Стерилната козметика. Интервю с Д-р Хитова на лаборатории Авен

Здравейте Д-р Хитова, напоследък все повече популярност набира стерилната козметика. Разкажете ни накратко за нея?

Продуктите от семейството на стерилната козметика се разграничават от конвенционалната по три задължителни условия: състав, специфична опаковка и производствен цикъл- за да има претенции за стерилност една козметика трябва да отговаря и на трите условия. Стерилната козметика се отличава с минимален брой съставки, като са подбрани само такива, които имат висока толерантност към кожата и не биха предизвикали нежелано събитие за потребителите, дори с най-чувствителна кожа. Освен минималния брой съставки, стерилната козметика не съдържа в себе си и консервант. Консервантите се добавят в козметичните формули за да удължат техния живот и да предотвратят развитието на микроорганизми, т.е. замърсяването на продукта. На практика те не носят полза за пациентите. Всичко това ,разбира се ,е възможно благодарение на специалната технология на опаковане, така наречената “D.E.F.I.” система. “D.E.F.I.” – Изключителна Технолгия за Непокътната Формула е патентована система за херметично запечатване, която позволява употребата на 0% консерванти и защитава продукта стерилен без опасност от външно замърсяване през целия период на употреба. Целият производствен цикъл на продуктите протича в абсолютно стерилна среда.

На доста опаковки на козметични продукти се забелязва обозначение, че са без консервант.Те също ли са стерилна козметика?

Много продукти използват в състава си ингредиенти, които не са “листвани” от регулацията като консервант, но имат такова действие. Това са алкохолите, етеричните масла, които също са потенциални алергени и биха могли да доведат до повишена чувствителност и дори раздразнение. В действителност, ако формулата не е стерилна, тя изисква консервант.

Какъв е срокът на годност след отваряне на стерилната козметика?

Това е другият голям плюс от потребителска гледна точка. Когато се отвори опаковката, пациентът не се съобразява с това дали е отворена преди 6, 9 или 12 месеца. Особеностите на опаковката на стерилната козметика позволяват на продуктите да не се обозначава срок на годност след отваряне и продуктът да се използва толкова дълго, колкото е необходимо.

За кого е подходяща стерилната козметика?

Заради високия си профил на безопасност стерилната козметика е подходяща за всеки тип чувствителна кожа. Пациенти, които страдат от атопичен дерматит, кърмачета, потребители, които държат на „изчистените“ козметични продукти. Пациентите, за които е абсолютно необходима, са тези с алергична, нетолерантна кожа: общо взето тези, които определят кожата си като много чувствителна. Не случайно стерилната козметика е средство на първи избор в нашите препоръки; тя може да бъде използвана перманентно при пациентите в риск от гореизброените състояния, както и да бъде съчетана с медикамент при кожните алергии.

Каква е ползата от СТЕРИЛНАТА КОЗМЕТИКА за пациентите с атопичен дерматит?

Първо, няма риск от замърсяване на продукта поради факта, че стерилната козметика представлява херметически затворена система, практически стерилна през целия период на употреба, без никакъв консервант. На второ място, намалява риска  от сенсибилизация. Сенсибилизация е срещата с потенциален алерген, каквито могат да бъдат много традиционни субстанции. Стерилната козметика съдържа само най-необходимите за кожата съставки, без аромати и потенциални алергени.

А какво ще кажете за децата?Често ли се срещат при тях състояния, свързани с раздразнение и дискомфорт, можем ли да изберем за тях СТЕРИЛНА КОЗМЕТИКА?

При децата често срещан е атопичният дерматит. Той се характеризира с хронична изява, наличие на сърбеж и възпаление, с редуване фази на обостряне и фази на затихване. Като всяко хронично заболяване, да се полагат грижи при атопичния дерматит е изтощително и обезсърчаващо. Изборът на продукти е труден и често е проба-грешка, а пазарът е залят с емолиенти. Затова ние, дерматолозите, се доверяваме на СТЕРИЛНАТА КОЗМЕТИКА и при атопичен дерматит също.

Споменахте емолиент- защо се прилага емолиент при атопичен дерматит?

В традиционната дерматологична практика емолиентите са основата на третиращата схема при атопичен дерматит и поддържаща грижа, която има за цел да удължи периода на ремисия и да разреди периодите на обостряне. Според последните  Насоки за лечение на атопична екзема- обновения консенсус за лечение на атопична екзема – JEADV 2018 г.,  са посочени конкретни рискови ингредиенти, които следва да се избягват за влагане в емолиенти за третиране на атопична екзема. Препоръчва се нова категория емолиенти с активно действие, наречени Емолиент ПЛЮС. В тази категория попада Стерилната Козметика.

Как най-правилно да използваме емолиентите?

Емолиентите трябва да се нанасят често, поне 2 пъти дневно. Има интересни разработени техники за това как да приучим децата на този подход. Ние провеждаме Терапевтични обучения за деца с атопичен дерматит и вярваме, че помагаме на тях и родителите им да се научат да контролират състоянието си.

За финал разкажете повече за тази инициатива?

Инициативата е насочена към пациенти и родители на деца, страдащи от атопичен дерматит. По време на тези срещи специалист разяснява повече подробности, свързани с атопичния дерматит, дава съвети и добри практики за по-лесно справяне в ежедневието. Клиника ЕвроДерма е един от центровете, в които родители и деца могат да получат насоки, да поговорят със специалист и зададат всички въпроси, които ги интересуват.

Благодаря, д-р Хитова, за изчерпателната информация!

И аз благодаря!