За пигментните петна и лечението им,както и още два други въпроса

 

По какъв начин кожата ни дава знак, че е предразположена към образуване на пигментни петна?

Всяка есен най-честият въпрос в кабинета ми е: „Как да се справя с петната по кожата си?“ И тогава започва един дълъг подробен разговор за навиците, заболяванията, козметиката и медикаментите. Въпросите са лични, но те са свързани с желанието ми да изясня точно причините за пигментирането, за да определя терапията. Едно е сигурно, че в основата на кафеникавите петна е свръхпродукцията на меланин от меланоцитите. Какво активира тези клетки? Веднъж това е силното слънце, друг път – промяната на нивата на половите хормони по време на бременността. Напредването на възрастта, някои заболявания и приемът на определени лекарства са други отключващи елементи. Раздразненията и възпаленията, предизвикани от акне, коламаска, козметика или силен скраб, също влияят на производството на меланин. Ако ме питате как се диагностицира – добрият дерматолог поставя диагнозата с преглед, а за да определи дълбочината, може да използва дерматоскоп, Вуудова светлина или биопсия.

Как се „бунтува“ кожата, преди да се появи хиперпигментацията?

Независимо дали имате потъмняване след белези от изстискване на пъпки, петна от лунички или промяна от заболявания като екзема или псориазис, всичко това попада под чадъра на хиперпигментацията. Тя не е хомогенен процес и може да се прояви при всеки вид кожа. Възпаленията и слънцето имат потенциала да стимулират меланоцитите – клетките произвеждащи пигмент в кожата. Те ги „карат“ да изпращат пигмента в долните слоеве на кожата, както се случва с пигмента при татуировките. Колкото по-дълбоко е пигментът, толкова потрудно е да се третира.

Какво се случва в различните слоеве?

С термина „поствъзпалителна хиперпигментация“ се описва промяната на кожата след изчезването на самото възпаление. Цветът на петното варира от розов, през червен, до лилав или кафяв. Колкото по-голямо е било възпалението, толкова по-голям и тъмен е засегнатият участък. „Поствъзпалителната хиперпигментация“ може да е предизвикана от акне, псориазис, екзема, изгаряне или от някои козметични интервенции. Докато се възстановява от възпалението и раздразнението, тя произвежда по-голямо количество меланин, а образуваното петно се запазва след изчезването на пъпката. Поствъзпалителната хиперпигментация оставя т.нар. псевдобелег – засегнатото място е плоско, на нивото на кожата. При белега се наблюдава или липса на тъкан (вдлъбване), или свръхрастеж (изпъкване). Добрата новина е, че „поствъзпалителната хиперпигментация“ може да изчезне и без лечение. Обикновено това се случва между половин до две години след края на възпалението. Колкото по-голям е контрастът между петното и заобикалящата го кожа, толкова по-дълго отнема естественото му изсветляване.

Във форумите често срещаме думата „мелазма“. Свързваме я с бременността, но като че ли малко знаем за нея…

Мелазмата е в друга самостоятелна лига. Тя по-често се среща при жени – 90% от случаите (най-вече с тъмен цвят на кожата) и се смята за причинена от UV експозиция и хормонални промени. Точно те я правят по-трудна за лечение. Бременността (тогава се нарича „маска на бременността“, или хлоазма), контрацептивите и други хормонални лечения при заболявания на щитовидната жлеза или болест на Адисон играят основна роля за развитието на пигментните петна. Обичайно тя се проявява симетрично по скулите, ръба на носа, над горната устна, челото или брадичката като кафяви или сиво-кафеникави петна. Когато жената се излага на слънце през бременността, стимулацията на меланоцитите от женските полови хормони води до производството на повече меланин. Мелазмата обикновено изчезва след края на бременността, но може и да не отшуми през целия живот.

На какъв етап е достатъчно да ползваме козметика срещу петна, а не да се подлагаме на процедури?

Когато петната са диагностицирани като поповърхностни и са се появили скоро, биха могли да бъдат повлияни от избелващи и излющващи кремове и няколко подходящи пилинга. Естествено, че това не е възможно да стане веднага, а са необходими поне три месеца за забележим ефект.

Кои са най-сигурните процедури в лечението им?

Терапията включва разнообразни възможности и често комбинирам процедурите. Дълго време хидрохинонът беше първи избор за лечение, също така третиноинът и кортикостероидите се използват много често, а понякога е необходима комбинация от активни съставки. Това са витамин С, коджакова киселина, ниацинамид, хидрохинон, азелаинова киселина, ацтилглюкозамин (потиска продукцията на излишен меланин), ундециленол фениланин (блокира клетъчните сигнали), които инициират излишната меланинова продукция. Продължителните процедури са със задоволителен резултат. В практиката си ползвам химически пилинги, избелващи ензимни маски, микродермабразио, мезотерапии, лазерно лечение и радиочестотен фраксел. Задължително е те да са изпълнени от дерматолог, и то по определен план и наблюдение. Лечението на мелазмата е доста по-трудно. Тя не реагира по-същия удовлетворителен начин като хиперпигментацията и няма гаранция за пълен успех.

И накрая… има ли шанс превенцията да стопира появата на петната? Хиперпигментацията и мелазмата се случват, но има няколко железни правила за предпазване. Видимата светлина и топлината може да допринесат за увеличаването, затова препоръчвам използването на фон дьо тен с цинков оксид и титаниев диоксид за блокиране на видимата светлина. За съжаление справянето с инфрачервената светлина е доста трудно, тъй като тя може да се генерира и от гореща околна среда като сауна, пара в кухнята или дори фитнеса. Много пациенти са стресирани от това, че трябва да прилагат фотопротекция 15 минути преди излизане на слънце и после през два часа. Препоръчвам да се нанася минимум фактор 30 дори когато седите близо до прозорец или в колата. Също така не се чешете при ухапване, не изстисквайте пъпките си,не си правете изрязване на бенки през лятото и др. И накрая – генетиката винаги си казва думата.

Родих и кожата на корема не се „прибра“. Кремовете загладиха положението, но увисването остана. Какво да направя? Еластичността на кожата е индивидуален белег, както и възрастово обусловен. Вече е добре известно, че след 30-ата година регенерацията на колагеновите влакна започва да намалява, а те заедно с еластина отговарят за структурата на кожата. След разтягането по време на бременност много често остават и стрии, които са започнали още в ранните месеци. Всичко това притеснява жените и те търсят консултация. Възможности има, но те до голяма степен зависят от постоянството и на двете страни. Редуват се различни процедури – мултиполярна радиочестота, стягащи мезотерапии, терапии с колагенова фореза, фракселни процедури за стриите. Съществено е пациентките да имат воля за физическа активност: коремни преси, плуване, подходящи упражнения, режим на хранене и движение.

Към коя козметика да се насоча след химичен пилинг?

Химическите пилинги са сезонни процедури и се прилагат при акне, за избелване и освежаване. Добре обученият дерматолог може да направи програма за редуване на различни субстанции за по-добър ефект. Общото при всички тях е, че основната поддръжка след това е еднаква – фотозащита и хидратация. Задължително седмица до десет дни след пилинга се прилага фотопротективен крем с минимум фактор SPF 30. Аз нямам пациентка, която да не използва фактор SPF 50 за лице независимо от сезона и качествена медицинска козметика за хидратация вечер. Фон дьо тенът или пудрата не са изключени, още повече че в повечето формули вече има достатъчно висок фотозащитен фактор.