Сами пишем цената на етикета си

Д-р Мариела Хитова е от онези фини, елегантни и чисти хора, които те завладяват още в първия миг и имаш усещането, че се познавате от много отдавна. Когато се срещаме с нея за първи път, денят е мрачен и дъждовен, и като че ли никак не подхожда да се правят фотосесии. Но се случва нещо, за което сме си мечтали – да направим снимки под дъжда. Само че, коя е тази дама, която ще се съгласи на такова приключение, освен ако не е професионален манекен?

Д-р Хитова обаче не е, но влиза в ролята на мига с цялото си естествено очарование, впечатляваща дисциплина и кооперативност, без дори за миг да протестира срещу студа и водата, която се излива отгоре. И си обясняваме защо е изключителен професионалист и един от най-уважаваните дерматолози у нас. Докато дъждът ни акомпанира по предното стъкло и покрива, в уюта на електрическия ID.4 разговаряме за естетиката на живота. Ето какво ни споделя тя.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Философия на житейската скорост

В различните житейски етапи скоростта ми е била различна, но напоследък, като че ли все повече e автоматична. Препятствията и отклоненията са регулирани, а рутината при шофирането е в ход. Но, разбира се, при изкачване винаги е по-вълнуващо да дадеш газ на ръчна и да усетиш отново предизвикателството на пътя нагоре, да се надпреварваш със себе си и машината и да усещаш, че държиш контрола. Все повече високата скорост ми е присъща, защото съм нетърпелива да достигна целта по-бързо. Мислех, че тази черта от характера съм я овладяла, но май все още си чака момента.

Фалшивата красота винаги се вижда

Истинската красота на жената е в излъчването, което кара хората да те погледнат отново, без да могат да определят защо и да се почувстват добри. И определено е различна като визуализация – гледните точки са безброй и всеки има истината на своята. Напоследък е тренд да се правят корекции, да се ходи на процедури стана рутина. Няма лошо в това, разбира се, стига да не се обърква елегантността с гротеската, индивидуалността с масовата култура. За едно чисто, свежо и със стил поддържано лице, малкият дефект е предимство, а не недостатък.

Много често обаче абсолютно застиналата съвършена визия привлича вниманието и в същото време звучи фалшиво. Акцентира върху себе си и ни кара да мислим какво крие, какво е струвала и дори има обратен ефект. Иначе годините са си години, не можем да се борим срещу тях и дай Боже, да стигнем добро число.

Никой не е по-велик от природата

Жените у нас са както навсякъде другаде. Всеки ден се срещам с различни типажи – несигурни, агресивни, възпитани, потиснати, самоуверени, изискващи, можещи, търсещи… Всичко обаче зависи от самооценката и понякога тя трябва само да се смени, за да бъде животът по-пълноценен и удовлетворяващ. Но наистина силните и независими жени са все повече около нас. Факт е, че мъжете все още трудно приемат какъвто и да е превес на жените, но започват да се адаптират, защото процесът върви стремително, въпреки тяхната съпротива.

В България жените заемат доста от високите постове и се справят умело и дипломатично с управленческата роля на мениджъри и собственици на бизнеси. Разбира се, тук изкуството е да се съхрани чарът на женското начало, независимо от успеха на работохолизма. Все пак, никой не е по-велик от природата, нали?

Семейството е вселената ми

В живота е много важно да си умен и да прецениш баланса и компромиса в името на професионалната кариера и семейството – кога и в коя посока да погледнеш. Трябва да уважаваш партньора си и да изискваш съответност. Затова казвам, че мъжът е другото „аз“, ако е правилният. И е много важно да помниш, че животът е само твой и единствено ти го живееш.

Автомобилът е независимост

Не си представям живота без автомобил – той ми дава независимост. Аз обичам да мога да се справям сама с повечето проблеми и да не съм ограничена от обстоятелства. Шофирам от безумно много години и то с огромно удоволствие. Обичайно се качвам и тръгвам по задачи из града. Но ако трябва да потегля в този момент към някоя по-далечна посока… Честно казано – не знам накъде. Може би ще е нещо безцелно и скоростно – сигурно ви звучи ужасно, но подрежда мислите. Накрая обаче ще стигна до някое уютно място с обичаните ми хора. И няма значение дали мъж или жена е зад волана. Шофьорите генерално са добри и лоши. Или имаш усета за автомобила или не.

Мариела Хитова обожава да шофира и обича да открива новите модели, затова избираме да я предизвикаме с големия 100% електрически SUV – Volkswagen ID.4, който с появата си грабна титлата „Световен автомобил на годината” 2021.

Мощните му пропорции, футуристичното излъчване, изчистения стил с плавни линии и форми са вдъхновени от природата. В електрическото му сърце се вихрят 204 к.с. и с един заряд може да измине малко над 500 км. Супер, нали? Новата му архитектура създава изключително просторен интериор, подчинен на модния минимализъм, в който всичко е събрано в 12-инчовия сензорен екран с гласовото управление с естествени фрази и интернет свързаност.

Интервю: https://www.tbmagazine.net/d-r-mariela-khitova-zad-volana-na-volkswagen-id4