КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА ОТ ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ - ИНТЕРВЮ ЗА Beautynews.bg

„Слънцето е един от най-добрите приятели на тялото , стига да подходите разумно и не прекалявате с дозата.“ – д-р Мариела Хитова

Лятото е тук! Слънце, плаж, разходки сред природата – кой не обича това време от годината? Но с идването на топлите дни идват и някои летни „врагове“, сред които са пигментните петна и мелазмата. За тези кожни особености сме говорили нееднократно, но всеки път има какво ново да научим. Ето защо точно в разгара на изпитателния за кожата ни сезон се свързахме с д-р Мариела Хитова – дерматолог и съсобственик на клиника „Евродерма“ в София с над 30 години доказан медицински опит.

B.N. Какво представлява хиперпигментацията?
Д-р Мариела Хитова: Петната с кафяв цвят се появяват, когато клетките меланоцити произведат твърде много меланин. Той, от своя страна, се разпределя неравномерно по кожата и предизвиква хиперпигментация. Меланинът е биологичният пигмент, който придава светъл или тъмен цвят на кожата, както и цвета на косата и очите ни.

 B.N. Кои са основните причини за появата?
Д-р Мариела Хитова:
1. Излагане на слънцe
Слънцето е един от главните виновници за появата на пигментни петна. За да се защити от ултравиолетовите лъчи при прекомерно излагане на слънце, организмът започва да произвежда повече меланин и така се появява хиперпигментация. Това е т.нар. фотостареене, т.е. преждевременно стареене на кожата, причинено от многократно излагане на UV лъчи

2. Възраст
Броят на меланоцитите намалява, когато човек старее. Тези, които остават в организма обаче, увеличават размера си, а разпределението им става по-фокусирано. Това е причината, която би обяснила появата на т.н. старчески петна с напредването на възрастта.

3. Генетика
Според проучвания, 125 гена повлияват на това какъв ще е цветът на кожата.. Въпреки че има редица фактори, чрез които човек да влияе на тена на кожата си (излагане на слънце или използване на конкретна козметика), генетиката е тази, чрез която може да се предвиди колко меланоцити ще има конкретният индивид. А те, от своя страна, са отговорни за производството на меланин.

4. Заболявания и прием на медикаменти
Потъмняването на кожата понякога е вследствие на прием на лекарства или е признак за развитието на болест. Пример за това са някои стомашно-чревни заболявания, автоимунни такива или нарушения в метаболизма.

Недостигът на витамини също е пряко свързан с образуването на хиперпигментация. Дефицитът на витамин B12 е типичен пример. Той спомага за регулирането на меланина в кожата. Ако липсва, кожата произвежда повече меланин и се появяват хиперпигментационни петна.

За да ги избегнете, трябва да се храните с храни, съдържащи витамин В12: месо, риба, млечни продукти. Вегетарианците и веганите обикновено трябва да обмислят добавяне на витамин В12 в диетата си, за да избегнат развитие на дефицит.

Що се отнася до медикаментите, водещи до появата на тъмни петна по кожата, то те най-често са някои антибиотици и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

5. Хормонални промени
Те се нареждат сред основните виновници за появата на мелазма, която представлява вид хиперпигментация. Най-често се наблюдава при бременност, при продължителен прием на хормонални контрацептиви или менопауза.

6. Кожни възпаления и наранявания
Постинфламаторната хиперпигментация представлява реакция след възпаление на кожата (акне, екзема, псориазис, химически пилинг, лазерно третиране) или всяка друга лезия (изгаряне, охлузване и др.).Тогава кожата се възстановява, но в същото време произвежда по-голямо количество меланин. Ето защо на мястото на лезията могат да се появят кафяви петна или хиперпигментиран белег.

Постинфламаторната хиперпигментация е една от най-важните причини за хиперпигментация, особено при хора с тъмна или смесена кожа.Обикновено този вид пигментация е временен и отзвучава за няколко месеца. Естествено, винаги могат да се вземат допълнителни мерки за по-бързото му отминаване.

7. Други фактори, влияещи на пигментацията
Освен гореспоменатите причини съществуват и рискови фактори, които подпомагат завишеното производство на меланин. Те са:

– синята светлина – свързана е с преждевременното стареене на кожата и причинява кафяви петна. Тя е част от спектъра на видимата светлина. Произвежда се естествено от слънцето и изкуствено от LED осветление и екрани;
– пушене на цигари – активно и пасивно;
– прием на нездравословна храна, богата на рафинирана захар и химически добавки;
– увреждания на кожата вследствие на кола маска, татуиране, алергични реакции,
бръснене и др.;

B.N. Как можем да се предпазим от появата на хиперпигментация?
Д-р Мариела Хитова: Задължително е използване на слънцезащитен крем с фактор 30, а при по-чувствителна кожа или такава, която е изложена дълго време на слънце — с фактор 50. Нанасянето да е непременно през 4 часа и след излизане от водата.

Вече има на пазара и специално разработени фотозащити, предназначени за хора схиперпигментации или склонни към такива. Фотопротекторите трябва да се използват и когато сте под чадъра, както и през всички останали сезони, особено зимата.

Носенето на слънчеви очила, шапка и блокиращи слънчевата светлина дрехи, за да се предпази кожата от поява на по-тъмни петна, е силно препоръчително. Ограничаване излагането на слънце — ако е възможно, се опитайте да не излизате в периода от 11 до 16 часа, когато слънчевата радиация(UV A,B,C лъчи) е най-активна. Избягване приема на медикаменти или съставки(вкл. растителни или био), за които се знае, че причиняват хиперпигментация.

Локално нанасяне на медикаменти, предписани от специалист, за редуциране производството на меланин. Уверете се, че вашата диета и вашата дермокозметика съдържа много витамини. Фокусирайте се и върху прием на витамин С и Е, които са антиоксиданти.

И , разбира се, може да прикриете хиперпигментираните петна с висококачествен, некомедогенен грим, формулиран за грижа за чувствителна кожа.

B.N. Какво е вашето послание към нашите читатели?
Д-р Мариела Хитова: Грижете се целогодишно за кожата си – слънцето е един от най-добрите приятели на тялото , стига да подходите разумно и не прекалявате с дозата.

 

Линк към интервю: https://beautynews.bg/kak-da-predpazim-kozhata-ot-hiperpigmentaciya/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3y6vozLcu05_MnsQ6n6dlr_B_pin7PT8Vzw51vUdPfFQaVcenWq9tKFGY_aem_PP3qXOcF1zSJj9qswcIwew