерматози.

Под лъчите пигментните петна стават по-изразени и контрастни. И не на последно място продължителното и неразумно припичане носи риск от най-опасния рак на кожата – меланома. И дори да не се стигне до страшни диагнози, то влошава и клетъчния имунитет, обезсилва ваксините и събужда някои дремещи в организма вируси, като този на херпеса например.

За ползата от слънцето, което може да замести лекарствата, както и за негативния му ефект при някои дерматологични болести разказва управителят на Центъра за кожно-венерически заболявания в София  д-р Мариела Хитова.

„Ултравиолетовите лъчи помагат за синтезиране на витамин D в кожата. Затова слънчевата светлина – не директната, разбира се, е много полезна за новородените с жълтеница. Тя помага за бързото извеждане от организма на билирубина, който придава на кожата  жълтеникав оттенък.

Заради „събудения” синтез на вит. D слънцето е лечебно за някои заболявания, свързани с дефицит на този витамин, например сърдечносъдовите – артериална хипертония, болести на опорно-двигателната система – остеопороза, мускулна слабост, инфекции, автоимунни и злокачествени заболявания.

Наскоро учените от Калифорния откриха, че UV лъчите намаляват риска от рак на простатата.

Според техни наблюдения заболяването се среща два пъти по-рядко при хора, които са били изложени на слънце не по-малко от 20 часа седмично. Известно е още, че слънцето намалява и кожния сърбеж при болни с бъбречна недостатъчност”, обяснява д-р Хитова.

За една голяма група заболявания на кожата слънцето е лекарство.

В много случаи псориазисът се повлиява изключително благоприятно, особено комбинацията на слънце и морска вода.

Морелечението е български патент

„Климато- и таласотерапията съчетават благотворното въздействие на ултравиолетовите лъчи, атмосферното налягане и на морската вода. Този тип допълнителна терапия се препоръчва при псориазис, парапсориазис, атопичен дерматит и лихеноидни дерматози. При тях петната по кожата намаляват по размер и люспите изчезват. По-късно кожата става гладка и не сърби. Състоянието се подобрява, а ремисията през зимата е по-дълготрайна”, разказва д-р Хитова.

Лъчите подобряват екземите и витилигото. Установено е, че слънчевите бани са полезни при разноцветeн лишей. Ако той е лекуван правилно, слънцето решава козметичния проблем с различно оцветените петна по кожата. Така светлите могат вече да пигментират и тенът да се изравни”, обяснява дерматоложката.  Акнето, макар и за кратко, също се влияе добре от слънцето. Лъчите имат бактерициден ефект. Те успокояват възпалението и леко задебеляват кожата. Така „маскират” пъпките, но през есента младежките пъпки избуяват с нова сила.

Слънцето обаче има и обратна страна

Някои заболявания се влошават. Без особени последици, но крайно неприятни са слънчевите алергии, които са чести още при първото разсъбличане.

„Хората я наричат „слънчева алергия”, но това не е медицински термин. Той обаче се използва често за различни състояния, при които след излагане на слънце кожата се зачервява, раздразва и възпалява. В дерматологията са познати редица заболявания, причинени от слънцето и възприемани като слънчева алергия или фотосенсибилизация. Най-често срещаните са полиморфна слънчева ерупция, фототоксичен дерматит, фотоалергичен дерматит, слънчева уртикария. Хората, склонни към слънчева алергия, получават обриви при най-малкото излагане на слънчева светлина. Понякога

пъпките са факт само за 3 минути под лъчите

Местата, които са били изложени на слънце, се зачервяват. Кожата пари, сърби и се покрива с различни обриви. Затова те трябва да се показват под лъчите постепенно и да вземат повече предпазни мерки – специфични кремове с висок фактор на защита в комбинация с антихистаминов препарат, съветва д-р Хитова. Слънцето влошава и така наречените фотодерматози. ”В тази огромна група са включени няколко основни категории: фототравматични, както и генетични и метаболитни фотодерматози – порфирия, пелагра, пелагроид и др. Тук влизат и фототоксични и фотоалергични с участието на сенсибилизиращи субстаниции и заболявания – лупус еритематозус, дерматомиозит, херпес симплекс, пемфигус, албинизъм”, изброява д-р Хитова. Други заболявания на кожата, които не обичат слънцето, са розацея, себорея и кожен лупус еритематодес. При тях червенината се засилва, пъпките се увеличават. Заедно с това се явява допълнителен дискомфорт като парене и сърбеж.

Слънцето засилва и подчертава пигментните петна  

„Повечето пигментации се увеличават по сила и размер, защото слънчевите лъчи активират меланина. В резултат на това по цялото ни тяло могат да се появят неравни петна, които се превръщат в козметичен проблем. Лъчите, макар и в по-далечна перспектива, са причина и за появата на нови бенки и хейлити, както и на предракови състояния и рак на кожата”, допълва д-р Хитова и навлиза в подробности, като обяснява механизма на това действие. „Интензивните слънчеви лъчи намаляват клетъчния имунитет, като увеличават риска от инфекции. Те намаляват действието на различните ваксини и активизират “спящите” в тялото вируси. Затова лятото е сезонът, в който се активира херпес симплексът, особено след слънчево изгаряне, предупреждава специалистката.
45 на сто от лъчите са вредни

 Д-р Мариела Хитова преглежда съмнителна бенка на врата на младо момиче.
45 на сто от спектъра на слънчевата светлина се падат на ултравиолетовите лъчи с негативен ефект. Медицинското обяснение на факта е, че те директно поглъщат клетъчните хромофори и формират свободни радикали, които увреждат сърцевината на всяка клетка.

Известно е, че свободните радикали са главният виновник за клетъчното стареене. Те ускоряват предраковите и раковите състояния, като увреждат индиректно ДНК и протеините в клетките, обяснява д-р Мариела Хитова. Ултравиолетовите лъчи предизвикват зачервяване и пигментиране, но при хронично облъчване кожата изтънява, загубва тургура и еластичността си, появяват се разширени капиляри и пигментни петна, които са в основата на така наречения процес на фотостареене. Заедно с това UV лъчите са в основата на имуносупресията и различните видове рак на кожата – базоцелуларен, спиноцелуларен, карциноми и малигнен меланом.

Озонът, облаците и замърсяването на въздуха частично поглъщат радиацията, излъчвана от слънцето. Различните части от слънчевия спектър достигат Земята по различни начини: някои директно, други индиректно, след като се разсейват в слоевете земна атмосфера. Това зависи от дължината на вълните на лъчите: колкото по-малка е дължината на вълните, толкова по-голямо е разсейването. За щастие най-вредните – ултравиолетовите C лъчи, никога не достигат до повърхността на земята. Най-много вредят на кожата невидимите A и B лъчи, обяснява д-р Хитова. A-лъчите проникват през съединителната тъкан и са основната причина за хронични леки увреждания на кожата, както и за преждевременното й  стареене. Освен това те са отговорни за формирането на свободни радикали и фототоксини, както и за фототоксични и фотоалергични реакции. B-лъчите пък проникват в най-дълбоките клетъчни слоеве на епидермиса и са основна причина за слънчево изгаряне, ДНК увреждане и развитие на рак на кожата. Единствено топлите инфрачервени лъчи и лъчите от видимия спектър не са вредни за нас.