Прочетете внимателно съветите за поддръжка на ръцете – те са един от първите акценти при всяка среща!

Издайническите белези на остаряването не са само сивата коса и бръчките около очите. Нищо не разкрива възрастта така безпощадно, както ръцете – когато защипете гънка,тя вече не се връща бързо обратно.  Това най-добре знаят актриси и певици, които не само полагат изключителни грижи за тази деликатна зона, но и опитват да прикрият издайническите белези на възрастта.Мадона почти винаги носи ръкавици без пръсти,позовавайки се на опита на Джоан Ривърс.”Повярвайте ми, вие може да скриете много неща по вас, но ръцете винаги ви издават”, казва певицата.Кожата на гърба на ръцете е много тънка и податлива на външни въздействия. Затова лесно изсъхна, набръчква се, покрива се с тъмни петна, а вените изпъкват и стават видими. В тази зона кожата започва да старее най-рано – около 20 г., макар че първите видими знаци се появяват около 30-40 година. Процесът може да се забави, да се вземат мерки преди щетите да станат видими.

Какво можете да направите, съветва ДЕРМАТОЛОГЪТ Д-р Мариела Хитова:

ИНВЕСТИРАЙТЕ В РЪКАВИЦИ Миенето на съдове може да ви разтоварва психически, но натоварва ръцете ви. Почистващите продукти са с алкално съдържание. Химикалите, които отстраняват мръсотия, мазнина и кой знае какво още от вашите съдове, са враг на ръцете, каквото и да обещават рекламите. Те премахват естественото им омазняване  и ги правят податливи на увреждания. Затова, инвестирайте в ръкавици.  А когато нямате, намалете ограничете горещата вода и количеството на препаратите.

ИЗБЕРЕТЕ МЕК САПУН Течните сапуни за ръце съдържат вещества, които често възпаляват   кожата. Ако вашият сапун е твърде силен, сменете го с такъв с меки съставки. Без, разбира се заради раздразнението да се отказвате от миенето на ръцете. Дезинфектантите премахват вредните микроорганизми от дланите и по този начин предпазват други части от тялото и лицето от инфекция. И винаги подсушавайте добре ръцете си след измиване – в противен случай по тях могат да се развият гъбички.

ПАЗЕТЕ ГИ ОТ СЛЪНЦЕТО Слънчевото увреждане може да причини набръчкване или пигментация. Слагайте фотопротектор с фактор поне 30, и то не само когато сте на плажа, но и за ежедневна протекция. Слънчевото въздействие е налице 365 дни в годината, дори през студените месеци. Излагате се на риск всеки път, когато излезете навън без защита срещу лъчите.  Винаги планирайте -слагайте ръкавици,когато работите в градината или играете голф. Помнете,че когато шофирате, слънцето прониква през стъклото и също уврежда кожата. Когато правите т.нар.”печен маникюр”- винаги слагайте фотозащита на ръцете си преди да ги поставите в апарата с УВ лампа.

ОВЛАЖНЯВАЙТЕ Пътят към преждевременното остаряване минава през сухата кожа. На ръцете – повече от друго място. Без подходяща протекция от слънцето и дразнещи силни препарати, ръцете стават сухи, напукани и преждевременно състарени. Овлажняването възстановява кожната бариера. Много е важно да се избере и подходящата хидратация. За препоръчване е избор на емолиент със серамиди и растежни фактори- те са като един горещ тай масаж за вашите ръце. Прилагайте когато и колкото е необходимо,по всяко време на деня. Ако сте предразположени към кожни заболявания, ограничете временно миенето и използвайте санитарните гелове.

ЗАПИШЕТЕ ЧАС ПРИ ДЕРМАТОЛОГ Не всяко кожно състояние може да бъде самодиагностицирано или излекувано с мъдростта на интернет или случайни продукти от аптеката. Ако,след като няколко седмици сте спазвали тези съвети, а вашите ръце не са меки и нежни, е време е да се срещнете с дерматолога си. Той ще  може да определи дали страдате от някакво по-особено състояние като екзема, атопичен дерматит или псориазис .Той също така ще може да ви даде практични съвети.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОЦЕДУРИ Загубата на обем води до ясно очертаване на вени и сухожилия,но може лесно да бъде заличена с хиалуронови филъри, които заместват подкожната мазнина. Лазерите също помагат  за справяне с тънката кожа и кафевите петна. Не трябва да се пренебрегват и пилингите, както и мезотерапията. Възможностите за въздействие са много и решението е ваше дали ще се възползвате. Препоръчвам ви да се доверите на дерматолога си и да не пренебрегвате тази елегантна част от външния си вид.

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА СТУДЕНИЯ СЕЗОН Ръкавиците без пръсти не само топлят. Студеното време и бръснещият вятър нарушават мастната продукция на кожата на ръцете. Когато ръцете губят мазнини,които осигуряват естествената хидратираща протекция, кожата може да стане много суха, възпалена и напукана. Затова винаги ги покривайте! Също така помнете,че през студените месеци кожата на ръцете ви е изложена на риск не само отвън. Топлият въздух от климатиците  има изсушаващ ефект. Нанасяйте редовно емолиенти и ако е нужно, инвестирайте в овлажнител на въздуха.