Всичко което не знаете за акнето

Не знаем много неща за акнето, но това, което знаем със сигурност, е че то е неприятно, упорито и влияе на самочувствието ни.

За останалото разбираме от известния специалист д-р Мариела Хитова. Като опитен дерматолог, борбата с него за нея е мисия, а с добрите резултати, които постига ежедневно дарява усмивки и доказва, че когато сме в правилните ръце няма невъзможни неща. Успяла е да помогне на стотици пациенти от цяла България и да върне нормалния и пълноценен живот на хора от всякакви възрасти страдащи от най-често срещания кожен проблем – акнето.

Какво го причинява, как да го лекуваме и какви са митовете около него, четете в следващите редове:

S.B.: Кои са  типовете акне, за които не знаем, освен обичайното “тийнейджърско“?

Д-р Хитова: Има няколко особени  форми на проявление на акничната кожа.

Първият е така нареченото акне Майорка.

Среща се най-често при жени на възраст от 25 до 40 години с история за акне в пубертета. Появява се след излагане на ултравиолетово лъчение и вероятно се причинява от реакцията на свободните радикали (образувани при излагането на слънце) с емулгаторите в козметичните и слънцезащитните продукти. Най-често засегнатите зони са вътрешната страна на ръцете, гърдите и по-рядко – лицето. Може да включва надигнат обрив, зачервяване на кожата, мехури или пустули и почти винаги е придружено от силно дразнене. Често остават пигментации.

Друг вид е козметично акне (акне от грим).

Появява се, когато кожата реагира на комедоногенните вещества в някои козметични продукти. Тези вещества запушват мастните жлези и предизвикват акне – множество малки пъпчици по кожата, които я правят груба на допир, но с леко или без видимо възпаление. Симптомите обикновено отминават, когато спрете да употребявате продукта.

Акне конглобата е тежка рядка форма на акне.

Тя се появява  най-често по време на пубертета, макар че е възможно това да се случи и на по-късен етап от живота. Пъпките често са гнойни, групирани и образуват големи и болезнени  кисти със значителен риск от образуване на белези и проблеми с пигментацията.

“Допинг (гладиаторско) акне” е друг вид, който най-често се среща при бодибилдъри и щангисти. Причинено е от свръхупотребата на стероиди и засяга предимно мъже, главно по лицето (челото, носа и бузите) и гърба.

S.B.: Кои са факторите, които влияят и предизвикват появата на акнеичната кожа?

Д-р Хитова: Дефинирането на проблема е основна стъпка към лечението на акне. Освен при младежи, акнето е често срещан проблем и при възрастни. Основните причини са хормонални колебания, стрес, наследственост и неправилни продукти за грижа за кожата. Ето как тези фактори влияят на организма и предизвикват възпаления:

Хормонални колебания. Общо акнето се причинява от хормонални промени в организма и обикновено се появява в тийнейджърските години. Акнето се дължи пряко на повишаването на нивата на андрогенния хормон. Изследването на хормоните е първа стъпка при лечението на акне.

Стрес. Доказано е, че стресът е причина за акнето при възрастните. Когато нивата на стрес постоянно се повишават, надбъбречните жлези сигнализират за производството на мъжкия хормон – андроген, който кара мастните жлези да отделят повече себум. Тъй като този излишък на себум се натрупва, е по-вероятно да се развие акнеично възпаление. А понеже жените произвеждат по-голям процент андрогени в надбъбречната жлеза, отколкото мъжете, стресът по-често засяга възпаленията на акне при жените

Наследственост. Много хора са генетично предразположени да развият акне. Гените играят роля по няколко начина: първо, те допринасят за чувствителността на кожата. Тези пациенти, които са генетично предразположени към акне, също проявяват и по-силни възпалителни реакции към кожни дразнители и бактерии в сравнение с тези, които нямат наследствени данни за проблеми с акнето.

Неправилни продукти за грижа за кожата. В някои случаи продуктите за поддръжка на кожата могат да допринесат за неговото развитие.

S.B.: Какви са методите за лечение на различните видове акне?

Д-р Хитова: Акнето е заболяване, което може да продължи и над 5 години. Лечението изисква постоянство и търпение от пациентите и се провежда задължително от дерматолог.

Най-разпространено е локалното лечение на акне, т.е. прилагане на различни лосиони, кремове, гелове, сапуни. Често се изписват антибиотични препарати, бензоил пероксид, ретиноиди, салицилова киселина, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и др. Те подпомагат отпушването на порите, унищожават бактерията, действат противовъзпалително и антисеборейно. При комбиниране на различни медикаменти може едновременно да се атакуват различни механизми на възникване на акнето. Това гарантира и по-дълготраен ефект.

Системна терапия с лекарства за лечение на акне като антибиотици, контрацептиви или ретиноиди се налага при случаи на средно тежко и тежко протичащо акне, както и при липса на достатъчен ефект от локалната терапия.

През последните години към терапията за лечение на акне активно се включват химични пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

Видът химичен пилинг се определя според проблема като има специфични киселини и комбинации за различните видове. Подходящ за лечение на акне е салициловият пилинг. Той е повърхностен пилинг с минимално време на възстановяване. Подновява кожата като премахва мъртвите клетки от повърхността ѝ и стимулира метаболизма на клетките отдолу.

Лечение на акне с микронидлинг е друг метод решаващ този проблем. В борбата с акнето и белезите се включва иновативната Радиочестотна микронидлинг терапия Venus Viva. Принципът на работа е доставяне в дълбочина на радиочестота чрез пинове титаниеви микроигли като по този начин се предизвикват оздравителни процеси и производството на колаген, което заличава белезите и в същото време свива разширените пори. Броят на процедурите се определя според състоянието на кожата. След терапията се получава леко зачервяване, което отшумява в рамките на няколко часа. Предимството при лечение на акне с микронидлинг терапия е, че не налага оздравителен престой.

Друг съвременен метод за лечение на леки до средно-тежки форми на акне е самостоятелното прилагане на LED светлина. Синята светлина притежава силно антибактериално действие. LED терапията може да бъде основен метод на лечение на акне, а при необходимост в комбинация с друго такова. Процедурата не крие никакви рискове и е напълно безболезнена. Необходими са 8 до 10 процедури, 2 пъти седмично.

Лазерите при лечение на акне също са много ефективни. Най-често при се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. IPL лечението на акне е предназначено за хора с леки до умерени случаи на възпалено акне. Светлината прониква през слоевете на кожата, като спомага убиването на акне бактериите и намалява възпалението и излишния себум, което характеризира акнето. В същото време се третира зачервяването и пигментацията.

S.B.: Как влияе храненето на здравето на кожата ни?

Д-р Хитова: Освен чисто медицинските форми на лечение на акне, в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата, като едно нещо е сигурно: различни храни повишават кръвната захар и това кара тялото да произвежда хормона инсулин. А като имате излишък от инсулин, жлезите ви произвеждат повече секрет, което увеличава риска от акне. Такива храни са пастата, бял ориз, бял хляб, захар. Шоколадът, до скоро смятан за причинител на акничната кожа, може да се консумира особено в черния му вариант. Т.нар. “западна диета“ обаче е крайно неподходяща за акнето: миризливи сирена, пържено, полуфабрикати и т.нар. junk food. Те водят до драстично увеличаване на оплакванията.

Полезните храни при проблеми с кожата от този вид са пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове, зеленчуци, необработен кафяв ориз, киноа, сьомга, скумрия, ядки и тиква.

Разбира се, всеки е различен и една храна може да действа по различен начин ако се предозира. Затова диетата трябва да се прави под контрола на личния ви дерматолог, който да вземе предвид всички специфични за вашия организъм фактори като алергии и д.р.

Спазвайки определен диетичен режим вие няма да излекувате акнето, но чувствително ще подобрите състоянието на кожата си.

S.B.: Какво трябва да променим в начина си на живот за да се радваме на красива и здрава кожа без акне?

Д-р Хитова:  На първо място спете повече. Според проучвания върху съня, психологичният стрес се увеличава със 145% за всekи час сън, който губите през нощта. Страсът от своя страна се отразява върху кожата ни веднага и благоприятства появата на акне.

Правете упражнения. Упражненията отстраняват стреса и подобряват кръвната циркулация, което изпраща повече кислород към клетките и подобрява храненето им. Но помнете, че потта може да влоши акнето заради иритацията. Затова винаги вземайте душ с мек препарат след тренировка.

Пийте вода. Това ще подпомогне лесното изхвърляне на вътрешните токсини. Само след  две чаши вода, вие подобрявате кръвния поток в кожата.

Кажете ДА на фотопротекцията. Защитавайте кожата си със слънцезащитни продукти, защото може да ви се струва, че след ден-два на слънце кожата ви изглежда по-добре, но възпалението след изгарянето и черните точки са последиците от прекомерното изгаряне. Още по-неприятното е, че увеличавате и риска от кожен рак. Винаги внимателно четете състава и търсете леки ингредиенти – авобензон, оксибензон, цинков окис или специализираните серии за акне.

Почиствайте кожата си два пъти дневно. Лицето има мастни жлези, два пъти повече от останалата част на тялото. Ако не почистите мръсотията на деня – макияж, прах, смог, пот, вие ще оставите порите си запушени и ще се появят черни точки и пъпки.

Дезинфекцирайте телефона си. Няколко проучвания показват, че телефоните са развъдник на бактерии. Затова почиствайте редовно всеки ден с дезинфекционна кърпичка или по-добре използвайте слушалка.

Препаратите за коса замърсяват лицето ни. “Помада акне” се причинява от продуктите за коса лак, стилизант, кондиционер, шампоан. Маслото от стилизиращите продукти попада в кожата и дава тласък на бактериалната инфекция. За да избегнете това, измивайте лицето след като нанасяте продукт или избирайте продукти без олио.

S.B.: Кои са навиците, които влошават акнето?

Д-р Хитова: Има няколко фактора, за които трябва да внимавате за да не предизвикате поява на акне или да задълбочите наличното такова.

Първо, когато използвате ново лечение всяка седмица, това може да иритира вашата кожа. Просто дайте време на изписаното лечение да проработи. Понякога пълното възстановяване отнема 3-4 месеца и изисква повече търпение.

Лекарството, което ви е предписано за борба с акнето, трябва да се нанася не само на пъпките, а на цялото лице.

Освен това, никога не споделяйте макияжа си с приятелки – акнето не е заразно, но когато си разменяте гримовете или четките вие си прехвърляте клетки и бактерии, които могат да доведат до запушване и инфектиране на порите.

Внимавайте да не изсушите кожата си твърде много. Това води до възпаление и повече акне. Избягвайте спиртните разтвори и наблегнете на хидратацията. Не използвайте скраб. Бъдете нежни с кожата на лицето си и не дразнете излишно.

Ако по време на спорт се изпотите, деликатно попийте, а не търкайте лицето и тялото си.

Най-често допусканата грешка е изстискването на пъпките. Рискувате да увеличите възпалението и пъпката да стане още по-видима и по-болезнена. Добре би било да устоите на изкушението и да изчакате да мине с медикамент.

Накрая, за да обобщя, искам да кажа, че независимо какво е причинило акнето, не трябва да лекувате кожата си без консултация и преглед от дерматолог. Навременните и правилно взети мерки ще Ви спестят много главоболия и ще ви върнат гладката и чиста кожа с малко повече търпение.